Antik Mısır kasaba ve şehirlerinin listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu, bilinen eski Mısır kasaba ve şehirlerinin bir listesidir.[1][2] Liste kaleleri ve diğer aralıklı yerleşim yerlerini içermez.

Hiyerogliflerdeki kasaba isimleri ile eski Mısır haritası
Eski Mısır Şehirlerinin dört haritasının dizini
Aşağı Mısır
Yukarı Mısır 1.Kısım
Yukarı Mısır ve Nübye'nın bir bölümü
Nübye
     Antik Mısır'ın başkenti
     Antik Mısır'ın başkenti ve bölgesel idari merkez
Thonis italik isim: sadece Yunanca adı biliniyor

Aşağı MısırDüzenle

Şehir

(bilinen adı)

Hiyerogliflerde Kuruluş Tarihi Nom Koruyucu Tanrı Modern Adı Diğer Ad/lar Notlar
Men-nefer (Memfis)
mn
n
nfrf
r
O24niwt
MÖ.3150'den önce 1 Ptah (Kült Merkezi) Mit Rahina Aneb-Hetch, Died-Sut, Ankh-Tawy, Menfe, Hut-ka-Ptah, Moph, Noph Eski Krallık döneminde Mısır'ın başkenti; nom'un başkenti
Khem (Letopolis)
Aa1O34G17O49
muhtemelen Eski Krallık döneminde 2 Khenty-irty Ausim Nom'un başkenti
Yamu (Apis) muhtemelen Eski Krallık döneminde 3 Hathor Kom el-Hisn Imu, Apis Nom'un başkenti
Raqote (Alexandria)
r
Z1
a
A35t

