Ana menüyü aç

Ciguli resmi adıyla Angel Jordanov Kapsov (BulgarcaАнгел Йорданов Капсов) (d. 1957 ; Hasköy - ö. 31 Ekim 2014 ; Sofya), Hasköy doğumlu müzisyen ve akordiyon virtüözü.[1] Asıl adı Ahmet'tir.[1]

Ciguli
Genel bilgiler
Doğum adı Angel Jordanov Kapsov
Doğum 1957 Hasköy, Bulgaristan
Ölüm 31 Ekim 2014 (57 yaşında) Sofya, Bulgaristan
Tarzlar Roman müziği
Etkin yılları 1998 - 2014
Resmî site www.ciguli.net
Önemli çalgılar

İçindekiler

HayatıDüzenle

Babasının adı Hüseyin'dir. Doğduğu yıllarda Bulgaristan'da uygulanan İslamî ve Türkçe isimlere yönelik yasaklama ve baskı nedeniyle[kaynak belirtilmeli] ailesi Ahmet ismini kayıtlara geçememiş, ancak kullanmaya devam etmiştir.[2] Akordeonu çok hızlı ve kıvrak çaldığından ötürü, Bulgaristan'da o yıllarda çok popüler olan, Sovyet AvtoVAZ firmasının ürettiği VAZ-2101 model sedan arabanın daha çok bilinen adı olan Ciguli (İngilizceZhiguli) adıyla anılmaya başlandı[3] (Bu otomobil tıpkı Murat 124 gibi İtalyan Fiat 124'ün bir kopyasıydı).

Beş çocuklu bir ailenin çocuğu olan Ciguli, hamallık yapan babasının 1972 yılında vefat etmesinden sonra ailesinin geçimini sağlamak amacıyla düğünlerde çalgı çalmaya başlamıştır. 1974'te Ayten hanımla evlenmiş olup, bu evliliğinden İbrahim ve Ferdi isimli oğulları doğmuştur. 1990 yılında ağabeyi ile Türkiye'ye gelmiştir. İstanbul' da uzun yıllar düğünlerde, Kumkapı'daki restoranlarda ve gazinolarda akordeon çalarak küçük çapta tanınmaya başlanmıştır. 1993 yılında ilk albümünü çıkaran Ciguli, 1999 yılında söylediği "Binnaz" şarkısıyla Türkiye çapında tanınmıştır. 6. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde "En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı" ödülünü alan Ciguli, çeşitli dizi, film ve reklamlarda rol almıştır.

31 Ekim 2014 tarihinde Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede narkozun etkisinden çıkamayarak hayatını kaybetmiştir. Cenazesi, memleketi Hasköy'de toprağa verilmiştir.[4]

Müzik ve Sahne YaşantısıDüzenle

11 yaşından beri düğünlerde ve eğlence yerlerinde akordeon çalan sanatçının ilkokul 7. sınıfa kadar okula gittiği[1] ve lise mezunu olduğu[5] husunda ihtilaflı bilgiler mevcuttur.

1991 yılında Çakıl Gazinosu'nda Hülya Avşar'a akordeon çalarak gazino hayatıyla tanıştı.

Kumkapı meyhanelerinde çalışmaktayken dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 1993 yılında bir albüm yaptı, ancak albümü beğenmediği için sahiplenmedi ve promosyon amaçlı klipte kadın rolüne girmesi istendiği için bir video klip de çekmedi.[kaynak belirtilmeli]

1998 yazında İzmir Fuarı'nda sahnede İbrahim Tatlıses ve Sibel Can'ın arkasında çaldı. İki sanatçının da sahne programı sırasında sergilediği renkli şovlarla adını müzik camiasında duyurdu.

1999 yılının Ocak ayında çıkardığı Binnaz adlı parçayla uzun süre gündemde kaldı. Horozum albümünü 2000 yılında çıkarttı.

Aziz İzzet Binici ile 1998 yılında çekilen "Bizim Sokak" dizisinde rol aldı.

Ali Atay yönetmenliğinde çekilen Limonata filminde de rol almıştır.Bu film 24 Nisan 2015'te vizyona girmiştir.

Ayrıca sanatçı 6. Kral TV Video Müzik Ödüllerinde En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı ödülüne layık görülmüştür.

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol/Karakter
1998: Bizim Sokak
2003 Neredesin Firuze Müzisyen
2004 Biz Boşanıyoruz Siyami
2012 Bu Son Olsun Müzisyen
2014 Olur Olur
2015 Limonata Lastik Tamircisi

DiskografiDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c http://webarsiv.hurriyet.com.tr/1999/06/11/123193.asp
  2. ^ http://www.milliyet.com.tr/ekler/gazete_pazar/990613/muzik/muzik.html
  3. ^ "Ciguli". "15 Dakika". 1 Eylül 2013. Bugün TV. 
  4. ^ "Ciguli hayatını kaybetti!". Milliyet. 1 Kasım 2014. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2014. 
  5. ^ Milliyet Gazete Pazar