Asker sayısına göre ülkeler listesi

silah gücüne göre
Aktif asker sayısına göre ülkeler (2009)

Bu bir asker sayısına göre ülkeler listesidir. Bu liste hükümetleri tarafından iç ve dış görevlerini yerine getirmeleri için oluşturulup, desteklenen birlikleri içerir. "Ülke" terimi egemenliğine yönelik çalışmaları bulunan ya da sınırlı bir tanınmaya sahip devlet anlamında kullanılır.

Aşağıdaki liste sütunlardan oluşur ve basitçe uygun bir başlığın üzerine tıklanarak sıralama yapılabilir. Bu sıralama:

  • Devlet adları,
  • Etkin, yani tam zamanlı hizmet eden asker sayısı
  • Yedek, yani silahlı fakat seferberlik gibi acil durumlarda göreve çağrılacak asker sayısı.
  • Yarı askeri (paramiliter) sayısı,
  • 1000 kişi başına düşen toplam asker sayısı ve 1000 kişi başına düşen etkin asker sayısına göre yapılabilir.

Dünya'daki asker güçlerin sayısı sürekli olarak değişmektedir. Dolayısıyla buradaki sayılar yaklaşık sayılardır.

Burada belirtilmiş 172 ülkenin içindeki Kuzey Kore, Güney Kore ve Vietnam gibi toplam asker sayısı yüksek olan ülkelerin yedek asker kadrolarının büyük kısmını paramiliterler, siviller ve polisler oluşturmaktadır.

Bu durum Rusya için farklıdır. Çünkü Rusya'nın rezervlerini Sovyetler döneminden kalma eğitimli askerler oluşturmaktadır. İtalya ve Japonya'nın ordusu sadece gönüllülerden oluşmaktadır. İzlanda ve Panama'nın ulusal orduları yoktur ancak yarı askeri kuvvetleri vardır.

İçindekiler

ListeDüzenle

Bayrak Devlet Etkin Yedek Yarı asker Toplam 1000 kişi başına düşen toplam 1000 kişi başına düşen etkin
  Afganistan[1] 200.000 0 0 200.000 6,4 6.4
  Almanya[2] 250.613 200.812 0 451.425 5,5 3
  Amerika Birleşik Devletleri[3] 1.580.255 1.458.500 11.035 3.049.790 9,8 5.1
  Angola[4] 107.000 0 10.000 117.000 9,1 8.4
  Antigua ve Barbuda[5] 170 75 0 245 2,9 2
  Arjantin[6] 73.100 0 31.240 104.340 2,6 1.8
  Arnavutluk[7] 14.295 5.000 500 19.795 5,4 3.9
  Avustralya[8][9] 59.023 21.850 0 80.873 3,8 2.8
  Avusturya[10] 27.300 195.000 9.400 231.700 28,2 3.3
  Azerbaycan[11] 66.940 300.000 15.000 381.940 46,4 8.1
  Bahamalar[12] 860 0 0 860 2,8 2.8
  Bahreyn[13] 8.200 0 11.260 19.460 26,7 11.3
  Bangladeş[14] 157.053 0 63.900 220.953 1,4 1
  Barbados[12] 610 430 0 1.040 3,7 2.1
  Belarus[15] 72.940 289.500 110.000 472.440 49 7.6
  Belçika[16] 38.452 2.040 0 40.492 3,9 3.7
  Belize[17] 1.050 700 0 1.750 5,7 3.4
  Benin[18] 4.750 0 2.500 7.250 0,8 0.5
  Birleşik Arap Emirlikleri[19] 51.000 0 0 51.000 10,6 10.6
  Birleşik Krallık[20] 198.810 82.340 0 281.150 4,4 3.1
  Bolivya[21] 46.100 0 37.100 83.200 8,5 4.7
  Bosna-Hersek[22] 11.099 0 0 11.099 2,4 2.4
  Botsvana[23] 9.000 0 1.500 10.500 5,3 4.5
  Brezilya[24][1] 327.710 1.340.000 0 1.667.710 8,4 1.6
  Brunei[25] 7.000 700 2.250 9.950 25,6 18
  Bulgaristan[26] 34.975 302.500 34.000 371.475 51,6 4.9
  Burkina Faso[27] 11.200 0 250 11.450 0,7 0.7
  Burundi[28] 20.000 0 31.050 51.050 5,4 2.1
  Cezayir[29] 147.000 150.000 187.200 484.200 14,2 4.3
  Çad[30] 25.350 0 9.500 34.850 3,4 2.5
  Çin Cumhuriyeti[31] 290.000 1.657.000 17.000 1.964.000 85,5 12.6
  Çin Halk Cumhuriyeti[32] 2.285.000 800.000 1.500.000 4.585.000 3,4 1.7