niwt
MÖ.331 3 Serapis Alexandria Rhacotis, Rakotə, Eskendereyyah İskenderiye bir dönem antik dünyanın entelektüel ve kültürel merkeziydi; Ptolemaios Krallığı'nın başkenti
Khito (Rosetta) 3 Rashid Bolbitine, Bolbitinum, Bolbitinon, Trashit, Rakhit, Rexi Rosetta Taşınının bulunduğu yer
Ptkheka (Ptkheka) 4 Neith Tanta Nom'un başkenti
Zau (Sais)
z
G39
G1G43O49
MÖ.3300'den önce 5 Neith (Kült Merkezi) Sa el-Hagar 24 ve 26.Hanedanların Nom'un başkenti
Per-Wadjet (Buto)
A18X1
O49
MÖ.3250'den önce 5 Wadjet (Kült Merkezi) Tell al-Fara'in Pe ve Dep, Butus, Butosus Hanedanlık Öncesi Buto kültürünün bulunduğu yer
Khasut (Xois) 6 Amun Sakha Xeos, Skhoo Nom'un başkenti
Timinhor (Damanhur) MÖ.1200'den sonra 7 Damanhur Hermopolis Mikra, Tel Ballamon Nom'un başkenti
Piemro (Naucratis) MÖ 7.yüzyıl 7 Thoth Kom Gieif Ναύκρατις İlk kalıcı Yunan kolonisi; Yunan-Mısır deniz ticaretinin ana merkezi.
Thonis (Heracleion) MÖ 12.yüzyıl 7 Amun Ἡράκλειον Geç Dönemde Mısır'ın ana limanı; Naucratis'in kardeş şehri.
Menouthis (Menouis) 7 Isis ve Serapis MS 8. yüzyılda denize batmış; Heracleion ve Canopus yakınlarında.
Pikuat (Canopus)
Q3
W11
Aa18U33X1
O49
MÖ 600'den önce 7 Osiris Aboukir Canobus, Kanobos, Kanopos, Schedia İskenderiye'nin kuruluşundan önce Mısır'da Yunan ticareti için ana liman.
Per-Atum (Pithom)
O1
Z1
X1
U15
G17X1
O49
MÖ 1900 civarında 8 Atum Tell-el-Maskhuta Tjeku, Heroöpolis, Heroonopolis Nom'un başkenti
Djedu (Busiris)
R11R11G43O49
MÖ 3200'e kadar küçük bir köy 9 Osiris Abu Sir Bana Per Usiri Nom'un başkenti
Hut-hery-ib (Athribis) 10 Repyt Banha Tell Atrib, Attrib, Medeenet Ashaysh Nom'un başkenti
Taremu (Leontopolis) 11 Bast ve Sekhmet (Kült Merkezi) Kafr Al Muqdam Leonto, Leontos, Tell el-Muqdam 23. Hanedanlığın başkentlerinden biri; Ptolemaios Dönemi'nde Nom'un başkenti.
Šetennu (Pharbaetus) MÖ 7. yüzyıldan önce 11 Hormerty Horbeit Shednu, Sheten, Pharbaethus Nom'un başkenti; Meşveş Libyalılarının şeflerinin merkezlerinden biri.
Tjebnutjer (Sebennytos) 12 Onuris Samanud Manetho'nun Memleketi; 30 Hanedanlığının başkenti; Nom'un başkenti.
Pachnamu´nis (Pachnamunis) 12 Ana kasaba.
Iunu (Heliopolis)
iwnnw
O49
MÖ 3250'den önce 13 Ra (Kült Merkezi) Ayn Shams Ôn, Āwen, Ὂν Nom'un başkenti
Tjaru (Sile) 14 Horus Tel el-Habua Zaru, Tharu, Djaru, Tjel, Sile, Edfu of Lower Egypt En büyük antik Mısır kale kenti; suçlular için sürgün yeri; Nom'un başkenti.
Per-Amun (Pelusium)
primn
n
C12niwt
MÖ 720'den önce 14 Amun Tell el-Farama Sena, Seyân, Sin, Pelousion, Paramoun, Peremoun, Peromi Mısır'ın en doğusundaki büyük şehri
Weprehwy (Hermopolis Parva) MÖ 2575 öncesi 15 Tell al-Naqus Nom'un başkenti
Tamiat (Damietta) 15 Damietta Damiata, Domyat, Ταμίαθις, Tamiathis
Djedet (Mendes)
Ddd
t
niwt
MÖ 3250'den önce 16 Banebdjedet Tell El-Ruba Per-Banebdjedet, Anpet 29. Hanedanlığın Başkenti; Nom'un başkenti.
Semabehdet (Diospolis Inferior) 17 Tel El Balamun Nom'un başkenti
Per-Bast (Bubastis)
bAstt
niwt
MÖ 3150'den önce 18 Bastet (Kült Merkezi) Tell-Basta Per-Bastet 22. ve 23. Hanedanlar döneminde başkentlerden biri; Nom'un başkenti.
Djanet (Tanis)
D
a
n
,
t niwt
Geç Yeni Krallık 19 Amun Tell Nebesha Kuzeyin Tebi, Ṣān al-Ḥagar, Zoan 21. ve 22.Hanedanların Başkenti; Nom'un başkenti; Asya ticareti için önemli liman; keten üretim merkezi.
Hut-waret (Avaris)
O7t
pr
D56t
niwt
Orta Krallık sırasında 19 Set Tell el-Dab'a Auaris, Hawara, Athyria 14. ve 15. Hanedanların başkenti.
Pi-Ramesses (Pi-Ramesses) MÖ.1274 19 Qantir Per-Rameses, Per Ramessu II.Ramses tarafından kurulandu, döneminde Mısır'ın başkenti.
Per-Sopdu (Per-Sopdu) 20 Amun Saft el-Hinna Soped, Pi-Sopt Nom'un başkenti

Yukarı MısırDüzenle

Şehir

(bilinen adı)

