Andy García

(Andy Garcia sayfasından yönlendirildi)

Andrés Arturo García Menéndez (d. 12 Nisan 1956, Havana), Amerikalı aktör ve yönetmen.

Andy García
Andy Garcia portrait 2009 City Island.jpg
Andy Garcia (2009)
Doğum Andrés Arturo García Menéndez
12 Nisan 1956 (1956-04-12) (64 yaşında)
Havana, Küba
Etkin yıllar 1978–günümüz
Evlilik Marivi Lorido García (e. 1982)
Çocuk(lar) 4
Andy Garcia (2001, Adana)

Andrés Arturo García Menéndez, 12 Nisan 1956 yılında yapışık ikiz olarak Havana'da dünyaya geldi. İkizi bir tenis topu büyüklüğündeydi ve cerrahi bir müdahale ile ayrıldılar, bu omuzunda bir yaranın oluşmasına sebep olmuştu. 1961 yılında ailesiyle birlikte ABD'ye göç etti. ABD'ye ilk geldiklerinde kötü işlerde çalışmak zorunda kalan aile, sonrasında 1 milyon dolardan fazla değere sahip olan bir parfüm şirketi kurdu. Lise yıllarında iyi bir basketbol oyuncusu olmasına rağmen lisenin son yıllarında geçirdiği sağlık sorunları nedeniyle sporu bıraktı ve dikkatini oyunculuğa çevirdi. İlk oyunculuk deneyimi 1978 yılında "¿Qué Pasa, USA?" dizisindeki "Pepe" karakteri ile oldu. Eylül 1982 yılında Marivi Lorido ile evlendi ve bu evlilikten 3'ü kız, 1'i erkek olmak üzere 4 çocuk sahibi oldu. 1993 yılında babasını kaybetti. 1995 yılında Empire dergisinin yaptığı "Film Tarihinin En Seksi 100 Yıldızı" listesine 65. sırada yer aldı. 2005 yılının sonlarında Sharon Stone ile birlikte Kurtlar Vadisi dizisinin son iki bölümünde "Amon" karakteri ile yer aldı. 2014 yılında ise aynı dizinin devam serisi olan Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin 5 bölümünde yer aldı. Kasım 2016 yılında Fidel Castro'nun ölümü hakkında Fidel Castro'nun totaliter rejiminin zulüm ve baskıya neden olduğunu belirtti. 1953'ten 1959'a kadar olan devrimden bu yana Küba'yı yöneten komünist rejime olan nefretini dile getirdi.

ÖdülleriDüzenle

Sonuç Yıl Ödül Yapım Kategori
Kazandı 1997 Nostros Golden Eagle Awards Outstanding Performer in Film
Kazandı 1998 ALMA Award Desperate Measures Outstanding Actor in a Feature Film in a Crossover Role
Kazandı 2002 ALMA Award Ocean's Eleven Outstanding Supporting Actor
Kazandı 2013 Boston Film Festival At Middleton Best Actor