[33][34]

  Çek Cumhuriyeti[35] 17.932 0 10.988 28.920 2,8 1.8
  Cibuti[36] 10.450 0 2.500 12.950 17,9 14.4
  Danimarka[37] 26.585 53.507 0 80.092 14,6 4.8
  Demokratik Kongo Cumhuriyeti[38] 151.251 0 1.400 152.651 2,2 2.2
  Doğu Timor[39] 1.332 0 0 1.332 1,3 1.3
  Dominik Cumhuriyeti[40] 49.910 0 15.000 64.910 6,7 5.2
  Ekvador[41] 57.983 118.000 400 176.383 12,1 4
  Ekvator Ginesi[42] 1.320 0 2.000 3.320 5,2 2.1
  El Salvador[43] 15.500 9.900 17.000 42.400 5,9 2.2
  Endonezya[44] 302.000 400.000 280.000 982.000 4,1 1.3
  Eritre[45] 201.750 120.000 0 321.750 57 35.7
  Ermenistan[46] 46.684 210.000 4.748 261.432 88,1 15.7
  Estonya[47] 4.750 25.000 10.766 40.516 31,2 3.7
  Etiyopya[48] 138.000 0 0 138.000 1,6 1.6
  Fas[49] 195.800 150.000 50.000 395.800 12,7 6.3
  Fiji[50] 3.500 6.000 0 9.500 10,1 3.7
  Fildişi Sahili[51] 17.050 10.000 1.500 28.550 1,4 0.8
  Filipinler[52][2] 120.000 171.000 40.500 331.500 3,4 1.2
  Filistin[53][3] 0 0 56.000 56.000 14 0
  Finlandiya[54][4] 22.600 361.500 7.550 391.650 74,6 4.3
  Fransa[55][5] 352.771 70.300 46.390 469.461 7,3 5.5
  Gabon[56] 4.700 0 2.000 6.700 4,4 3.1
  Gambiya[57] 800 0 0 800 0,4 0.4
  Gana[58] 15.500 0 0 15.500 0,6 0.6
  Gine[59] 12.300 0 7.000 19.300 1,9 1.2
  Gine Bissau[60] 4.450 0 2.000 6.450 4,2 2.9
  Guatemala[61] 15.212 63.863 18.536 97.611 7,4 1.1
  Guyana[62] 1.100 670 1.500 3.270 4,3 1.5
  Güney Afrika[63] 62.082 15.071 12.382 89.535 1,8 1.3
  Güney Kore[64][6] 687.000 8.000.000 4.500 8.691.500 173,6 13.7
  Gürcistan[65] 21.150 0 11.700 32.850 7,5 4.8
  Haiti[66] 0 0 2.000 2.000 0,2 0
  Hırvatistan[67] 18.600 21.000 3.000 42.600 9,5 4.1
  Hindistan[68][7] 1.325.000 2.142.821 1.300.586 4.768.407 4,1 1.1
  Hollanda[69] 61.302 3.339 3.000 67.641 4 3.7
  Honduras[70] 12.000 60.000 8.000 80.000 10,2 1.5
  Irak[71] 191.957 0 386.312 578.269 20 6.6
  İran[72][8][9] 523.000 1.800.000 1.510.000 3.833.000 57,7 7.9
  İrlanda[73] 10.460 14.875 0 25.335 6 2.5
  İspanya[74] 128.013 319.000 80.210 527.223 13 3.2
  İsrail[75] 176.500 565.000 8.050 749.550 103,6 24.4
  İsveç[76][10] 13.050 242.000 800 255.850 28,2 1.4
  İsviçre[77] 22.059 174.071 80.000 276.130 36,3 2.9
  İtalya[78][11] 293.202 41.867 142.933 478.002 8,2 5
  İzlanda[79] 0 0 130 130 0,4 0
  Jamaika[80] 2.830 953 0 3.783 1,3 1
