Ana menüyü aç

Artistik buz pateninde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi

Vikimedya liste maddesi
2010 Kış Olimpiyatları'nda kadınlar yarışmasında madalya kazananlar soldan sağa: Mao Asada (gümüş), Kim Yu-Na (altın) Joannie Rochette (bronz)

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi.[1] 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup,[2] 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.[1]

Londra'da yapılan 1908 Yaz Olimpiyatları'nda dört kategoride (tek erkekler, tek kadınlar, erkekler özel figürler ve karışık takım) yarışmalar yapılmıştır. Özel figürlerde yarışmayı Rusya'dan Nikolai Panin kazanmış ve olimpiyatlarda ülkesine ilk altın madalyayı kazandıran sporcu olmuştur.[3] Bu kategorinin tek şampiyonu kendisidir çünkü özel figürler oyunlardan sonra olimpiyat programının dışına çıkarılmıştır. Buz dansı 1968 Kış Olimpiyatlarında gösteri sporu olarak yer almış ve 1976 Kış Olimpiyatları'ndan itibaren madalya dağıtılan bir kategori haline gelmiştir.[2]

İsveçli Gillis Grafström 1920 Olimpiyatları ile 1932 Olimpiyatları arasında dört kez Olimpiyat Oyunlarına katılmış ve dört madalya kazanmıştır. Grafström, Artistik Patinaj'da en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcudur.[4] Teklerde arka arkaya üç altın madalya kazanan tek sporcu olan Grafström, hem Yaz hem Kış Oyunlarında madalya alan beş sporcudan biridir.[5] Grafström'ün ardından 11 artistik buz patenci üç olimpiyat madalyası almayı başarmıştır: tek kadınlarda 1928–1936 arasında Sonja Henie (Norveç) ve çiftlerde 1972–1980 arasında Irina Rodnina (Sovyetler Birliği) üç altın madalya almıştır. 1928–1932 Çiftler şampiyonları Pierre Brunet ve eşi Andrée Brunet (Fransa), 2010 Çiftler şampiyonları Shen Xue ve Zhao Hongbo (Çin), Buz dansı'nda Marina Klimova ve Sergei Ponomarenko (Sovyetler Birliği ve Unified Team); Artur Dmitriev (Unified Team ve Rusya); Erkeklerde Evgeni Plushenko (Rusya) ve hem tekler hem de çiftlerde yarışan Beatrix Loughran (ABD) üç olimpiyat madalyası olan sporculardır.

Grafström ve Henie dışında teklerde sadece Karl Schäfer (Avusturya), Dick Button (ABD) ve Katarina Witt (Batı Almanya) şampiyonluklarını tekrar elde etmeyi başarmış sporculardır. (Altın madalya aldıktan sonra tekrar altın madalya kazanmış). Çiftlerde Rodnina ve birlikte iki kez olimpiyat altını aldığı partneri Alexander Zaitsev, Ludmila Belousova ve Oleg Protopopov (Sovyetler Birliği); buz dansında Oksana Grishuk ve Evgeny Platov (Rusya)altın madalyalarını bir sonraki olimpiyatta korumayı başarmıştır. Ayrıca Ekaterina Gordeeva ve Sergei Grinkov'da iki kez olimpiyat şampiyonudur. İlk şampiyonlukları 1988 Kış Olimpiyatları'nın ardından 1994 Kış Olimpiyatlarında Rusya adına yarışıp (1992 Kış Olimpiyatları'nda yarışmadılar) altın madalya aldılar.[6]

Madalya tablosuDüzenle

2010 Kış Olimpiyatları itibarıyla madalya sıralamasında ABD 14 altın, 16 gümüş, 16 bronz toplam 46 madalya ile ilk sıradadır. Rusya, 12'si altın toplam 22 madalya ile ABD'yi takip etmektedir. Sovyetler Birliği 10 altın toplam 24 madalya ile madalya sıralamasında üçüncü sıradadır. Rus/Sovyet kökenli sporcular Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 Kış Olimpiyatları'na Unified Team adı altında yarışarak katılmış ve 3 madalya kazanmıştır. İki yarışmada tek ülke podyuma çıkmış ve tüm madalyaları almıştır. 1908 erkeklerde İsveç, 1956 erkeklerde ise ABD bunu başarmıştır. 1964 yılından 2006'ya kadar Rus kökenli patenciler çiftlerde (Sovyetler Birliği, Unified Team, Rusya adına yarışarak) altın madalya kazanmıştır. Bu bir kategoride en uzun süreli altın madalya serisidir.[5] Toplam 240 madalya (81 altın, 79 gümüş, ve 80 bronz) 26 değişik ülke tarafından kazanılmıştır.

