Antonín Kachlík

Antonín Kachlík (26 Şubat 1923 - 20 Nisan 2022), Çek film yönetmeni, senarist ve siyasetçi.[1][2]

Antonín Kachlík
Antonín Kachlík.jpg
Doğum 26 Şubat 1923(1923-02-26)
Kladno, Çekoslovakya
Ölüm 20 Nisan 2022 (99 yaşında)
Prag, Çekya
Eğitim Prag Sahne Sanatları Akademisi (FAMU)
Meslek Film yönetmeni, senarist ve siyasetçi
Etkin yıllar 1948-1987
Evlilik Kvěra Houdlová
Çocuk(lar) Kateřina Kachlíková

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Kachlík, 26 Şubat 1923'te Kladno, Çekoslovakya'da doğdu. Ailesiyle Prag'a taşınmadan önce 1931 yılına kadar Malá Dobrá'da yeişti. Prag-Karlin ticaret akademisine katıldı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Prag Sahne Sanatları Akademisi'ne (FAMU) katılmadan önce Siyasal ve Sosyal Bilimler Koleji'ne gitti. 1950'de Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden (FAMU) mezun oldu.[3]

Eğitimini tamamladıktan sonra 1952'den 1954 yılına kadar orduya katılmadan önce İşçi Tiyatrosu'nda dramaturg olarak çalışmak üzere Zlín'e gitti.[3]

1948 ile 1987 yılları arasında sürdürdüğü aktif yönetmenlik kariyerinde 21 film projesine katkı verdi. Sinemadaki ilk yönetmenlik denemesi 1961 yapımı drama türünde Červnové dny adlı filmle oldu. 1973'te 8. Uluslararası Moskova Film Festivali jürisinde yer aldı.[4]

Özel yaşamı ve ölümüDüzenle

Oyuncu Kvěra Houdlová ile evli olup Kateřina Kachlíková adında opera sanatçısı bir kızı bulunan Kachlík, 20 Nisan 2022'de Prag, Çekya'da 99 yaşında vefat etti.[3][5]

Seçme filmografiDüzenle

  • Červnové dny (1961)
  • Bylo nás deset (1963)
  • Třiatřicet stříbrných křepelek (1965)
  • Death Behind a Curtain (1967)
  • Já, truchlivý bůh (1969)
  • Princ Bajaja (1971)
  • We, the Lost Girls (1972)
  • Zločin v Modré hvězdě (1974)
  • Dvacátý devátý (1975)
  • Kouzelné dobrodružství (1983)
  • Kouzelníkův návrat (1985)
  • On a Wayward Princess (1987)

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "Antonín Kachlík". csfd. 10 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2012. 
  2. ^ "1973 :: Moscow International Film Festival". MIFF. 15 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 
  3. ^ a b c "Antonín Kachlík (1923)". www.memoryofnations.eu (İngilizce). 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 
  4. ^ "Antonín Kachlík | dafilms.com". dafilms.com (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 
  5. ^ Zemřel režisér Antonín Kachlík, natočil trezorové i prorežimní filmy 20 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Çekçe)

Dış bağlantılarDüzenle