  Japonya[81] 230.300 41.800 12.250 284.350 2,2 1.8
  Kamboçya[82] 124.300 0 67.000 191.300 13,2 8.6
  Kamerun[83] 14.100 0 9.000 23.100 1,2 0.7
  Kanada[84] 65.722 33.967 4.554 104.243 3,1 2
  Karadağ[85] 3.127 0 10.100 13.227 19,7 4.7
  Katar[86] 11.800 0 0 11.800 13,4 13.4
  Kazakistan[87] 49.000 0 31.500 80.500 5,2 3.2
  Kenya[88] 24.120 0 5.000 29.120 0,7 0.6
  Kıbrıs[89] 10.050 50.000 750 60.800 56 9.3
  Kırgızistan[90] 10.900 0 9.500 20.400 3,8 2
  Kolombiya[91] 285.220 61.900 144.097 491.217 11,2 6.5
  Kongo Cumhuriyeti[92] 10.000 0 2.000 12.000 3 2.5
  Kosta Rika[93] 0 0 9.800 9.800 2,3 0
  Kuveyt[94] 15.500 23.700 7.100 46.300 17,2 5.8
  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti[95] 5.000 26.000 150 31.150 117,5 18.9
  Kuzey Kore[96][12] 1.106.000 8.200.000 189.000 9.495.000 418,9 48.8
  Küba[97][13] 49.000 1.159.000 26.500 1.234.500 107,8 4.3
  Laos[98] 29.100 0 100.000 129.100 18,9 4.3
  Lesotho[99] 2.000 0 0 2.000 0,9 0.9
  Letonya[100][14] 5.745 10.866 0 16.611 7,4 2.6
  Liberya[101] 2.400 0 0 2.400 0,7 0.7
  Libya[102] 76.000 40.000 0 116.000 18,3 12
  Litvanya[103] 8.850 6.700 14.600 30.150 8,5 2.5
  Lübnan[104] 59.100 232.635 20.000 311.735 77,6 14.7
  Lüksemburg[105] 900 0 612 1.512 3,1 1.8
  Macaristan[106] 29.450 44.000 12.000 85.450 8,6 3
  Madagaskar[107] 13.500 0 8.100 21.600 1 0.7
  Malavi[108] 5.300 0 1.500 6.800 0,5 0.4
  Malezya[109][15] 109.000 296.300 24.600 429.900 16,7 4.2
  Mali[110] 7.350 0 7.800 15.150 1,1 0.5
  Makedonya[111] 8.000 4.850 0 12.850 6,2 3.9
  Malta[112] 1.954 167 0 2.121 5,2 4.8
  Mauritius[113] 0 0 2.000 2.000 1,6 0
  Meksika[114] 267.506 39.899 36.500 343.905 3,1 2.4
  Mısır[115] 468.500 479.000 397.000 1.344.500 17 5.9
  Moğolistan[116] 10.000 137.000 7.200 154.200 50,7 3.3
  Moldova[117] 5.998 66.000 2.379 74.377 17,2 1.4
  Moritanya[118] 15.870 0 5.000 20.870 6,7 5.1
  Mozambik[119] 11.200 0 0 11.200 0,5 0.5
  Myanmar[120] 406.000 0 107.250 513.250 10,7 8.4
  Namibya[121] 9.200 0 6.000 15.200 7,2 4.4
  Nepal[122] 95.753 0 62.000 157.753 5,5 3.4
  Nikaragua[123] 12.000 0 0 12.000 2 2
  Nijer[124] 5.300 0 5.400 10.700 0,7 0.3
  Nijerya[125] 80.000 0 82.000 162.000 1,1 0.5
  Norveç[126] 24.025 45.250 0 69.275 14,9 5.2
  Orta Afrika Cumhuriyeti[127] 2.150 0 1.000 3.150 0,7 0.5
  Özbekistan[128] 67.000 0 20.000 87.000 3,2 2.4
