Ana menüyü aç

Asya ülkeleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Asya'nın dünyadaki konumunu ve ülkelerinin sınırlarını gösteren bir harita.

Asya, yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kıtasıdır. Yaklaşık 44.391.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının neredeyse %30'unu kapsamaktadır. 4,10 milyar kişi yani Dünya nüfusunun beşte üçünü barındırmaktadır.[1]

Asya genellikle Avrasya'nın bir parçası olup, Süveyş Kanalı ve Ural Dağları'nın doğusunda bulunarak Avrupa'nın doğusunda bulunan kısmı olarak tanımlanır; doğuda Pasifik Okyanusu ve Bering Boğazı, güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Arktik Okyanusu tarafından sınırlandırılır.[1][2]

Bu sayfa Asya'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri; bayrakları, başkentleri, para birimleri, resmî dilleri, yüzölçümleri, nüfusları ve coğrafî konumunu gösteren haritalar ile listelemektedir. Bu liste Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri ve diğer topraklara (BM tarafından tanınmayan devletler, özel idarî bölgeler ve bağımlı topraklar) bölünmektedir.

Siyasî haritaDüzenle

Birleşmiş Milletler üyeleriDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Afganistan[3]
(Afganistan İslam Cumhuriyeti)
Darice: جمهوری اسلامی افغانستان (Comhuriye İslamiye Afganistan)
Peştuca: د افغانستان اسلامي جمهوریت (Da Afganistan İslami Comhoriyat)
Kabil Afgani 647.500 33.609.937  
Azerbaycan[4][DN 1]
(Azerbaycan Cumhuriyeti)
Azerice: Azərbaycan Respublikası Bakü Azerbaycan Yeni Manatı 86.600 9.165.000  
Bahreyn[5]
(Bahreyn Krallığı)
Arapça: مملكة البحرين (Memleketü'l-Bâhreyn) Manama Bahreyn dinarı 665 727.785  
Bangladeş[6]
(Bangladeş Halk Cumhuriyeti)
Bengalce: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ (Gônoprocatontri Bangladeş) Dakka Taka 144.000 156.050.883  
Bhutan[7]
(Bhutan Krallığı)
Dzongka:   (Brug rGyal-Khab) Thimphu Ngultrum 47.000 691.141  
Birleşik Arap Emirlikleri[8] Arapça: دولة الإمارات العربية المتحدة (Dawlet el-İmalet el-Arabbiye el-Mûttahide) Abu Dabi Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi 83.600 4.798.491  
Bruney[9]
(Bruney Devleti, Barış Yeri)
Malayca: Negara Brunei Darussalam / بروني دارالسلام Bandar Seri Begavan Bruney doları 5.770 388.190  
Çin[10] Standart Çince: 中华人民共和国 (Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó)   dinle  Pekin Renminbi (Yuan) 9.596.960 1.338.612.968  
Doğu Timor[11][DN 2]
(Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti)
Tetum: Repúblika Demokrátika Timór Lorosa'e
Portekizce: República Democrática de Timor-Leste
Dili Amerikan doları 15.007 1.131.612  
Endonezya[12][DN 3]
(Endonezya Cumhuriyeti)
Endonezce: Republik Indonesia Cakarta Endonezya rupiahı 1.919.440 240.271.522  
Ermenistan[13][DN 4]
(Ermenistan Cumhuriyeti)
Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն (Hayastani Hanrapetut'yun) Erivan Ermeni dramı 29.743 2.967.004  
Filipinler[14]
