Arjantin cumhurbaşkanı yardımcıları listesi

Vikimedya liste maddesi

Arjantin Ulusunun Başkan Yardımcısı (İspanyolca: Vicepresidente de la Nación Arjantin) ofisi, Arjantin'deki ikinci en yüksek siyasi pozisyondur.

Başkan yardımcılığı ofisi, 1853 Arjantin Anayasası'nın kabul edilmesiyle kuruldu. Başkan Yardımcısı, devlet başkanının yokluğu veya geçici iş göremezliği durumunda başkanlık görevini üstlenir ve istifa, daimi iş göremezlik veya cumhurbaşkanının ölümü halinde başkanlığa geçebilir. Arjantin tarihinde bekçi olarak en uzun başkan yardımcılığı görev süresi 1865 ile 1868 yılları arasında Başkan Bartolomé Mitre'nin zamanında olmuştur.

Cumhurbaşkanlık ofisini yedi Arjantinli Başkan Yardımcısı kazandı: Juan Esteban Pedernera (1861); Carlos Pellegrini (1890); José Evaristo Uriburu (1895); José Figueroa Alcorta (1906); Victorino de la Plaza (1914); Ramón Castillo (1942); ve Isabel Perón (1974). Arjantin Anayasası, herhangi bir nedenle görev süresinin sona ermesi halinde bir Başkan Yardımcısının değiştirilmesini öngörmemektedir ve bu nedenle, 1861'den bu yana on yedi kez boş bırakılmıştır.

Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ListesiDüzenle

Arjantin Konfederasyonu (1854–1861)Düzenle

Resmi Adı

(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Seçimler Siyasi

parti
Cumhurbaşkanı Notlar

Başlangıç Son
1   Salvador María del Carril

(1798–1883)
5 Mart 1854 5 Mart 1860 1854 Unitarian Justo José de Urquiza
2   Juan Esteban Pedernera

(1796–1886)
5 Mart 1860 4 Kasım 1861 1860 Unitarian Santiago Derqui Santiago Derqui istifa strikten sonra cumhurbaşkanı oldu.
Boş
4 Kasım 1861 – 12 Aralık 1861
Juan Esteban Pedernera İstifa etti.

Arjantin Cumhuriyeti (1861–günümüz)Düzenle

Resmi Adı

(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Seçimler Siyasi

parti

(Koalistyon)
Cumhurbaşkanı Notlar

Başlangıç Son
Boş
12 Aralık 1861 – 12 Ekim 1862
Bartolomé Mitre
3   Marcos Paz

(1811–1868)
12 Ekim 1862 2 Ocak 1868 1862 Liberal Görev sırasında öldü.
Boş
2 Ocak 1868 – 12 Ekim 1868
4   Adolfo Alsina

(1829–1877)
12 Ekim 1868 12 Ekim 1874 1868 Autonomist Domingo Sarmiento
5   Mariano Acosta

(1825–1893)
12 Ekim 1874 12 Ekim 1880 1874 PAN Nicolás Avellaneda
6   Francisco Bernabé Madero

(1816–1896)
12 Ekim 1880 12 Ekim 1886 1880 PAN Julio Argentino Roca
7   Carlos Pellegrini

(1813–1868)
12 Ekim 1886 6 Ağustos 1890 1886 PAN Miguel Juárez Celman Miguel Juárez Celman istifa ettiği zaman cumhurbaşkanı oldu.
Boş
6 Ağustos 1890 – 12 Ekim 1892
Carlos Pellegrini
8   José Evaristo Uriburu

(1831–1914)
12 Ekim 1892 22 Ocak 1895 1892 PAN Luis Sáenz Peña Luis Sáenz Peña istifa ettiği zaman cumhurbaşkanı oldu.
Boş
22 Ocak 1895 – 12 Ekim 1898
José Evaristo Uriburu
9   Norberto Quirno Costa

(1844–1915)
12 Ekim 1898 12 Ekim 1904 1898 PAN Julio Argentino Roca
10   José Figueroa Alcorta

(1860–1931)
12 Ekim 1904 12 Mart 1906 1904 PAN - Modernist Manuel Quintana Manuel Quintana’nın ölümünden sonra cumhurbaşkanı oldu.
Boş
12 Mart 1906 – 12 Ekim 1910
José Figueroa Alcorta
11   Victorino de la Plaza

(1840–1919)
12 Ekim 1910 9 Ağustos 1914 1910 PAN Roque Sáenz Peña Roque Sáenz Peña’nın ölümünden sonra cumhurbaşkanı oldu.
Boş
9 Ağustos 1914 – 12 Ekim 1916
Victorino de la Plaza
12   Pelagio Luna

(1867–1919)
12 Ekim 1916 25 Haziran 1919 1916 UCR Hipólito Yrigoyen Görev sırasında öldü.
Boş
25 Haziran 1919 – 12 Ekim 1922
13   Elpidio González

(1875–1951)
12 Ekim 1922 12 Ekim 1928 1922 UCR Marcelo Torcuato de Alvear
  Francisco Beiró

(1876–1928)
Göreve gelmeden öldü 1928 UCR Hipólito Yrigoyen Göreve gelmeden öldü.
14   Enrique Martínez

(1887–1938)
12 Ekim 1928 6 Eylül 1930 UCR
15   Enrique Santamarina

(1870–1937)
6 Eylül 1930 20 Ekim 1930 José Félix Uriburu İstifa etti.
Boş
20 Ekim 1930 – 20 Şubat 1932
16   Julio Argentino Pascual Roca

(1873–1942)
20 Şubat 1932 20 Şubat 1938 1931 PDN

(Concordancia)
Agustín Pedro Justo
17   Ramón Castillo

(1873–1944)
20 Şubat 1938 27 Haziran 1942 1937 PDN

(Concordancia)
Roberto María Ortiz Roberto María Ortiz istifa ettikten sonra cumhurbaşkanı oldu.
Boş
27 Haziran 1942 – 7 Haziran 1943
Ramón Castillo
Arturo Rawson ’43 Devrimi’nin başlangıcı
18   Sabá Sueyro

(1889–1943)
7 Haziran 1943 15 Ekim 1943 Arjantin Silahlı Kuvvetleri Pedro Pablo Ramírez Görev sırasında öldü.
19   Edelmiro Julián Farrell

(1887–1980)
15 Ekim 1943 9 Mart 1944 Arjantin Silahlı Kuvvetleri Pedro Pablo Ramírez istifa ettikten sonra cumhurbaşkanı oldu.
Boş
9 Mart 1944 – 8 Temmuz 1944
Edelmiro Julián Farrell
20   Juan Domingo Perón

(1895–1974)
8 Temmuz 1944 10 Ekim 1945 Arjantin Silahlı Kuvvetleri Görevine son verildi.
21   Juan Pistarini

(1882–1956)
10 Ekim 1945 4 Haziran 1946 Arjantin Silahlı Kuvvetleri ’43 Devrimi’nin sonu
22   Hortensio Quijano

(1884–1952)
4 Haziran 1946 3 April 1952 1946 UCR-JR Juan Domingo Perón Görev sırasında öldü.
Görev almadan önce öldü 1951 Peronist Görev almadan önce öldü
Boş
3 April 1952 – 7 Mayıs 1954
23   Alberto Tessaire

(1891–1963)
7 Mayıs 1954 16 Eylül 1955 1954 Peronist Revolución Libertadora sırasında görevden alındı.
Boş
16 Eylül 1955 – 23 Eylül 1955
Eduardo Lonardi
24   Isaac Rojas

(1906–1993)
23 Eylül 1955 1 Mayıs 1958 Arjantin Silahlı Kuvvetleri
Pedro Eugenio Aramburu Revolución Libertadora’nın sonu
25   Alejandro Gómez

(1908–2005)
1 Mayıs 1958 18 Kasım 1958 1958 UCR-I Arturo Frondizi İstifa etti.
Boş
18 Kasım 1958 – 12 Ekim 1963
José María Guido
26   Carlos Humberto Perette

(1915–1992)
12 Ekim 1963 28 Haziran 1966 1963 UCR-P Arturo Umberto Illia Darbe ile görevden alındı.
Boş
28 Haziran 1966 – 25 Mayıs 1973
Argentine Revolution Askeri diktatörlük rejimi
27   Vicente Solano Lima

(1901–1984)
25 Mayıs 1973 13 Temmuz 1973 1973 PCP

(FREJULI)
Héctor José Cámpora İstifa etti
Boş
13 Temmuz 1973 – 12 Ekim 1973
Raúl Alberto Lastiri
28   Isabel Martínez de Perón

(1931–)
12 Ekim 1973 1 Temmuz 1974 1973 PJ

(FREJULI)
Juan Domingo Perón Juan Domingo Perón öldükten sonra cumhurbaşkanı oldu.
Boş
1 Temmuz 1974 – 10 Aralık 1983
Isabel Martínez de Perón
National Reorganization Process Askeri diktatörlük rejimi
29   Víctor Hipólito Martínez

(1924–2017)
10 Aralık 1983 8 Temmuz 1989 1983 UCR Raúl Alfonsín
30   Eduardo Duhalde

(1941–)
8 Temmuz 1989 10 Aralık 1991 1989 PJ

(FREJUPO)
Carlos Menem Buenos Aires eyelet valisi olmak için istifa etti.
Boş
10 Aralık 1991 – 8 Temmuz 1995
31   Carlos Ruckauf

(1944–)
8 Temmuz 1995 10 Aralık 1999 1995 PJ
32   Carlos Álvarez

(1948–)
10 Aralık 1999 6 Ekim 2000 1999 Broad Front

(Alianza)
Fernando de la Rúa İstifa etti.
Boş
6 Ekim 2000 – 25 Mayıs 2003
Puerta
Saá
Camaño
Duhalde
33   Daniel Scioli

(1957–)
25 Mayıs 2003 10 Aralık 2007 2003 PJ

(FPV)
Néstor Kirchner
34   Julio Cobos

(1955–)
10 Aralık 2007 10 Aralık 2011 2007 UCR

(FPV)
Cristina Fernández de Kirchner
35   Amado Boudou

(1962–)
10 Aralık 2011 10 Aralık 2015 2011 PJ

(FPV)
36   Gabriela Michetti

(1965–)
10 Aralık 2015 10 Aralık 2019 2015 PRO

(Cambiemos)
Mauricio Macri
37   Cristina Fernández de Kirchner

(1953–)
10 Aralık 2019 Görevde 2019 PJ

(FdT)
Alberto Fernández 2007-2015 yıllarında Arjantin cumhurbaşkanlık görevindeydi.