 
Batı Almanya'dan Katarina Witt, 1988 Kış Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak kadınlarda Sonja Henie'den sonra arka arkaya şampiyon olan ikinci patenci olmuştur.
 
Çiftlerde Ludmila Belousova ve Oleg Protopopov'un 1964'te başlattığı Sovyetler Birliği/Rusya altın madalya serisi 2010 yılına kadar devam etti.
 Sıra  Ülke Altın Gümüş Bronz Toplam
1   Amerika Birleşik Devletleri (USA) 14 16 16 44
2   Rusya (RUS) 12 8 2 22
3   Sovyetler Birliği (URS) 10 9 5 24
4   Avusturya (AUT) 7 9 4 20
5   Büyük Britanya (GBR) 5 3 7 15
6   İsveç (SWE) 5 3 2 10
7   Kanada (CAN) 4 7 11 22
8   Doğu Almanya (GDR) 3 3 4 10
9   Fransa (FRA) 3 2 7 12
10   Norveç (NOR) 3 2 1 6
11   Birleşik Takım (EUN) 3 1 1 5
12   Almanya (GER) 2 2 2 6
13   Çin (CHN) 1 2 4 7
14   Japonya (JPN) 1 2 1 4
15   Almanya Birleşmiş Takımı (EUA) 1 2 0 3
  Hollanda (NED) 1 2 0 3
17   Çekoslovakya (TCH) 1 1 3 5
18   Finlandiya (FIN) 1 1 0 2
19   Batı Almanya (FRG) 1 0 2 3
20   Belçika (BEL) 1 0 1 2
  Ukrayna (UKR) 1 0 1 2
22   Güney Kore (KOR) 1 0 0 1
23   Macaristan (HUN) 0 2 4 6
24   İsviçre (SUI) 0 2 1 3
25   İtalya (ITA) 0 0 1 1

Olimpiyat madalyası kazanmış sporcularDüzenle

ErkeklerDüzenle

Olimpiyat Altın Gümüş Bronz
1908 London   Ulrich Salchow (SWE)   Richard Johansson (SWE)   Per Thorén (SWE)
1912 Stockholm
1920 Antwerp   Gillis Grafström (SWE)   Andreas Krogh (NOR)   Martin Stixrud (NOR)
1924 Chamonix   Gillis Grafström (SWE)   Willy Böckl (AUT)   Georges Gautschi (SUI)
1928 St. Moritz   Gillis Grafström (SWE)   Willy Böckl (AUT)   Robert van Zeebroeck (BEL)
1932 Lake Placid   Karl Schäfer (AUT)   Gillis Grafström (SWE)   Montgomery Wilson (CAN)
1936 Garmisch-Partenkirchen   Karl Schäfer (AUT)   Ernst Baier (GER)   Felix Kaspar (AUT)
1948 St. Moritz   Dick Button (USA)   Hans Gerschwiler (SUI)   Edi Rada (AUT)
1952 Oslo   Dick Button (USA)   Helmut Seibt (AUT)   James Grogan (USA)
1956 Cortina d'Ampezzo   Hayes Alan Jenkins (USA)   Ronnie Robertson (USA)   David Jenkins (USA)
1960 Squaw Valley   David Jenkins (USA)   Karol Divin (TCH)   Donald Jackson (CAN)
1964 Innsbruck   Manfred Schnelldorfer (EUA)   Alain Calmat (FRA)   Scott Allen (USA)
1968 Grenoble   Wolfgang Schwarz (AUT)   Timothy Wood (USA)   Patrick Pera (FRA)
1972 Sapporo   Ondrej Nepela (TCH)   Sergey Chetverukhin (URS)   Patrick Pera (FRA)
1976 Innsbruck   John Curry (GBR)   Vladimir Kovalev (URS)   Toller Cranston (CAN)
1980 Lake Placid   Robin Cousins (GBR)   Jan Hoffmann (GDR)   Charles Tickner (USA)
1984 Sarajevo   Scott Hamilton (USA)   Brian Orser (CAN)   Jozef Sabovcík (TCH)
1988 Calgary   Brian Boitano (USA)   Brian Orser (CAN)   Viktor Petrenko (URS)
1992 Albertville   Viktor Petrenko (EUN)   Paul Wylie (USA)   Petr Barna (TCH)
1994 Lillehammer   Alexei Urmanov (RUS)   Elvis Stojko (CAN)   Philippe Candeloro (FRA)
1998 Nagano   Ilia Kulik (RUS)   Elvis Stojko (CAN)   Philippe Candeloro (FRA)
2002 Salt Lake City   Alexei Yagudin (RUS)   Evgeni Plushenko (RUS)   Timothy Goebel (USA)
2006 Turin   Evgeni Plushenko (RUS)   Stéphane Lambiel (SUI)   Jeffrey Buttle (CAN)
2010 Vancouver   Evan Lysacek (USA)   Evgeni Plushenko (RUS)   Daisuke Takahashi (JPN)
2014 Soçi   Yuzuru Hanyu (JPN)   Patrick Chan (CAN)   Denis Ten (KAZ)