(Filipinler Cumhuriyeti)
Filipince: Republika ng Pilipinas
İngilizce: Republic of the Philippines
Manila Filipinler pesosu 300.000 97.976.603  
Filistin[15][16]
(Filistin Ulusal Yönetimi)
Arapça: السلطة الوطنية الفلسطينية (Es Sulta el Vataniyye el Filistiniyye) [DN 5] [DN 6] 6.220[DN 7][15][16] 4.013.126[DN 8][15][16]  
Güney Kore[17][DN 9]
(Kore Cumhuriyeti)
Korece: 대한민국 (Daehan Minguk) Seul Güney Kore wonu 98.480 48.508.972  
Gürcistan[18][DN 1][DN 10] Gürcüce: საქართველო (Sakartvelo) Tiflis Gürcistan larisi 69.700 4.615.807  
Hindistan[19]
(Hindistan Cumhuriyeti)
Hintçe: भारत गणराज्य (Bhārat Gaṇarājya)
İngilizce: Republic of India[DN 11]
Yeni Delhi Hindistan rupisi 3.287.590 1.166.079.217
Irak[20]
(Irak Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية العراق (el-Cumhūrīyyetü'l-‘Irākīyye)   dinle 
Kürtçe: Komarê Iraq / كۆماری عێراق
Bağdat Irak dinarı 437.072 28.945.657  
İran[21]
(İran İslam Cumhuriyeti)
Farsça: جمهوری اسلامی ايران (Cumhuriye İslamiye İran)   dinle  Tahran İran riyali 1.648.000 66.429.284  
İsrail[22][DN 12]
(İsrail Devleti)
İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל (Medīnat Yisrā'el)   dinle 
Arapça: دَوْلَةُ إِسْرَائِيلَ (Devlet İsrā'īl)
Kudüs Yeni İsrail Şekeli 20.770 7.233.701  
Japonya[23] Japonca: 日本国 (Nippon-koku / Nihon-koku)   dinle [DN 13][24][25] Tokyo Yen 377.835 127.078.679  
Kamboçya[26]
(Kamboçya Krallığı)
Khmerce:   (Preăh Réachéa Nachâk Kâmpŭchea) Phnom Penh Riel 181.040 14.494.293  
Katar[27]
(Katar Devleti)
Arapça: دولة قطر (Devlet-ül Katar) Doha Katar riyali 11.437 833.285  
Kazakistan[28][DN 1]
(Kazakistan Cumhuriyeti)
Kazakça: Қазақстан Республикасы (Qazaqstan Respublikası)
Rusça: Республика Казахстан (Respublika Kazahstan)
Nur-Sultan Tenge 2.717.300 15.399.437  
Kıbrıs[29][DN 4][DN 14]
(Kıbrıs Cumhuriyeti)
Yunanca: Κυπριακή Δημοκρατία (Kypriakī́ Dīmokratía)
Türkçe: Kıbrıs Cumhuriyeti
Lefkoşa Euro 9.250 796.740  
Kırgızistan[30]
(Kırgızistan Cumhuriyeti)
Kırgızca: Кыргыз Республикасы (Kırgız Respublikası)
Rusça: Кыргызская Республика (Kırgızskaya Respublika)
Bişkek Kırgızistan somu 198.500 5.431.747  
Kuveyt[31]
(Kuveyt Devleti)
Arapça: دولة الكويت (Devlet'ül Kuveyt) Kuveyt Kuveyt dinarı 17.820 2.691.158  
Kuzey Kore[32][DN 9]
(Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti)
Korece: 조선민주주의인민공화국 (Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk) Pyongyang Kuzey Kore wonu 120.540 22.665.345  
Laos[33]
(Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti)
Laoca: ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ (Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao) Vientiane Kip 236.800 6.834.942  
Lübnan[34]
(Lübnan Cumhuriyeti)
Arapça: الجمهورية اللبنانية (El Cumhuriyyet'ül Lübnânîyye) Beyrut Lübnan lirası 10.400 4.017.095  
Maldivler[35]
(Maldivler Cumhuriyeti)
Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާ (Divehi Rājjey ge Jumhuriyyā) Malé Rufiyaa 300 396.334  
