Ana menüyü aç

Avrupa ülkeleri listesi

Vikimedya liste maddesi
Avrupa'nın dünyadaki konumunu ve ülkelerinin sınırlarını gösteren bir harita.

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Avrupa'nın yüzölçümü 10 milyon km2 kadar, nüfusu ise 730 milyon kişi kadardır.

Coğrafi olarak Ural Dağları, Ural Nehri ve doğuda Hazar Denizi'yle sınırlıdır. Güneyinde Kafkas Dağları vardır, Karadeniz ve Akdeniz denizleri, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı bulunmaktadır. Kuzey batısında Atlantik Okyanusu, kuzeyinde ise Arktik Okyanusu bulunur. Avrupa dört bölgeye ayrılmaktadır: Batı, Doğu, Kuzey ve Güney. Kimi coğrafyacılar beş bölgeye ayırırlar ve beşinci bölge olarak olarak Orta Avrupa tanımını kullanırlar. Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Avrupa olarak ayrılmış kapitalist, Doğu Avrupa ise komünist blok olarak adlandırılmıştır.

Toplam olarak Avrupa'da 64 ülke vardır bunlardan 50'si bağımsız, 8'i bağımlı, 6'sı tanınmamış devlettir. 14 ülkenin adaları vardır, 19'unun iç denizlerle kıyısı, 32'sinin de denizler ve okyanuslarla geniş kıyıları vardır. Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya'dır. Kıbrıs ve Ermenistan halen politik ve sosyal tartışmalara neden olan bir konumdadır. 28 devlet Avrupa Birliği'nde, 25 devlet ise NATO'da yer almaktadır. Avrupa Konseyi'nde ise 47 ülke bulunmaktadır. Ülke sınırlarının tamamı Avrupa'da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna'dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan'dır.

Siyasî haritaDüzenle

Birleşmiş Milletler üyeleriDüzenle

Batı AvrupaDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Almanya
[1]
(Almanya Federal Cumhuriyeti)
Almanca: Bundesrepublik Deutschland Berlin Euro &0000000000357022.000000357.022 &0000000081471834.00000081.471.834  
Avusturya
[2]
(Avusturya Cumhuriyeti)
Almanca: Republik Österreich Viyana Euro &0000000000083871.00000083.871 &0000000008217280.0000008.217.280  
Belçika
[3]
(Belçika Krallığı)
Felemenkçe: Koninkrijk België
Fransızca: Royaume de Belgique
Almanca: Königreich Belgien
Brüksel Euro &0000000000032545.00000032.545 &0000000010431477.00000010.431.477  
Birleşik Krallık
[4]
(Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı)
İngilizce: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Londra İngiliz sterlini &0000000000244820.000000244.820 &0000000062698362.00000062.698.362  
Fransa
[5]
(Fransız Cumhuriyeti)
Fransızca: République française Paris Euro &0000000000632760.000000632.760 &0000000065312249.00000065.312.249  
Hollanda
[6]
(Hollanda Krallığı)
Felemenkçe: Koninkrijk der Nederlanden Amsterdam[DN 1] Euro &0000000000041526.00000041.526 &0000000016847007.00000016.847.007  
İrlanda
[7]
(İrlanda Cumhuriyeti)
İrlandaca: Poblacht na hÉireann
İngilizce: Republic of Ireland
Dublin Euro &0000000000070273.00000070.273 &0000000004670976.0000004.670.976  
İsviçre
[8]
(İsviçre Konfederasyonu)
Almanca: Schweizerische Eidgenossenschaft
Fransızca: Confédération Suisse
İtalyanca: Confederazione Svizzera
Romanşça: Confederaziun Svizra
Latince: Confoederatio Helvetica [DN 2]
Bern İsviçre frangı &0000000000041290.00000041.290 &0000000007639961.0000007.639.961  
Lihtenştayn
[9]
(Lihtenştayn Prensliği)
Almanca: Fürstentum Liechtenstein Vaduz İsviçre frangı &0000000000000160.000000160 &0000000000035236.00000035.236  
Lüksemburg
[10]
(Lüksemburg Büyük Dukalığı)
Fransızca: Grand-Duché de Luxembourg
Almanca: Großherzogtum Luxemburg
Lüksemburgca: Grousherzogdem Lëtzebuerg
Lüksemburg Euro &0000000000002586.0000002.586 &0000000000503302.000000503.302  
Monako
[11]
(Monako Prensliği)
Fransızca: Principauté de Monaco Monako Euro &0000000000000001.9500001,95 &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","30.539  