KadınlarDüzenle

Olimpiyat Altın Gümüş Bronz
1908 London   Madge Syers (GBR)   Elsa Rendschmidt (GER)   Dorothy Greenhough-Smith (GBR)
1912 Stockholm
1920 Antwerp   Magda Julin (SWE)   Svea Norén (SWE)   Theresa Weld (USA)
1924 Chamonix   Herma Szabo (AUT)   Beatrix Loughran (USA)   Ethel Muckelt (GBR)
1928 St. Moritz   Sonja Henie (NOR)   Fritzi Burger (AUT)   Beatrix Loughran (USA)
1932 Lake Placid   Sonja Henie (NOR)   Fritzi Burger (AUT)   Maribel Vinson (USA)
1936 Garmisch-Partenkirchen   Sonja Henie (NOR)   Cecilia Colledge (GBR)   Vivi-Anne Hultén (SWE)
1948 St. Moritz   Barbara Ann Scott (CAN)   Eva Pawlik (AUT)   Jeannette Altwegg (GBR)
1952 Oslo   Jeannette Altwegg (GBR)   Tenley Albright (USA)   Jacqueline du Bief (FRA)
1956 Cortina d'Ampezzo   Tenley Albright (USA)   Carol Heiss (USA)   Ingrid Wendl (AUT)
1960 Squaw Valley   Carol Heiss (USA)   Sjoukje Dijkstra (NED)   Barbara Roles (USA)
1964 Innsbruck   Sjoukje Dijkstra (NED)   Regine Heitzer (AUT)   Petra Burka (CAN)
1968 Grenoble   Peggy Fleming (USA)   Gabriele Seyfert (GDR)   Hana Maskova (TCH)
1972 Sapporo   Beatrix Schuba (AUT)   Karen Magnussen (CAN)   Janet Lynn (USA)
1976 Innsbruck   Dorothy Hamill (USA)   Dianne de Leeuw (NED)   Christine Errath (GDR)
1980 Lake Placid   Anett Pötzsch (GDR)   Linda Fratianne (USA)   Dagmar Lurz (FRG)
1984 Sarajevo   Katarina Witt (GDR)   Rosalynn Sumners (USA)   Kira Ivanova (URS)
1988 Calgary   Katarina Witt (GDR)   Elizabeth Manley (CAN)   Debi Thomas (USA)
1992 Albertville   Kristi Yamaguchi (USA)   Midori Ito (JPN)   Nancy Kerrigan (USA)
1994 Lillehammer   Oksana Baiul (UKR)   Nancy Kerrigan (USA)   Chen Lu (CHN)
1998 Nagano   Tara Lipinski (USA)   Michelle Kwan (USA)   Chen Lu (CHN)
2002 Salt Lake City   Sarah Hughes (USA)   Irina Slutskaya (RUS)   Michelle Kwan (USA)
2006 Turin   Shizuka Arakawa (JPN)   Sasha Cohen (USA)   Irina Slutskaya (RUS)
2010 Vancouver   Kim Yu-Na (KOR)   Mao Asada (JPN)   Joannie Rochette (CAN)
2014 Soçi   Adelina Sotnikova (RUS)   Kim Yuna (KOR)   Carolina Kostner (ITA)