Malezya[36] Malayca: Malaysia / مليسيا Kuala Lumpur Ringgit 329.750 25.715.819  
Mısır[37][DN 15]
(Mısır Arap Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية مصر العربية (Gumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) Kahire Mısır lirası 1.001.450 83.082.869  
Moğolistan[38] Moğolca: Монгол улс (Mongol uls) Ulan Batur Tögrög 1.564.116 3.041.142  
Myanmar[39][DN 16]
(Myanmar Birliği)
Burmaca:   (Pyi-daung-zu Myan-mar Naing-ngan-taw) Naypyidaw Kyat 678.500 48.137.741  
Nepal[40]
(Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti)
Nepali: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल (Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl) Katmandu Nepal rupisi 147.181 28.563.377  
Özbekistan[41]
(Özbekistan Cumhuriyeti)
Özbekçe: O‘zbekiston Respublikasi Taşkent Özbekistan somu 447.400 27.606.007  
Pakistan[42]
(Pakistan İslam Cumhuriyeti)
Urduca: اسلامی جمہوریہ پاکستان (İslami Cumhuriye Pakistan)
İngilizce: Islamic Republic of Pakistan
İslamabad Pakistan rupisi 803.940 176.242.949  
Rusya[43][DN 1]
(Rusya Federasyonu)
Rusça: Российская Федерация (Rossiyskaya Federatsiya)   dinle  Moskova Rus rublesi 17.075.200 140.041.247  
Singapur[44]
(Singapur Cumhuriyeti)
Çince: 新加坡共和国 (Xīnjiāpō Gònghéguó)
İngilizce: Republic of Singapore
Malayca: Republik Singapura
Tamilce: சிங்கப்பூர் குடியரசு (Ciṅkappūr Kutiyarasu)
- Singapur doları 692,7 4.657.542  
Sri Lanka[45]
(Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti)
Seylanca:  
Tamilce: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு
Kolombo Sri Lanka rupisi 65.610 21.324.791  
Suriye[46]
(Suriye Arap Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية سوريا العربية (El Cumhūriyyet'ül Arabiyyet'üs-Sūriyye) Şam Suriye lirası 185.180 20.178.485  
Suudi Arabistan[47]
(Suudi Arabistan Krallığı)
Arapça: المملكة العربية السعودية (El-Memleketü'l-ʻArabiyye es-Suʻūdiyye) Riyad Suudi Arabistan riyali 2.149.690 28.686.633  
Tacikistan[48]
(Tacikistan Cumhuriyeti)
Tacikçe: Ҷумҳурии Тоҷикистон (Cumhurii Tocikiston) Duşanbe Somoni 143.100 7.349.145  
Tayland[49]
(Tayland Krallığı)
Tayca: ราชอาณาจักรไทย (Ratça Anaçak Tay)   dinle  Bangkok Baht 514.000 65.905.410  
Türkiye[50][DN 1]
(Türkiye Cumhuriyeti)
Türkçe: Türkiye Cumhuriyeti (  dinle ) Ankara Türk lirası 780.580 80.810.525  
Türkmenistan[51] Türkmence: Türkmenistan Aşkabat Türkmen manatı 488.100 4.884.887  
Umman[52]
(Umman Sultanlığı)
Arapça: سلطنة عُمان (Salṭanat ‘Ummān) Maskat Umman riyali 212.460 3.418.085  
Ürdün[53]
(Ürdün Haşimi Krallığı)
Arapça: المملكة الأردنية الهاشميه (el-Memleket'ül Ürdüniyyet'ül Haşimiyye) Amman Ürdün dinarı 92.300 6.342.948  
Vietnam[54]
(Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti)
Vietnamca: Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam (  dinle ) Hanoi Đồng 329.560 86.967.524  
Yemen[55]
(Yemen Cumhuriyeti)
Arapça: الجمهورية اليمنية (el-Cumhuriyyet'ül-Yemeniyye) San'a Yemen riyali 527.970 23.822.783  

