Attila Olgaç

Türk oyuncu

Attila Olgaç (d. 28 Temmuz 1944, Ankara), Türk oyuncu.[1] Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Kılıç karakteriyle geniş çevrelerce tanındı.

Attila Olgaç
Doğum28 Temmuz 1944 (79 yaşında)
Ankara, Türkiye
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1969-günümüz
Evlilik
?
(e. 1970; b. 1983)

Nurhan Damcıoğlu
(e. 1985; b. 1995)

Türkan Olgaç
(3. eşi)
Çocuk(lar)2
Ebeveyn(ler)Kahraman Olgaç

28 Temmuz 1944 tarihinde Ankara'da doğdu. Babası Türkiye Satranç Federasyonunun ilk başkanı Kahraman Olgaç’tır.[2] Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü mezunu. Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılmıştır. "Gazi" unvanı olan tek sanatçıdır. Ankara'da askerliğini asteğmen olarak yaparken Kıbrıs'a 15 Ağustos'ta başlayan ikinci harekâttan 4 gün önce 11 Ağustos 1974'te sevk edildi.1989 yılında TRT'de bir yarışma programı sunmuştur.

Televizyon dizisi Kurtlar Vadisi'nde "Ali Kılıç Yağızgil" rolüyle yer almıştır.[3]

"On Rum'u öldürdüm" açıklaması

değiştir

2009 yılında katıldığı ''Orada Neler Oluyor'' programında yaptığı "On Rum'u öldürdüm" açıklamasıyla gündeme bomba gibi düşmüş ve Rumların büyük tepkisine neden olmuştur.[4] Ayrıca bu açıklaması ile bazı Türk mizah dergilerine de kapak olmuştur.[5] Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, söylediği sözlerle ilgili olarak Attila Olgaç’la ilgili soruşturma başlattı. Sözleri tepki toplayınca sözlerini geri almıştır. Ve espri yaptığını söylemiştir.[6] Dönemin Kıbrıs Devlet Tiyatroları Müdürü olan Hilmi Özen ise Olgaç'ın adada 20 gün kaldığını eline silah verilmediğini ve kendisinin girişimleriyle başka yere tayin edildiğini açıkladı.[7]

Tiyatro oyunları

değiştir
Yıl Oyun Oyun yazarı Yer
1969 Cadı Kazanı Arthur Miller Ankara Devlet Tiyatrosu
1970 Becket Yahut Tanrılarının Şerefi Jean Anouilh
IV. Murat (oyun) Turan Oflazoğlu
1972 Andora Max Firsch
1973 Bir Umut İçin Musahipzade Celal
1975 Düşüş Nahit Sırrı Örik
1976 Köprüden Görünüş Arthur Miller
1978 Othello William Shakespeare
1979 Kral Ölüyor Eugène Ionesco
Çavuş Musgrave'in Dansı John Arden
1980 Genç Osman Turan Oflazoğlu
Kral Lear William Shakespeare
1983 Amadeus (oyun) Peter Shaffer İstanbul Devlet Tiyatrosu
1984 Julius Caesar William Shakespeare
1985 Gül Satardı Melek Hanım Dinçer Sümer
İlk Yıllar "Roksolan" Orhan Asena
1986 Ermiş Jeanne George Bernard Shaw'dan Uyarlayan Müge Gürman
1987 İnsan Maiere Franz Xaver Kroetz İstanbul Devlet Tiyatrosu
1988 Oyunun Oyunu Michael Frayn
1989 Sevgili Soytarı George Bernard Shaw ve Patrick Campbell'ın mektuplarından Jerome Kilty
1992 Macbeth William Shakespeare
1993 Abdülcanbaz Turhan Selçuk
1998 Karanlıkta Komedi Peter Shaffer
2005 Uyarca Friedrich Dürrenmatt
2011 Antigone Sofokles
2020 Karanlıkta Komedi

Filmografisi

değiştir
Yıl Yapım Rol
1971 Ağıt
1987 Kuruluş / Osmancık Selçuklu Beyi Alişar
Vur Hançerini Kadınım
1995 Özlem, Düne... Bugüne... Yarına...
1996-1997 Gözlerinde Son Gece
1997 Yangın Ayşe Temel
1998 Mercan Kolye Seyfi
2000 Bana Babamı Anlat Şah
2000-2001 Vay Anam Vay Feyzullah
2001 Yapayalnız
2002 Kibar Ana Feyzullah
2003-2005 Kurtlar Vadisi Kılıç
2003-2006 Hayat Bilgisi Hidayet Hoca
2006-2007 Yağmurdan Sonra Enki Ziya Alan
2007 Yıldızlar Savaşı Macit
2008 Pars: Narkoterör Mehdi Kadirgil
2010 Sakarya Fırat Esat
2013 Fatih Mir Kasım
2013-2015 Ekip 1 - Nizama Adanmış Ruhlar Neşet Baba
2017 Arka Sokaklar İlhan Kansu
2021 Ramo Yıldırım Kudret
2022-2023 Gelsin Hayat Bildiği Gibi Servet
2024 Türkler Çıldırmış Olmalı 2

Kaynakça

değiştir
  1. ^ "Sinematürk' te Attila Olgaç". 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023. 
  2. ^ "Türkiye Satranç Federasyonu Onursal Başkanı Kahraman Olgaç Son Yolculuğuna Uğurlandı". www.tsf.org.tr. 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  4. ^ "Rum Kesimi Türkiye hakkında dava açıyor". 30 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  5. ^ "Attila Olgaç mizah dergilerine kapak oldu". 30 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  6. ^ ""10 Rum öldürdüm" diyen Olgaç'a soruşturma". 30 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  7. ^ https://www.facebook.com/Kibrispostasi. "Savaştan korkuyordu". KIBRIS POSTASI. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

değiştir