ÇiftlerDüzenle

Olimpiyat Altın Gümüş Bronz
1908 London   Anna Hübler
Heinrich Burger (GER)
  Phyllis Johnson
James H. Johnson (GBR)
  Madge Syers
Edgar Syers (GBR)
1912 Stockholm
1920 Antwerp   Ludowika Jakobsson
Walter Jakobsson (FIN)
  Alexia Bryn
Yngvar Bryn (NOR)
  Phyllis Johnson
Basil Williams (GBR)
1924 Chamonix   Helen Engelmann
Alfred Berger (AUT)
  Ludowika Jakobsson
Walter Jakobsson (FIN)
  Andrée Joly
Pierre Brunet (FRA)
1928 St. Moritz   Andrée Joly
Pierre Brunet (FRA)
  Lilly Scholz
Otto Kaiser (AUT)
  Melitta Brunner
Ludwig Wrede (AUT)
1932 Lake Placid   Andrée Brunet
Pierre Brunet (FRA)
  Beatrix Loughran
Sherwin Badger (USA)
  Emelie Rotter
László Szollás (HUN)
1936 Garmisch-Partenkirchen   Maxi Herber
Ernst Baier (GER)
  Ilse Pausin
Erik Pausin (AUT)
  Emelie Rotter
László Szollás (HUN)
1948 St. Moritz   Micheline Lannoy
Pierre Baugniet (BEL)
  Andrea Kékesy
Ede Király (HUN)
  Suzanne Morrow
Wallace Diestelmeyer (CAN)
1952 Oslo   Ria Falk
and Paul Falk (GER)
  Karol Kennedy
Peter Kennedy (USA)
  Marianna Nagy
László Nagy (HUN)
1956 Cortina d'Ampezzo   Elisabeth Schwartz
Kurt Oppelt (AUT)
  Frances Dafoe
Norris Bowden (CAN)
  Marianna Nagy
László Nagy (HUN)
1960 Squaw Valley   Barbara Wagner
Robert Paul (CAN)
  Marika Kilius
Hans-Jürgen Bäumler (EUA)
  Nancy Ludington
Ronald Ludington (USA)
1964 Innsbruck   Ludmila Belousova
Oleg Protopopov (URS)
  Marika Kilius
Hans-Jürgen Bäumler (EUA)
  Debbi Wilkes
Guy Revell (CAN)
1968 Grenoble   Ludmila Belousova
Oleg Protopopov (URS)
  Tatyana Zhuk
Aleksandr Gorelik (URS)
  Margot Glockshuber
Wolfgang Danne (FRG)
1972 Sapporo   Irina Rodnina
Alexei Ulanov (URS)
  Lyudmila Smirnova
Andrei Suraikin (URS)
  Manuela Groß
Uwe Kagelmann (GDR)
1976 Innsbruck   Irina Rodnina
Alexander Zaitsev (URS)
  Romy Kermer
Rolf Österreich (GDR)
  Manuela Groß
Uwe Kagelmann (GDR)
1980 Lake Placid   Irina Rodnina
Alexander Zaitsev (URS)
  Marina Cherkasova
Sergey Shakray (URS)
  Manuela Mager
Uwe Bewersdorf (GDR)
1984 Sarajevo   Elena Valova
Oleg Vasiliev (URS)
  Kitty Carruthers
Peter Carruthers (USA)
  Larisa Seleznyova
Oleg Makarov (URS)
1988 Calgary   Ekaterina Gordeeva
Sergei Grinkov (URS)
  Elena Valova
Oleg Vasiliev (URS)
  Jill Watson
Peter Oppegard (USA)
1992 Albertville   Natalia Mishkutenok
Artur Dmitriev (EUN)
  Elena Bechke
Denis Petrov (EUN)
  Isabelle Brasseur
Lloyd Eisler (CAN)
1994 Lillehammer   Ekaterina Gordeeva
Sergei Grinkov (RUS)
  Natalia Mishkutenok
Artur Dmitriev (RUS)
  Isabelle Brasseur
Lloyd Eisler (CAN)
1998 Nagano   Oksana Kazakova
Artur Dmitriev (RUS)
  Yelena Berezhnaya
Anton Sikharulidze (RUS)
  Mandy Wötzel
Ingo Steuer (GER)
2002 Salt Lake City   Yelena Berezhnaya
Anton Sikharulidze (RUS)
  Shen Xue
Zhao Hongbo (CHN)
  Jamie Salé
David Pelletier (CAN) [7]
2006 Turin   Tatiana Totmianina
Maxim Marinin (RUS)
  Zhang Dan
Zhang Hao (CHN)
  Shen Xue
Zhao Hongbo (CHN)
2010 Vancouver Shen Xue
Zhao Hongbo
  Çin
Pang Qing
Tong Jian
  Çin
Aliona Savchenko
Robin Szolkowy
  Almanya
2014 Soçi
ayrıntılar
  Tatiana Volosozhar
Maxim Trankov (RUS)
  Ksenia Stolbova
Fedor Klimov (RUS)
  Aliona Savchenko
Robin Szolkowy (GER)