Diğer topraklarDüzenle

BM tarafından tanınmayan devletlerDüzenle

Devlet ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Dağlık Karabağ
(Dağlık Karabağ Cumhuriyeti)
Ermenice: Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն (Lernayin Garabaği Hanrapetutyun) Hankendi Karabağ dramı 14.900[56] 138.800[57]  
Kuzey Kıbrıs[DN 4]
(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)
Türkçe: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Türk lirası 3.355[29] 265.100[58]  
Tayvan[59][DN 17]
(Çin Cumhuriyeti)
Standart Çince: 中華民國 (Zhōnghuá Mínguó) Taipei Yeni Tayvan doları 35.980 22.974.347  

Özel idarî bölgelerDüzenle

Bunların her ikisi Çin'e bağlı "özel idarî bölgeler"dir.

Devlet ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Hong Kong[60]
(Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdarî Bölgesi)
Çince: 香港特別行政區
İngilizce: Hong Kong Special Administrative Region
- Hong Kong doları 1.092 7.055.071  
Makao[61]
(Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdarî Bölgesi)
Çince: 澳門特別行政區
Portekizce: Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
Pataka 28,2 559.846  

Bağımlı topraklarDüzenle

Bunların her ikisinin herhangi bir özerkliği yoktur, ve Birleşik Krallık tarafından yönetilmektedir.

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Ağrotur ve Dikelya[DN 4]
(Ağrotur ve Dikelya Egemenlik Bölgeleri)
İngilizce: The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia
Yunanca: Ακρωτήρι και Δεκέλεια (Akrotiri kai Dekeleia)[62]
Episkopi Cantonment Euro[62] 254[DN 18] 7.000 Kıbrıslı aile; 7.500 Britanyalı askerî personel, aileleri ile.  
Britanya Hint Okyanusu Toprakları[63] İngilizce: British Indian Ocean Territory yoktur Amerikan doları 54.400[DN 19] 4.000 askerî personel; yerliler yoktur.  