  Pakistan[129][130] 617.000 513.000 304.000 1.434.000 8,2 3.5
  Panama[131] 0 0 12.000 12.000 3,6 0
  Papua Yeni Gine[132] 3.100 0 0 3.100 0,5 0.5
  Paraguay[133] 10.650 164.500 14.800 189.950 27,2 1.5
  Peru[134][16] 114.000 195.000 77.000 386.000 13,1 3.9
  Polonya[135][136][137] 99.778 10.000 28.100 137.878 3,6 2.6
  Portekiz[138] 43.330 210.900 47.700 301.930 28,2 4
  Romanya[139] 73.350 45.000 79.900 198.250 8,9 3.3
  Ruanda[140] 33.000 0 2.000 35.000 3,3 3.1
  Rusya[141] 1.027.000 754.000 496.000 1.028.250 7,3 7.3
  Senegal[142] 13.620 0 5.000 18.620 1,4 1
  Seyşeller[143] 200 0 450 650 7,4 2.3
  Sırbistan[144] 29.125 50.171 0 79.296 10,7 3.9
  Sierra Leone[145] 10.500 0 0 10.500 2 2
  Singapur[146][17] 72.500 356.500 93.800 522.800 112,2 15.6
  Slovakya[147] 16.531 0 0 16.531 3 3
  Slovenya[148] 7.200 3.800 4.500 15.500 7,7 3.6
  Somali[149] 2.000 0 0 2.000 0,2 0.2
  Somaliland[150] 15.350 0 0 15.350 4,4 4.4
  Şili[151] 60.560 40.000 41.500 142.060 8,6 3.6
  Sri Lanka[152][18] 160.900 35.900 62.200 259.000 12,1 7.5
  Sudan[152][19] 109.300 85.000 17.500 211.800 5,2 2.7
  Surinam[153] 1.840 0 0 1.840 3,8 3.8
  Suriye[154] 325.000 314.000 108.000 747.000 34,3 14.9
  Suudi Arabistan[155] 233.500 0 15.500 249.000 8,7 8.1
  Tacikistan[156] 8.800 0 7.500 16.300 2,2 1.2
  Tanzanya[157] 27.000 80.000 1.400 108.400 2,6 0.7
  Tayland[158][20] 305.860 245.000 113.700 664.560 10,1 4.6
  Togo[159] 8.550 0 750 9.300 1,5 1.4
  Trinidad ve Tobago[160] 4.063 0 0 4.063 3,3 3.3
  Tunus[161] 35.800 0 12.000 47.800 4,6 3.4
  Türkiye[162][21] 664.049 465,563 45.181 1.174.793 15,3 8.7
  Türkmenistan[163] 22.000 0 0 22.000 4,5 4.5
  Uganda[164] 45.000 0 1.800 46.800 1,4 1.4
  Ukrayna[165] 129.925 1.000.000 84.900 1.214.825 26,6 2.8
  Umman[166] 42.600 0 4.400 47.000 13,8 12.5
  Uruguay[167] 24.621 0 920 25.541 7,3 7
  Ürdün[168] 100.500 65.000 10.000 175.500 28 16
  Venezuela[169] 115.000 8.000 0 123.000 4,6 4.3
  Vietnam[170][22] 455.000 5.000.000 40.000 5.495.000 62 5.1
  Yeşil Burun Adaları[171] 1.200 0 0 1.200 2,8 2.8
  Yemen[172] 66.700 0 71.200 137.900 6 2.9
  Yeni Zelanda[173] 9.702 2.249 0 11.951 2,8 2.3
  Yunanistan[174] 156.600 237.500 4.000 398.100 37,1 14.6
  Zambiya[175] 15.100 3.000 1.400 19.500 1,6 1.3
  Zimbabve[176] 29.000 0 21.800 50.800 4,5 2.5

