Avrupa Futbol Şampiyonası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikimedya liste maddesi

Avrupa Futbol Şampiyonası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, 1960 ve 1964 yıllarında Avrupa Uluslar Kupası, 1968'den itibaren ise Avrupa Futbol Şampiyonası adıyla UEFA tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. Avrupa Futbol Şampiyonası kupasını kaldıran ilk teknik direktör, 1960'taki ilk turnuvada Sovyetler Birliği ile şampiyonluğa ulaşan Gavriil Kaçalin oldu. Sonuncusu 2020'da düzenlenen turnuvada şampiyonluğa, çalıştırdığı İtalya ile birlikte Roberto Mancini ulaştı.

2020'de düzenlenen son turnuvada İtalya ile birlikte şampiyonluğa ulaşan Roberto Mancini

Turnuvayı kazanan teknik direktörlerin hiçbirisi, ikinci kez şampiyonluğa ulaşamadı. 2004'teki turnuvada Yunanistan'ın başındayken şampiyonluk yaşayan Alman Otto Rehhagel dışında, tüm turnuvaları kazanan takımların teknik direktörleri o ülkenin vatandaşlığına mensuptu. Birden fazla kez şampiyonluğa ulaşan milletler ise üçer kezle Almanlar, Fransızlar ve İspanyollardı. 2008 ve 2012 yıllarında şampiyon olan İspanya'yı bu turnuvalarda çalıştıran Luis Aragonés ve Vicente del Bosque, aynı milletten olan ve iki turnuvada üst üste şampiyonluğa erişen isimler oldu.

Yıla göreDüzenle

Turnuva Milleti Teknik direktör Millî takım Kaynak
1960   Rusya[a] Kaçalin, GavriilGavriil Kaçalin   Sovyetler Birliği [1]
1964   İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga   İspanya [2]
1968   İtalya Valcareggi, FerruccioFerruccio Valcareggi   İtalya [3]
1972   Almanya[b] Schön, HelmutHelmut Schön   Batı Almanya [4]
1976   Slovakya[c] Ježek, VáclavVáclav Ježek   Çekoslovakya [5]
1980   Almanya[b] Derwall, JuppJupp Derwall   Batı Almanya [6]
1984   Fransa Hidalgo, MichelMichel Hidalgo   Fransa [7]
1988   Hollanda Michels, RinusRinus Michels   Hollanda [8]
1992   Danimarka Nielsen, Richard MøllerRichard Møller Nielsen   Danimarka [9]
1996   Almanya Vogts, BertiBerti Vogts   Almanya [10]
2000   Fransa Lemerre, RogerRoger Lemerre   Fransa [11]
2004   Almanya Rehhagel, OttoOtto Rehhagel   Yunanistan [12]
2008   İspanya Aragonés, LuisLuis Aragonés   İspanya [13]
2012   İspanya del Bosque, VicenteVicente del Bosque   İspanya [14]
2016   Portekiz Santos, FernandoFernando Santos   Portekiz [15]
2020   İtalya Mancini, RobertoRoberto Mancini   İtalya [16]

Millete göreDüzenle

Millet Kazanma sayısı
  Almanya 3
  Fransa 3
  İspanya 3
  İtalya 2
  Rusya 1
  Slovakya 1
  Hollanda 1
  Danimarka 1
  Portekiz 1

NotlarDüzenle

  1. ^ Rus olan Gavriil Kaçalin, kupayı kazandığı dönemde Rusya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı. UEFA, Sovyetler Birliği'ni Rusya'nın öncülü olarak tanımlamaktadır.
  2. ^ a b Helmut Schön ve Jupp Derwall, o dönem var olan Batı Almanya vatandaşıydı. UEFA, Batı Almanya'yı Almanya'nın öncülü olarak tanımlamaktadır.
  3. ^ Slovak olan Václav Ježek, kupayı kazandığı dönemde Slovakya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Çekoslovakya vatandaşıydı.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Snap shot: USSR's victorious 1960 EURO squad" (İngilizce). UEFA.com. 26 Şubat 2016. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  2. ^ Sanghera, Mandeep (12 Mayıs 2012). "Euro 1964: A forgotten Spanish triumph" (İngilizce). BBC Sport. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  3. ^ Glanville, Brian (5 Kasım 2015). "Ferruccio Valcareggi". The Guardian (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  4. ^ Fox, Norman (27 Şubat 1996). "Obituary: Helmut Schon". The Independent (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  5. ^ Bright, Richard (1 Temmuz 2004). "Venglos recalls Czech class of 1976". The Daily Telegraph (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Jupp Derwall". The Independent (İngilizce). 28 Eylül 2007. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  7. ^ Croke, Ruaidhrí (6 Mayıs 2016). "Euro Moments: Sensational Michel Platini leads France to glory". The Irish Times (İngilizce). 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  8. ^ Lipton, Martin (19 Mart 2019). "Rinus Michels has been voted Greatest European Manager of all time... he transformed football forever". The Sun (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  9. ^ "Richard Moller Nielsen: Denmark's Euro 1992-winning coach dies" (İngilizce). BBC Sport. 13 Şubat 2014. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  10. ^ Eckner, Constantin (8 Haziran 2016). "How Berti Vogts inspired Germany to win Euro 96". These Football Times (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  11. ^ "France win Euro 2000" (İngilizce). BBC Sport. 2 Temmuz 2000. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  12. ^ McNulty, Phil (12 Mayıs 2012). "Euro 2004: When Otto Rehhagel's Greece were crowned kings" (İngilizce). BBC Sport. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  13. ^ "Muere Luis Aragonés, artífice del fútbol español actual" (İspanyolca). BBC News. 1 Şubat 2014. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  14. ^ "Euro 2012: 'Great Spain era', says coach Vicente Del Bosque" (İngilizce). BBC Sport. 2 Temmuz 2012. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  15. ^ "Portugal reward Euro 2016-winning coach Santos with new contract" (İngilizce). Reuters. 20 Temmuz 2016. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2019. 
  16. ^ "Euro 2020 final: Italy manager Roberto Mancini says 'I was due this'" (İngilizce). BBC Sport. 12 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle