Ana menüyü aç

Ariane Mnouchkine

Ariane Mnouchkine (d. 3 Mart 1939), Fransız kadın tiyatro ve film yönetmeni, senarist, çevirmen.[1] 1964'te Paris'te avant-garde tiyatro topluluğu “Soleil Tiyatrosu” kurucusudur.[2]

Ariane Mnouchkine
Ariane Mnouchkine.jpg
Doğum Ariane Mnouchkine
3 Mart 1939 (1939-03-03) (80 yaşında)
Boulogne-Billancourt, Fransa
Meslek Tiyatro ve film yönetmeni, senarist, çevirmen
Etkin yıllar 1964 – günümüz

YaşamıDüzenle

Senarist ve yönetmen olarak katkıda bulunduğu yapımlar arasında; 1798 (1974), Molière (1978), vr La Nuit Miraculeuse (1989) sayılabilir. Eğitim kurumları "Collège de France", 2005'te Roma Üniversitesi ve 2008'de Oxford Üniversitesi'nden kendisine Fahri Doktora Ödülleri takdim edilmiştir.[3] Mnouchkine 1992 yılında EuroDisney'i kültürel alemin Çernobil'i olarak olarak eleştirdi ve Paris'teki tema parkın Avrupa şubesinin açılması kararına karşıydı.[1]

26 Mayıs 2009'da, Oslo'daki Ibsen Müzesi'nde komite başkanı olan aktris Liv Ullmann tarafından Ariane Mnouchkine'nin Uluslararası Ibsen Ödülü'nün bu yılki kazananı olduğunu belirtti.   Ödül, 10 Eylül 2009 tarihinde Oslo'da Ulusal Tiyatro'da düzenlenen bir törenle kendisine takdim edilmiştir. Ayrıca Mnouchkine, 2011 yılında Goethe Madalyası ödülünüde almıştır.[4]

FilmografiDüzenle

Yönetmen olarakDüzenle

  • 1974: 1789
  • 1978: Molière
  • 1981: Molière, ou la vie d'un honnête homme (TV Mini Dizisi)
  • 1989: La nuit miraculeuse (TV-Filmi)
  • 2003: Tambours sur la dique (TV-Filmi)
  • 2006: Le dernier caravansérail

SenaryoDüzenle

ÖdülleriDüzenle

  • İbsen Ödülü (2009)
  • Goethe Madalyası (2011)

Ayrıca bakınızDüzenle

  • Kiernander, Adrian Ariane Mnouchkine (1993) ISBN 0-521-36139-7
  • Miller, Judith "Ariane Mnouchkine".
  • Thompson, Juli Ariane Mnouchkine (1986) {Doctoral Dissertation, UW}
  • Williams, David Collaborative Theatre: The Théâtre du Soleil Sourcebook (1999)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Disneyland Paris celebrates 20th birthday €1.9bn in debt". The Guardian. 24 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Collège de France website Ekim 20, 2007[Tarih uyuşmuyor], tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; accessed 18 January 2016.
  3. ^ I Europe Theatre Prize/Reasons Europe Theatre Prize, premio-europa.org; accessed 18 January 2016.
  4. ^ Flood, Alison (21 Haziran 2011). "Germany honours Le Carré with Goethe Medal". The Guardian. Erişim tarihi: 23 Ekim 2016. 

Dış bağlantılarDüzenle