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ IISS 2010, pp. 356–357
  2. ^ IISS 2010, pp. 134–137
  3. ^ IISS 2010, pp. 31–44
  4. ^ IISS 2010, pp. 294–295
  5. ^ IISS 2010, p. 64
  6. ^ IISS 2010, pp. 64–67
  7. ^ IISS 2010, pp. 119–120
  8. ^ IISS 2010, pp. 394–396
  9. ^ Walker, Jamie (24 Nisan 2010). "Young Australians heed army's call". The Australian (Sidney). http://www.theaustralian.com.au/young-aussies-heeding-armys-call/story-e6frgd26-1225857638151. 
  10. ^ IISS 2010, pp. 175–176
  11. ^ IISS 2010, pp. 176–177
  12. 12,0 12,1 IISS 2010, p. 67
  13. ^ IISS 2010, pp. 246–247
  14. ^ IISS 2010, pp. 357–359
  15. ^ IISS 2010, pp. 177–179
  16. ^ IISS 2010, pp. 120–121
  17. ^ IISS 2010, pp. 67–68
  18. ^ IISS 2010, p. 295
  19. ^ IISS 2010, pp. 275–276
  20. ^ IISS 2010, pp. 168–173
  21. ^ IISS 2010, pp. 68–69
  22. ^ IISS 2010, pp. 179–180
  23. ^ IISS 2010, pp. 295–296
  24. ^ IISS 2010, pp. 69–72
  25. ^ IISS 2010, p. 397
  26. ^ IISS 2010, pp. 121–123
  27. ^ IISS 2010, pp. 296–297
  28. ^ IISS 2010, pp. 297–298
  29. ^ IISS 2010, pp. 245–246
  30. ^ IISS 2010, pp. 300–301
  31. ^ IISS 2010, pp. 427–429
  32. ^ IISS 2010, pp. 398–404
  33. ^ http://globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=China
  34. ^ http://www.globalsecurity.org/intell/world/china/pap.htm
  35. ^ IISS 2010, pp. 125–126
  36. ^ IISS 2010, p. 305
  37. ^ IISS 2010, pp. 126–128
  38. ^ IISS 2010, pp. 303–304
  39. ^ IISS 2010, p. 432
  40. ^ IISS 2010, pp. 79–80
  41. ^ IISS 2010, pp. 80–82
  42. ^ IISS 2010, p. 306
  43. ^ IISS 2010, pp. 82–83
  44. ^ IISS 2010, pp. 405–408
  45. ^ IISS 2010, pp. 306–307
  46. ^ IISS 2010, pp. 174–175
  47. ^ IISS 2010, pp. 128–129
  48. ^ IISS 2010, pp. 307–308
  49. ^ IISS 2010, pp. 264–266
  50. ^ IISS 2010, p. 405
  51. ^ IISS 2010, pp. 302–303
  52. ^ IISS 2010, pp. 423–424
  53. ^ IISS 2010, p. 268
  54. ^ IISS 2010, pp. 182–184
  55. ^ IISS 2010, pp. 129–134
  56. ^ IISS 2010, pp. 308–309
  57. ^ IISS 2010, p. 309
  58. ^ IISS 2010, pp. 309–310
  59. ^ IISS 2010, pp. 310–311
  60. ^ IISS 2010, pp. 311–312
  61. ^ IISS 2010, pp. 83–84
  62. ^ IISS 2010, pp. 84–85
  63. ^ IISS 2010, pp. 325–326
  64. ^ IISS 2010, pp. 413–416
  65. ^ IISS 2010, pp. 184–185
  66. ^ IISS 2010, p. 85
  67. ^ IISS 2010, pp. 123–125
  68. ^ IISS 2010, pp. 359–364
  69. ^ IISS 2010, pp. 148–150
  70. ^ IISS 2010, pp. 85–86
  71. ^ IISS 2010, pp. 253–254
  72. ^ IISS 2010, pp. 251–253
  73. ^ IISS 2010, pp. 185–186
  74. ^ IISS 2010, pp. 160–164
  75. ^ IISS 2010, pp. 255–257
  76. ^ IISS 2010, pp. 192–193
  77. ^ IISS 2010, pp. 194–195
  78. ^ IISS 2010, pp. 141–145
  79. ^ IISS 2010, p. 141
  80. ^ IISS 2010, pp. 86–87
  81. ^ IISS 2010, pp. 408–411
  82. ^ IISS 2010, pp. 397–398
  83. ^ IISS 2010, pp. 298–299
  84. ^ IISS 2010, pp. 28–31
  85. ^ IISS 2010, p. 189
  86. ^ IISS 2010, pp. 268–269
  87. ^ IISS 2010, pp. 364–365
  88. ^ IISS 2010, pp. 312–313
  89. ^ IISS 2010, pp. 180–181
  90. ^ IISS 2010, pp. 365–366
  91. ^ IISS 2010, pp. 74–77
  92. ^ IISS 2010, pp. 301–302
  93. ^ IISS 2010, p. 77
  94. ^ IISS 2010, pp. 259–260