Doğu AvrupaDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Beyaz Rusya
[12]
(Beyaz Rusya Cumhuriyeti)
Beyaz Rusça: Рэспубліка Беларусь
Rusça: Республика Беларусь
Minsk Beyaz Rusya rublesi &0000000000207600.000000207.600 &0000000009577552.0000009.577.552  
Bulgaristan
[13]
(Bulgaristan Cumhuriyeti)
Bulgarca: Република България Sofya Lev &0000000000110910.000000110.910 &0000000007093635.0000007.093.635  
Çek Cumhuriyeti
[14]
(Çek Cumhuriyeti)
Çekçe: Česká Republika Prag Çek korunası &0000000000078866.00000078.866 &0000000010190213.00000010.190.213  
Macaristan
[15]
(Macaristan Cumhuriyeti)
Macarca: Magyar Köztársaság Budapeşte Macar forinti &0000000000093030.00000093.030 &0000000009976062.0000009.976.062  
Moldova
[16]
(Moldova Cumhuriyeti)
Moldovaca: Republica Moldova Kişinev Moldova leyi &0000000000033843.00000033.843 &0000000004314377.0000004.314.377  
Polonya
[17]
(Polonya Cumhuriyeti)
Lehçe: Rzeczpospolita Polska Varşova Polonya zlotisi &0000000000312685.000000312.685 &0000000038441588.00000038.441.588  
Romanya
[18]
(Romanya)
Rumence: România Bükreş Rumen leyi &0000000000237500.000000237.500 &0000000021904551.00000021.904.551  
Slovakya
[19]
(Slovakya Cumhuriyeti)
Slovakça: Slovenská Republika Bratislava Euro &0000000000048845.00000048.845 &0000000005477038.0000005.477.038  
Ukrayna
[20]
(Ukrayna)
Ukraynaca: Україна Kiev Grivna &0000000000603600.000000603.600 &0000000045134707.00000045.134.707  

Kuzey AvrupaDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Danimarka
[21]
(Danimarka Krallığı)
Danca: Kongeriget Danmark Kopenhag Danimarka kronu &0000000000043094.00000043.094 &0000000005543453.0000005.543.453  
Estonya
[22]
(Estonya Cumhuriyeti)
Estonca: Eesti Vabariik Tallinn Estonya kronu &0000000000046227.00000046.227 &0000000001274709.0000001.274.709  
Finlandiya
[23]
(Finlandiya Cumhuriyeti)
Fince: Suomen Tasavalta
İsveççe: Republiken Finland
Helsinki Euro &0000000000338145.000000338.145 &0000000005262930.0000005.262.930  
İsveç
[24]
(İsveç Krallığı)
İsveççe
(De facto)[DN 3]: Konungariket Sverige
Stokholm İsveç kronu &0000000000449964.000000449.964 &0000000009103788.0000009.103.788  
İzlanda
[25]
(İzlanda Cumhuriyeti)
İzlandaca: Lýðveldið Ísland Reykjavik İzlanda kronası &0000000000103125.000000103.125 &0000000000313183.000000313.183  
Letonya
[26]
(Letonya Cumhuriyeti)
Letonca: Latvijas Republika Riga Euro &0000000000064589.00000064.589 &0000000002191580.0000002.191.580  
Litvanya
[27]
(Litvanya Cumhuriyeti)
Litvanca: Lietuvos Respublika Vilnius Litvanya litası &0000000000065200.00000065.200 &0000000003525761.0000003.525.761  
Norveç
[28]
(Norveç Krallığı)
Norveççe: Kongeriket Norge Oslo Norveç kronu &0000000000385199.000000385.199 &0000000004707270.0000004.707.270  

Güney AvrupaDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Andorra
[29]
(Andorra Prensliği)
Katalanca: Principat d'Andorra Andorra la Vella Euro &0000000000000468.000000468 &0000000000085082.00000085.082  
Arnavutluk
[30]
(Arnavutluk Cumhuriyeti)
Arnavutça: Republika e Shqipërisë Tiran Arnavut leki &0000000000028748.00000028.748 &0000000003002859.0000003.002.859  
Bosna-Hersek
[31]
(Bosna ve Hersek)
Boşnakça, Sırpça (Latin), Hırvatça: Bosna i Hercegovina
Sırpça (Kiril): Босна и Херцеговина
Saraybosna Değiştirilebilir Mark &0000000000051197.00000051.197 &0000000004622292.0000004.622.292  
Hırvatistan
[32]
(Hırvatistan Cumhuriyeti)
Hırvatça: Republika Hrvatska Zagreb Hırvat kunası &0000000000056542.00000056.542 &0000000004480043.0000004.480.043  
İspanya
[33]
(İspanya Krallığı)
İspanyolca: Reino de España Madrid Euro &0000000000504030.000000504.030 &0000000047042984.00000047.042.984  
İtalya
[34]
(İtalya Cumhuriyeti)
İtalyanca: Repubblica Italiana Roma Euro &0000000000301318.000000301.318 &0000000061261254.00000061.261.254  
Karadağ
[35]
(Karadağ Cumhuriyeti)
Karadağca: Република Црна Гора
Karadağca (Latin): Republika Crna Gora
Podgorica Euro &0000000000013812.00000013.812 &0000000000657394.000000657.394  
Kuzey Makedonya
[36]
(Makedonya Cumhuriyeti)
Makedonca: Република Македонија Üsküp Makedon denarı &0000000000025713.00000025.713 &0000000002082370.0000002.082.370  
Malta
[37]
(Malta Cumhuriyeti)
Maltaca: Repubblika ta' Malta
İngilizce: Republic of Malta
Valetta Euro &0000000000000316.000000316 &0000000000409836.000000409.836  
Portekiz
[38]
(Portekiz Cumhuriyeti)
Portekizce: República Portuguesa Lizbon Euro &0000000000092391.00000092.391 &0000000010781459.00000010.781.459  
San Marino
[39]
(Çok Huzurlu San Marino Cumhuriyeti)
İtalyanca: Serenissima Repubblica di San Marino San Marino Euro &0000000000000061.00000061 &0000000000032140.00000032.140  
Sırbistan
[40]
(Sırbistan Cumhuriyeti)
Sırpça: Република Србија
Sırpça (Latin): Republika Srbija
Belgrad Sırp Dinarı &0000000000088361.00000088.361 &0000000007276604.0000007.276.604  
Slovenya
[41]
(Slovenya Cumhuriyeti)
Slovence: Republika Slovenija Ljubljana Euro &0000000000020273.00000020.273 &0000000001996617.0000001.996.617  
Vatikan
[42]
(Vatikan Şehir Devleti)
Latince: Status Civitatis Vaticanæ
İtalyanca[DN 4]: Stato della Città del Vaticano
Vatikan Euro &0000000000000000.4400000,44 &0000000000000836.000000836  
Yunanistan
[43]
(Yunanistan Cumhuriyeti)
Yunanca: Ελληνική Δημοκρατία Atina Euro &0000000000131990.000000131.990 &0000000010767827.00000010.767.827  

Tamamı Avrupa'da olmayan ülkelerDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Azerbaycan
[44][DN 5]
(Azerbaycan Cumhuriyeti)
Azerice: Azərbaycan Respublikası Bakü Azerbaycan manatı &0000000000086600.00000086.600 &0000000009165000.0000009.165.000  
Ermenistan
[45][DN 6][DN 7]
(Ermenistan Cumhuriyeti)
Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն Erivan Ermeni dramı &0000000000029800.00000029.800 &0000000003316000.0000003.316.000  
Gürcistan
[46][DN 5]
(Gürcistan)
Gürcüce: საქართველოს[DN 8] Tiflis Gürcistan larisi &0000000000069700.00000069.700 &0000000004646003.0000004.646.003  
Kazakistan
[47][DN 5]
(Kazakistan Cumhuriyeti)
Kazakça: Қазақстан Республикасы
Nur-Sultan Tenge &0000000002724900.0000002.724.900 &0000000015560000.00000015.560.000  
Kıbrıs
[48][DN 7][DN 9]
(Kıbrıs Cumhuriyeti)
Yunanca: Κυπριακή Δημοκρατία
Türkçe: Kıbrıs Cumhuriyeti
Lefkoşa Euro &0000000000009250.0000009.250 &0000000000771857.000000771.857  
Rusya
[49][DN 5]
(Rusya Federasyonu)
Rusça[DN 10]: Российская Федерация Moskova Rus rublesi &İfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı17 098 242 &İfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı141 921 900  
Türkiye
[50] [DN 5]
(Türkiye Cumhuriyeti)
Türkçe: Türkiye Cumhuriyeti Ankara Türk lirası &0000000000780580.000000780.580 80.810.525  

Diğer topraklarDüzenle

BM tarafından tanınmayan devletlerDüzenle

De facto devletler listesi, BM tarafından tanınmamaktalar ama gerçekte kendi kendini tam olarak yönetebilmektelerdir.