Buz dansıDüzenle

Olimpiyat Altın Gümüş Bronz
1976 Innsbruck   Lyudmila Pakhomova
Aleksandr Gorshkov (URS)
  Irina Moiseyeva
Andrey Minenkov (URS)
  Colleen O'Connor
James Millns (USA)
1980 Lake Placid   Natalia Linichuk
Gennadi Karponossov (URS)
  Krisztina Regöczy
Andras Sallay (HUN)
  Irina Moiseyeva
Andrey Minenkov (URS)
1984 Sarajevo   Jayne Torvill
Christopher Dean (GBR)
  Natalia Bestemianova
Andrei Bukin (URS)
  Marina Klimova
Sergei Ponomarenko (URS)
1988 Calgary   Natalia Bestemianova
Andrei Bukin (URS)
  Marina Klimova
Sergei Ponomarenko (URS)
  Tracy Wilson
Robert McCall (CAN)
1992 Albertville   Marina Klimova
Sergei Ponomarenko (EUN)
  Isabelle Duchesnay
Paul Duchesnay (FRA)
  Maya Usova
Alexander Zhulin (EUN)
1994 Lillehammer   Oksana Grishuk
Evgeny Platov (RUS)
  Maya Usova
Alexander Zhulin (RUS)
  Jayne Torvill
Christopher Dean (GBR)
1998 Nagano   Oksana Grishuk
Evgeny Platov (RUS)
  Anjelika Krylova
Oleg Ovsyannikov (RUS)
  Marina Anissina
Gwendal Peizerat (FRA)
2002 Salt Lake City   Marina Anissina
Gwendal Peizerat (FRA)
  Irina Lobacheva
Ilia Averbukh (RUS)
  Barbara Fusar-Poli
Maurizio Margaglio (ITA)
2006 Turin   Tatiana Navka
Roman Kostomarov (RUS)
  Tanith Belbin
Benjamin Agosto (USA)
  Elena Grushina
Ruslan Goncharov (UKR)
2010 Vancouver   Tessa Virtue
ve Scott Moir (CAN)
  Meryl Davis
ve Charlie White (USA)
  Oksana Domnina
ve Maxim Shabalin (RUS)
2014 Soçi   Meryl Davis
Charlie White (USA)
  Tessa Virtue
Scott Moir (CAN)
  Elena Ilinykh
Nikita Katsalapov (RUS)

Takım yarışmasıDüzenle

Olimpiyat Altın Gümüş Bronz
2014 Sochi
ayrıntılar
  Rusya
Evgeni Plushenko
Julia Lipnitskaia
Ksenia Stolbova / Fedor Klimov
Elena Ilinykh / Nikita Katsalapov
Tatiana Volosozhar / Maxim Trankov*
Ekaterina Bobrova / Dmitri Soloviev*

  Kanada
Kevin Reynolds
Kaetlyn Osmond
Kirsten Moore-Towers / Dylan Moscovitch
Tessa Virtue / Scott Moir
Patrick Chan*
Meagan Duhamel / Eric Radford*
  Amerika Birleşik Devletleri
Jason Brown
Gracie Gold
Marissa Castelli / Simon Shnapir
Meryl Davis / Charlie White
Jeremy Abbott*
Ashley Wagner*

*Sadece kısa programa katılan sporcuları göstermektedir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Figure Skating". Official website of the Olympic Movement. Uluslararası Olimpiyat Komitesi. 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  2. ^ a b "Figure Skating: History". Official website of the Olympic Movement. International Olympic Committee. 24 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  3. ^ Windhausen, John D. (1976). "Russia's First Olympic Victor" (PDF). Journal of Sport History. United States of America: North American Society for Sport History. 3 (1), s. 35–44. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  4. ^ "Gillis Grafström". Official website of the Olympic Movement. Uluslararası Olimpiyat Komitesi. 12 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2009. 
  5. ^ a b "Factsheet: Records and medals at the Olympic Winter Games" (PDF). Official website of the Olympic Movement. International Olympic Committee. Şubat 2009. 22 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  6. ^ "Then & Now: Ekaterina Gordeeva". CNN.com. CNN. 22 Haziran 2005. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2009. 
  7. ^ 2002 Kış Olimpiyatları'nda ortaya çıkan hakem skandalı yüzünden 2. olimpiyat altın madalyası Salé ve Pelletier verildi.