  95. ^ IISS 2010, pp. 181–182
  96. ^ IISS 2010, pp. 411–413
  97. ^ IISS 2010, pp. 78–79
  98. ^ IISS 2010, p. 416
  99. ^ IISS 2010, p. 313
  100. ^ IISS 2010, pp. 145–146
  101. ^ IISS 2010, pp. 313–314
  102. ^ IISS 2010, pp. 262–263
  103. ^ IISS 2010, pp. 146–147
  104. ^ IISS 2010, pp. 260–262
  105. ^ IISS 2010, pp. 147–148
  106. ^ IISS 2010, pp. 140–141
  107. ^ IISS 2010, pp. 314–315
  108. ^ IISS 2010, p. 315
  109. ^ IISS 2010, pp. 415–419
  110. ^ IISS 2010, pp. 315–316
  111. ^ IISS 2010, pp. 186–187
  112. ^ IISS 2010, pp. 187–188
  113. ^ IISS 2010, pp. 316–317
  114. ^ IISS 2010, pp. 87–89
  115. ^ IISS 2010, pp. 248–251
  116. ^ IISS 2010, pp. 419–420
  117. ^ IISS 2010, pp. 188–189
  118. ^ IISS 2010, pp. 263–264
  119. ^ IISS 2010, p. 317
  120. ^ IISS 2010, pp. 420–421
  121. ^ IISS 2010, p. 318
  122. ^ IISS 2010, p. 366
  123. ^ IISS 2010, pp. 89–90
  124. ^ IISS 2010, p. 319
  125. ^ IISS 2010, pp. 319–321
  126. ^ IISS 2010, pp. 150–152
  127. ^ IISS 2010, pp. 299–300
  128. ^ IISS 2010, p. 373
  129. ^ IISS 2010, pp. 367–370
  130. ^ John Pike (1973-08-13). "Army Air Defense". Globalsecurity.org. 13 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150913171348/http://www.globalsecurity.org/military/world/pakistan/army-reserves.htm. Erişim tarihi: 2010-12-07. 
  131. ^ IISS 2010, p. 90
  132. ^ IISS 2010, pp. 422–423
  133. ^ IISS 2010, pp. 90–92
  134. ^ IISS 2010, pp. 92–94
  135. ^ IISS 2010, pp. 153–155
  136. ^ (Lehçe) Profesjonalizacja Wojska Polskiego
  137. ^ "..:: Ministerstwo Obrony Narodowej - serwis internetowy :: Kadry ::..". Polish Military. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121024200854/http://www.wp.mil.pl/pl/strona/47/LG_54_55. Erişim tarihi: 22 February 2011. (in polish)
  138. ^ IISS 2010, pp. 155–157
  139. ^ IISS 2010, pp. 157–158
  140. ^ IISS 2010, pp. 321–322
  141. ^ IISS 2010, pp. 222–232
  142. ^ IISS 2010, pp. 322–323
  143. ^ IISS 2010, p. 323
  144. ^ IISS 2010, pp. 190–191
  145. ^ IISS 2010, pp. 323–324
  146. ^ IISS 2010, pp. 424–427
  147. ^ IISS 2010, pp. 158–159
  148. ^ IISS 2010, pp. 159–160
  149. ^ IISS 2010, p. 324
  150. ^ IISS 2010, pp. 324–325
  151. ^ IISS 2010, pp. 72–74
  152. 152,0 152,1 IISS 2010, pp. 370–371
  153. ^ IISS 2010, pp. 94–95
  154. ^ IISS 2010, pp. 272–273
  155. ^ IISS 2010, pp. 269–272
  156. ^ IISS 2010, pp. 371–372
  157. ^ IISS 2010, pp. 328–329
  158. ^ IISS 2010, pp. 429–432
  159. ^ IISS 2010, pp. 329–330
  160. ^ IISS 2010, p. 95
  161. ^ IISS 2010, pp. 274–275
  162. ^ IISS 2010, pp. 164–168
  163. ^ IISS 2010, pp. 372–373
  164. ^ IISS 2010, pp. 330–331
  165. ^ IISS 2010, pp. 195–197
  166. ^ IISS 2010, pp. 266–268
  167. ^ IISS 2010, pp. 95–97
  168. ^ IISS 2010, pp. 257–259
  169. ^ IISS 2010, pp. 97–99
  170. ^ IISS 2010, pp. 432–434
  171. ^ IISS 2010, p. 299
  172. ^ IISS 2010, pp. 276–278
  173. ^ IISS 2010, pp. 421–422
  174. ^ IISS 2010, pp. 137–140
  175. ^ IISS 2010, pp. 331–332
  176. ^ IISS 2010, pp. 332–333
  177. ^ Brazilian Federal Constitution, Article 5, Section XVII

BibliyografiDüzenle

Daha fazla okumaDüzenle