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Abhazya
[DN 11][DN 12][DN 5]
(Abhazya Cumhuriyeti)
Abhazca: Аҧсны Аҳәынҭқарра
Rusça: Респу́блика Абха́зия
Sohum Rus rublesi
Abhaz apsarı
&0000000000008600.0000008.600 &0000000000250000.000000250.000  
Dağlık Karabağ
[DN 13]
[DN 14][DN 7]
(Dağlık Karabağ Cumhuriyeti)
Ermenice: Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն Hankendi Ermeni dramı
Karabağ dramı
&0000000000014900.00000014.900[51] &0000000000138800.000000138.800[52]  
Güney Osetya
[DN 15]
[DN 16][DN 5]
(Güney Osetya Cumhuriyeti)
Osetçe: Республикае Хуссар Ирыстон
Rusça: Республики Южная Осетия
Gürcüce: სამხრეთ ოსეთის რესპუბლიკა
Tshinvali Rus rublesi &0000000000003900.0000003.900 &0000000000070000.00000070.000  
Kosova
[DN 17]
[DN 18]
(Kosova Cumhuriyeti)
Arnavutça: Republika e Kosovës
Sırpça: Република Косово
Sırpça (Latin): Republika Kosovo
Priştine Euro &0000000000010887.00000010.887 &0000000002200000.0000002.200.000  
Kuzey Kıbrıs
[DN 19]
[DN 20][DN 5]
(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)
Türkçe: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Türk lirası &0000000000003355.0000003.355[48] &0000000000265100.000000265.100[53]  
Transdinyester
[DN 21]
[DN 22]
(Transdinyester Moldova Cumhuriyeti)
Moldovaca: Република Молдовеняскэ Нистрянэ
Rusça: Приднестро́вская Молда́вская Респу́блика
Ukraynaca: Придністровська Молдавська Республіка
Tiraspol Transdinyester rublesi &0000000000004163.0000004.163 &0000000000533500.000000533.500  

Bağımlı bölgelerDüzenle

Başka devletlerin yönetimine bağımlı devletler listesi, ancak resmi olarak o devlete dahil değildir.

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Bağlı olduğu ülke Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Ağrotur ve Dikelya
(Ağrotur ve Dikelya Üssü)
İngilizce: The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia Episkopi Cantonment Birleşik Krallık Euro[54] &0000000000000254.000000254 &0000000000014500.00000014.500  
Cebelitarık
(Cebelitarık)
İngilizce: Gibraltar Cebelitarık Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Cebelitarık sterlini
&0000000000000006.8000006,8 &0000000000027921.00000027.921  
Faroe Adaları
(Faroe Adaları)
Danca: Færøerne
Faroece: Føroyar
Tórshavn Danimarka Danimarka kronu &0000000000001399.0000001.399 &0000000000048228.00000048.228  
Guernsey
(Guernsey)
İngilizce: Bailiwick of Guernsey
Fransızca: Bailliage de Guernesey
St. Peter Port Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Guernsey sterlini
&0000000000000078.00000078 &0000000000065573.00000065.573  
Jan Mayen
(Jan Mayen Adası)
Norveççe: Jan Mayen Olonkinbyen Norveç Norveç kronu &0000000000000373.000000373 &0000000000000018.00000018  
Jersey
(Jersey)
İngilizce: Bailiwick of Jersey
Fransızca: Bailliage de Jersey
Saint Helier Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Jersey sterlini
&0000000000000116.000000116 &0000000000089300.00000089.300  
Man Adası
(Man Adası)
İngilizce: The Isle of Man
Manksça: Ellan Vannin
Douglas Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Man Adası sterlini
&0000000000000572.000000572 &0000000000080058.00000080.058  
Svalbard
(Svalbard)
Norveççe: Svalbard Longyearbyen Norveç Norveç kronu &0000000000061022.00000061.022 &0000000000002321.0000002.321  