Hiyerogliflerde Kuruluş Tarihi Nom Koruyucu Tanrı Modern Adı Diğer Ad/lar Notlar
Abu (Elefantin)
E26O49
MÖ 3000'den önce 1 Khnum (Kült Merkezi) Aswan Yebu Nom'un başkenti
Swenett (Aswan)
sE34
n
t
niwt
1 Swenett Aswan Syene Syenite granit için bir ocağın yeri
Nubt (Kom Ombo)
S12
X1 O49
MÖ 3000'den önce 1 Sobek (Kült Merkezi) Kom Ombo Omboi, Ombos, Ambo, Ombi Firavunlar dönemi boyunca garnizon; Dendera şehrinin baş düşmanı.
Behdet (Edfu)
F18
D46
X1
O49
MÖ 3000'den önce 2 Horus (Kült Merkezi) Naga el-Goneima Apollonopolis Magna, Apollinopolis Magna, Djeba, Utes-Hor Nom'un başkenti
Nekheb (El Kab)
swbnwniwt
MÖ 3500'den önce 3 Nekhbet (Kült Merkezi) El Kab Eileithyiaspolis, Lucinae Civitas Nekhen'den önce Nom'un başkenti; büyük bir kerpiç duvarla çevrili.
Nekhen (Hierakonpolis)
O47
n
niwt
MÖ 3210'dan önce 3 Horus (Kült Merkezi) El Kab Al-Kom Al-Aħmar Nekheb'den sonra Nom'un başkenti; Nil'in diğer tarafında Nekheb'in karşısında.
Ta-senet (Latopolis)
HDstN35
X1
R24I12O49
Orta Krallık'tan önce 3 Khnum Esna Iunyt, Polis Latton, Lato Nekhen'den sonra Nom'un başkenti.
Waset (Teb)
R19t
niwt
MÖ 5000'den önce 4 Amun (Kült Merkezi) Luxor Niwt-rst, Niwt-Imn, Nōʼ ʼĀmôn, No, Iunu-shema, Diospolis Magna, Ta-pe, Yüz Kapılı Teb Orta Krallık ve Yeni Krallık'ın çoğunda Mısır'ın başkenti; Nom'un başkenti; başta dini merkez.
Per-Hathor (Aphroditopolis)
O1
Z1
O10O49
MÖ 3000'den önce 4 Hathor Gebelein Inerty, Pathyris, Naga el-Gherira
Iuny (Hermonthis)
O28N35M17O49
4 Montu (Kült Merkezi) Armant Erment, Iunu-Montu VII.Kleopatra döneminde Nom'un başkenti.
Sumenu (Crocodilopolis) Orta Krallık'tan önce 4 Sobek (Kült Merkezi) el-Mahamid Qibly Imiotru Shedet'ten (Crocodilopolis olarak da bilinir) farklıdır.
Djerty (El-Tod) Orta Krallık'tan önce 4 Montu El-Tod Ḏrty, Touphion, Tuphium, Thouôt, Tuot
Madu (Medamud) 4 Montu Medamud
Nubt (Naqada)
S12
X1 O49
MÖ 3500'den önce 5 Set (Kült Merkezi) Naqada Ombos, Güney Şehir Hanedan öncesi Naqada kültürünün bulunduğu yer.
Iushenshen (Iushenshen) MÖ 3000'den önce 5 Khozam Eski Krallık döneminde Nom'un başkenti.
Gesy (Qus) 5 Horus Qus Gesa, Apollonopolis Parva, Apollinopolis Mikra, Apollonos minoris Kızıldeniz seferleri için bir hareket noktası.
Gebtu (Koptos)
V33D58G4O49
MÖ 3200'den önce 5 Min (Kült Merkezi) Qift Kebto, Keft, Justinianopolis Nom'un başkenti; Yukarı Mısır Kızıldeniz ticaretinin Wadi Hammamat üzerinden ticaret merkezi.
Iunet (Dendera)
O1
Z1
G25Aa1
X1
E1X1
O49
6 Hathor (Kült Merkezi) Dendera Tentyra, Tentyris, Nikentori, Nitentori Nom'un başkenti
Seshesh (Hu) MÖ 3100'den önce 7 Bat, sonra Hathor Hu Diospolis Parva, Diospolis Superior, Hut-Sekhem, Hiw Nom'un başkenti
Abdju (Abydos)
AbbDw
O49
MÖ 3000'den önce 8 Khentiamentiu, sonra Osiris (Kült Merkezi) ve Isis al-Birba Osiris Nom'un başkenti
Tjenu (Thinis)
V13
N35
T14M17O49
MÖ 4000'den önce 8 Anhur This 1. ve 2. Hanedanların Başkenti; yeri belli değil.
Ipu (Akhmim)
M17Q3G43O49
MÖ 3100'den önce 9 Min (Kült Merkezi) Akhmim Apu, Khent-min, Khmin, Shmin, Khemmis, Chemmis, Panopolis Nom'un başkenti
Hut-Repyt (Athribis) 9 Repyt Wannina Triphieion, Tripheion Hut-hery-ib'den (Athribis) farklıdır.
Tjebu (Qau) 10 Nemty (Kült Merkezi) Qaw el-Kebir Djew-Qa, Antaeopolis Nom'un başkenti
Shashotep (Hypselis)
M8O34
R4
O49
11 Khnum Shutb Apoeke Nom'un başkenti
Per-Nemty (Hieracon) 12 Nemty al Atawla Hierakon Nom'un başkenti
Zawty (Asyut)
O34
G39
wt
O49
13 Anubis (Kült Merkezi), Wepwawet (Kült Merkezi) Asyut Sauty, Syut, Syowt, Lycopolis, Lycon, Lyco Nom'un başkenti
Qis (Cusae)
N29M17S29O49
14 Hathor el-Qusiya Kis, Kusai Nom'un başkenti
Akhetaten (Amarna)
N27it
n
N5
O49
MÖ 1346 civarında 14 Aten (Kült Merkezi) Tell el-Amarna Akhenaten döneminde Mısır'ın başkenti.
Khmun (Hermopolis Magna)
Z1
Z1
Z1
Z1
Z1
Z1
Z1
Z1
W24
O49
15 Thoth (Kült Merkezi), Ogdoad El Ashmunein Hermopolis Megale, Hermupolis Nom'un başkenti
Herwer (Herwer)
D2
D21
Z7Aa19N31
D21
O49
16 Khnum ve Heqet Hur Nom'un başkenti
Hebenu (Hebenu)
V28D58N35
W24 Z7
D40
O49
16 Kom el Ahmar Herwer'den önce Nom'un başkenti
Per-Imen-mat-khent(j) (Akoris) Eski Krallık'tan önce 16 Tihna el-Gebel Mer-nefer(et), Dehenet
Saka (Cynopolis) 17 Anubis (Kült Merkezi) El Kays Hardai, Cynopolis Superior Nom'un başkenti
Tayu-djayet (El Hiba)
tAiiwDAiit
niwt
18 El Hiba Teudjoi, Ankyronpolis Nom'un başkenti
Per-Medjed (Oxyrhynchus) 19 el-Bahnasa Pemdje, Oxyrrhynkhoupolis Nom'un başkenti
Henen-nesut (Herakleopolis Magna)
M23A17A17A17X1
O49
MÖ 3000'den önce 20 Heryshaf (Kült Merkezi) Ihnasiyyah al-Madinah Nenj-neswt, Ehnasya, Hnas, Ahnas 9. ve 10. Hanedanların Başkenti; Nom'un başkenti.
Shedet (Crocodilopolis)
F30
D46
X1
O49
21 Sobek (Kült Merkezi) Faiyum Arsinoë, Fayoum, She-resy Nom'un başkenti
Ta may Sobek neb Pay pa necer aa (Soknopaiou Nesos) 21 Sobek (Soknopaios olarak) Dimeh es-Seba tȝ mȝy Sbk nb Pay pȝ nṯr ʿȝ
Tepihu (Aphroditopolis)
t
p
I10hwO49
22 Hathor (Yunan döneminde Kült Merkezi) Atfih Petpeh Nom'un başkenti