Ayrıca bakınızDüzenle

DipnotDüzenle

  1. ^ a b c d e Kısmen Avrupa'da.
  2. ^ Birleşmiş Milletler tarafından "Timor-Leste" olarak bilinir.
  3. ^ Kısmen Okyanusya'da.
  4. ^ a b c d Tamamen Asya'da, fakat kültürel veya siyasi nedenlerden dolayı genellikle Avrupa ülkesi olarak tanımlanır.
  5. ^ Filistin Ulusal Yönetimi'nin idarî merkezleri Ramallah ve Gazze, fakat Filistin Temel Hukuku, Filistin'in başkenti Kudüs olduğunu iddia etmektedir.
  6. ^ Her iki bölgede İsrail Yeni Şekeli kullanılmaktadır; bununla birlikte Batı Şeria'da Ürdün dinarı, Gazze Şeridi'nde ise Mısır lirası da kullanılmaktadır.
  7. ^ 360 (Gazze) + 5.860 (Batı Şeria) = 6.220
  8. ^ 1.551.859 (Gazze) + 2.461.267 (Batı Şeria) = 4.013.126
  9. ^ a b Güney Kore ve Kuzey Kore birbirini tanımamaktadır, bakınız: Tanınmayan veya kısmen tanınmayan devletler listesi.
  10. ^ Gürcistan Anayasası'nın 1,3. maddesine göre Gürcistan'ın resmî adı sadece "Gürcistan" (საქართველო, Sakartvelo)'dur.
  11. ^ Ayrıca bakınız: Hindistan'daki diller.
  12. ^ Bazı ülkelerce tanınmamaktadır, bakınız: Tanınmayan veya kısmen tanınmayan devletler listesi.
  13. ^ Hukukî olarak Japonya'nın herhangi bir resmî dili yoktur, fakat ülkenin millî dili Japonca.
  14. ^ Türkiye tarafından tanınmamaktadır.
  15. ^ Çoğunlukla Afrika'da, fakat Sina Yarımadası Asya'da bulunmaktadır; ama yine de genellikle Asya ülkesi değil, Afrika ülkesi olarak tanımlanır.
  16. ^ "Birmanya" veya "Burma" olarak da bilinir.
  17. ^ Birleşmiş Milletler tarafından Çin toprağı olarak kabul edilmektedir; bağımsız bir ülke olarak 22 tane BM üyesi ve Vatikan tarafından tanınmaktadır, bakınız: Tanınmayan veya kısmen tanınmayan devletler listesi.
  18. ^ 123 (Agrotur) + 130,8 (Dikelya) ≈ 254 km2.
  19. ^ Bu alanın çoğu sudur; Britanya Hint Okyanusu Toprakları'nın toprak yüzölçümü 60 km2.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Asia" (İngilizce). MSN Encarta. 28 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2009. 
  2. ^ "Asia" (İngilizce). Şikago: Encyclopædia Britannica Inc. 2006. 18 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2009. 
  3. ^ "The World Factbook - Afghanistan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  4. ^ "The World Factbook - Azerbaijan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  5. ^ "The World Factbook - Bahrain" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  6. ^ "The World Factbook - Bangladesh" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  7. ^ "The World Factbook - Bhutan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  8. ^ "The World Factbook - United Arab Emirates" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  9. ^ "The World Factbook - Brunei" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  10. ^ "The World Factbook - China" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  11. ^ "The World Factbook - Timor-Leste" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  12. ^ "The World Factbook - Indonesia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  13. ^ "The World Factbook - Armenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  14. ^ "The World Factbook - Philippines" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  15. ^ a b c "The World Factbook - Gaza Strip" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2009. 
  16. ^ a b c "The World Factbook - West Bank" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2009. 
  17. ^ "The World Factbook - Korea, South" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  18. ^ "The World Factbook - Georgia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  19. ^ "The World Factbook - India" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  20. ^ "The World Factbook - Iraq" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  21. ^ "The World Factbook - Iran" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  22. ^ "The World Factbook - Israel" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  23. ^ "The World Factbook - Japan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  24. ^ "法制執務コラム集「法律と国語・日本語」" (Japonca). Legislative Bureau of the House of Councillors. 12 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ Hinkel, Eli (2005). Handbook of research in second language teaching and learning (İngilizce). Routledge. ss. s. 1015. ISBN 978-0-8058-4180-0. The Japanese language has no official status in Japan. 
  26. ^ "The World Factbook - Cambodia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  27. ^ "The World Factbook - Qatar" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 10 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  28. ^ "The World Factbook - Kazakhstan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  29. ^ a b "The World Factbook - Cyprus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  30. ^ "The World Factbook - Kyrgyzstan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  31. ^ "The World Factbook - Kuwait" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  32. ^ "The World Factbook - Korea, North" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  33. ^ "The World Factbook - Laos" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  34. ^ "The World Factbook - Lebanon" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  35. ^ "The World Factbook - Maldives" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  36. ^ "The World Factbook - Malaysia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  37. ^ "The World Factbook - Egypt" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2009. 
  38. ^ "The World Factbook - Mongolia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  39. ^ "The World Factbook - Burma" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  40. ^ "The World Factbook - Nepal" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  41. ^ "The World Factbook - Uzbekistan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  42. ^ "The World Factbook - Pakistan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  43. ^ "The World Factbook - Russia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  44. ^ "The World Factbook - Singapore" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  45. ^ "The World Factbook - Sri Lanka" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  46. ^ "The World Factbook - Syria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  47. ^ "The World Factbook - Saudi Arabia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  48. ^ "The World Factbook - Tajikistan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  49. ^ "The World Factbook - Thailand" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 3 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  50. ^ "The World Factbook - Turkey" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 10 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  51. ^ "The World Factbook - Turkmenistan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  52. ^ "The World Factbook - Oman" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  53. ^ "The World Factbook - Jordan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 2 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  54. ^ "The World Factbook - Vietnam" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  55. ^ "The World Factbook - Yemen" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  56. ^ "The Republic of Nagorno-Karabakh - A Synopsis" (İngilizce). Armenian National Committee of Australia. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2009. 
  57. ^ "Population in Nagorno-Karabakh 2007" (PDF) (İngilizce). Dağlık Karabağ Cumhuriyeti. 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  58. ^ "TRNC General Population and Housing Unit Census" (PDF) (İngilizce). KKTC Devlet Planlama Örgütü. 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  59. ^ "The World Factbook - Tayvan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  60. ^ "The World Factbook - Hong Kong" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  61. ^ "The World Factbook - Macau" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  62. ^ a b "The World Factbook - Akrotiri" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. ; "Akrotiri and Dhekelia adopted the euro along with the rest of Cyprus".
  63. ^ "The World Factbook - British Indian Ocean Territory" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009.