Ayrıca bakınızDüzenle

DipnotlarDüzenle

  1. ^ Amsterdam, Hollanda'nın anayasal başkentidir. Kraliyet, Hükümet binaları, bakanlıklar ve parlamento idari başkent olan Lahey'dir.
  2. ^ Latince, her ne kadar İsviçre'de resmî dil olmasa da dört resmî dilden herhangi birine öncelik vermemek amacıyla kullanılmaktadır.
  3. ^ İsveç'in resmi dili yoktur. Çoğunluk İsveççe.
  4. ^ İtalyanca, Vatikan'da de facto resmi dildir.
  5. ^ a b c d e f g h Hem Avrupa hem de Asya’da yer alan ülke.
  6. ^ Ayrıca Ermenistan, Pakistan tarafında tanınmamaktadır.
  7. ^ a b c Tamamen Asya'da, fakat kültürel ya da siyasi nedenlerden dolayı genellikle Avrupa ülkesi olarak tanımlanır.
  8. ^ Gürcistan Anayasası'nın 1,3. maddesine göre Gürcistan'ın resmî adı sadece "Gürcistan" (საქართველო, Sakartvelo)'dır.
  9. ^ Türkiye ve BM üyesi olmayan Kuzey Kıbrıs tarafından tanınmamaktadır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs tarafından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi şeklinde hitap edilmektedir.
  10. ^ Rusya'nın resmi dili Rusça olmasına rağmen özerk bölgelerde o bölgenin dili Rusça ile beraber ikinci resmiyete sahiptir.
  11. ^ Hukuken Gürcistan'a bağlıdır.
  12. ^ Sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve BM üyesi olmayan Güney Osetya tarafından tanınmaktadır.
  13. ^ Hukuken Azerbaycan'a bağlıdır.
  14. ^ Hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır.
  15. ^ Hukuken Gürcistan'a bağlıdır.
  16. ^ Sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve BM üyesi olmayan Abhazya tarafından tanınmaktadır.
  17. ^ Hukuken Sırbistan'a bağlıdır.
  18. ^ 18 Şubat 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Bu bağımsızlık ilanı 60 BM üyesi, BM üyesi olmayan Çin Cumhuriyeti ve çeşitli uluslararası kuruluş tarafından tanınmaktadır.
  19. ^ Hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır.
  20. ^ Sadece Türkiye tanımakta.
  21. ^ Hukuken Moldova'ya bağlıdır.
  22. ^ BM üyesi olmayan Abhazya ve Güney Osetya tanımakta.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The World Factbook - Germany" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  2. ^ "The World Factbook - Austria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  3. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  4. ^ "The World Factbook - United Kingdom" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  5. ^ "The World Factbook - France" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  6. ^ "The World Factbook - Netherlands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  7. ^ "The World Factbook - Ireland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  8. ^ "The World Factbook - Switzerland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  9. ^ "The World Factbook - Liechtenstein" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  10. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  11. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  12. ^ "The World Factbook - Belarus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  13. ^ "The World Factbook - Bulgaria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  14. ^ "The World Factbook - Czech Republic" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  15. ^ "The World Factbook - Hungary" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  16. ^ "The World Factbook - Moldova" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  17. ^ "The World Factbook - Poland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  18. ^ "The World Factbook - Romania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  19. ^ "The World Factbook - Germany" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  20. ^ "The World Factbook - Ukraine" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  21. ^ "The World Factbook - Denmark" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  22. ^ "The World Factbook - Estonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  23. ^ "The World Factbook - Finland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  24. ^ "The World Factbook - Sweden" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  25. ^ "The World Factbook - Iceland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  26. ^ "The World Factbook - Latvia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  27. ^ "The World Factbook - Lithuania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  28. ^ "The World Factbook - Norway" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  29. ^ "The World Factbook - Andorra" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  30. ^ "The World Factbook - Albania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  31. ^ "The World Factbook - Bosnia and Herzogovina" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  32. ^ "The World Factbook - Croatia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  33. ^ "The World Factbook - Spain" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  34. ^ "The World Factbook - Italy" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  35. ^ "The World Factbook - Montenegro" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  36. ^ "The World Factbook - Macedonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  37. ^ "The World Factbook - Malta" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  38. ^ "The World Factbook - Portugal" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  39. ^ "The World Factbook - San Marino" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  40. ^ "The World Factbook - Serbia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  41. ^ "The World Factbook - Slovenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  42. ^ "The World Factbook - Vatican City" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  43. ^ "The World Factbook - Greece" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  44. ^ "The World Factbook - Azerbaijan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  45. ^ "The World Factbook - Armenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  46. ^ "The World Factbook - Georgia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  47. ^ "The World Factbook - Kazakhstan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  48. ^ a b "The World Factbook - Cyprus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  49. ^ "The World Factbook - Russia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  50. ^ "The World Factbook - Turkey" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 10 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  51. ^ "The Republic of Nagorno-Karabakh - A Synopsis" (İngilizce). Armenian National Committee of Australia. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2009. 
  52. ^ "Population in Nagorno-Karabakh 2007" (PDF) (İngilizce). Dağlık Karabağ Cumhuriyeti. 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  53. ^ "TRNC General Population and Housing Unit Census" (PDF) (İngilizce). KKTC Devlet Planlama Örgütü. 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  54. ^ "The World Factbook - Akrotiri" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. ; "Akrotiri and Dhekelia adopted the euro along with the rest of Cyprus".