NübyeDüzenle

Şehir

(bilinen adı)

Hiyerogliflerde Kuruluş Tarihi Nom Koruyucu Tanrı Modern Adı Diğer Ad/lar Notlar
Chenem-Waset (Amara West) I.Seti'nin hükümdarlığı sırasında yok Amara, Nubia Per-Menmaatre, Per-Rameses-meri-Amun Kuş Genel Valisinin resmi ikametgahı.
Iken (Mirgissa)
M17A2q
n
N25
MÖ 4500'den önce yok Hathor Kale kasabası; şimdi Nasır Gölü yüzünden battı.
Buhen (Buhen)
D58O4N35
N25
MÖ 3000'den önce yok Buhen Nübye'deki en büyük kale kasabası; bir bakır madeni barındırıyordu.

Kızıldeniz | Kızıldeniz KıyısıDüzenle

Şehir

(bilinen adı)

Hiyerogliflerde Kuruluş Tarihi Nom Koruyucu Tanrı Modern Adı Diğer Ad/lar Notlar
Berenice (Berenice) MÖ 275 yok Medinet-el Haras Berenike, Berenice Troglodytica, Baranis II.Ptolemy tarafından kuruldu; adını annesi I.Berenice'den almıştır.
Leucus Limen (El Qoseir) Yeni Krallık'tan önce yok El Qoseir Kosseir, Al Qusair, El Quseir, Qusseir, Qosseir Kızıldeniz ve ötesinden malların Mısır'a girdiği firavun dönemlerinde önemli ticaret limanı.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ List of provinces ('nomes') of ancient Egypt 26 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. http://www.ucl.ac.uk/ 6 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved on 2016-03-05.
  2. ^ Nomes, cities and sites 5 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. http://www.reshafim.org.il/ 5 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved on 2016-03-05.