FilmografiDüzenle

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1983 Blue Skies Again Ken
Guaguasi Ricardo
A Night in Heaven T. J. The Bartender
1984 The Lonely Guy
1985 The Mean Season Ray Martínez
1986 8 Million Ways to Die Angel Moldonado
1987 The Untouchables Agent George Stone / Giuseppe Petri
1988 Stand and Deliver Dr. Ramírez
American Roulette Carlos Quintas
1989 Black Rain Det. Charlie Vincent
1990 Internal Affairs Raymond Avilla
A Show of Force Luis Ángel Mora
The Godfather Part III Vincent Mancini
1991 Dead Again Gray Baker
1992 Hero John Bubber
Jennifer 8 Sgt. John Berlin
1994 When a Man Loves a Woman Michael Green
1995 Things to Do in Denver When You're Dead Jimmy "The Saint" Tosnia
Dangerous Minds
Steal Big Steal Little Ruben Partida Martinez / Robert Martin
1996 Night Falls on Manhattan Sean Casey
The Disappearance of Garcia Lorca Federico García Lorca
1997 Hoodlum Charlie "Lucky" Luciano
1998 Desperate Measures Frank Conner
1999 Just the Ticket Gary Starke
2000 Lakeboat Guigliani
2001 The Unsaid Michael Hunter
The Man from Elysian Fields Byron Tiller
Ocean's Eleven Terry Benedict
2003 Confidence Gunther Butan
Just Like Mona
2004 Twisted Mike Delmarco
Modigliani Amedeo Modigliani
Ocean's Twelve Terry Benedict
2005 The Lazarus Child Jack Heywood
The Lost City Fico Fellove
2006 Smokin' Aces Stanley Locke
2007 The Air I Breathe Fingers
Ocean's Thirteen Terry Benedict
2008 New York, I Love You Garry
Beverly Hills Chihuahua Delgado (seslendirme)
2009 The Pink Panther 2 Vicenzo Brancaleone
City Island Vince Rizzo
La Linea Javier Salazar
2010 Across the Line Jorge Garza
2011 5 Days of War Mikheil Saakashvili
2012 For Greater Glory Enrique Gorostieta Velarde
A Dark Truth Jack Begosian
2013 Open Road Chuck
At Middleton George Hartman
2014 Let's Be Cops Detective Brolin
Kill the Messenger Norwin Meneses
Rob the Mob Big Al
Rio 2 Eduardo (seslendirme)
2016 Ghostbusters Mayor Bradley
Max Steel Dr. Miles Edwards
True Memoirs of an International Assassin El Toro
Passengers Admiral Norris
2017 Geostorm President Andrew Palma
2018 Bent Jimmy Murtha
Book Club Mitchell
Mamma Mia! Here We Go Again Fernando Cienfuegos
The Mule Laton
2019 Against the Clock Gerald Hotchkiss
2020 Ana Rafa
What About Love Peter Tarlton
Words on Bathroom Walls Father Patrick
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1978 ¿Qué Pasa, USA? Pepe Bölüm: "Here Comes the Bride"
1979 Archie Bunker's Place Manuel Bölüm: "Building the Restaurant"
1981, 1984 Hill Street Blues Street Kid
Ernesto
Bölüm: "Hill Street Station"
Bölüm: "Hair Apparent"
1983 For Love and Honor Medic Bölüm: "For Love and Honor" (pilot)
1984 Murder, She Wrote Tough Guy #1 Bölüm: "The Murder of Sherlock Holmes" (pilot)
1984 Brothers Jose Bölüm: "Happy Birthday Me!"
1985 The New Alfred Hitchcock Presents Alejandro Bölüm: "Breakdown"
1986 Foley Square Bölüm: "The Star"
1988 Clinton and Nadine Clinton Dillard Televizyon filmi
1999 Swing Vote Joseph Michael Kirkland Televizyon filmi
2000 For Love or Country: The Arturo Sandoval Story Arturo Sandoval Ayrıca yapımcı
2001 Frasier Terrance Bölüm: "Bully for Martin"
2003 Will & Grace Milo Bölüm: "Field of Queens"
2005 Kurtlar Vadisi Amon 2 bölüm
2006 George Lopez Ray Bölüm: "George Doesn't Trustee Angie's Brother"
2008 Classical Baby (I'm Grown Up Now): The Poetry Show Kendisi Televizyon filmi
2009 The National Parks: America's Best Idea Belgesel
2010 Top Gear Kendisi
2011 The Simpsons Slick Publisher (seslendirme) "The Book Job"
2012 Dora the Explorer Don Quixote (seslendirme) "Dora's Royal Rescue"
2012 Dora's Royal Rescue Don Quixote (seslendirme) Televizyon filmi
2013 Christmas in Conway Duncan Mayor Televizyon filmi
2013 Doll & Em Andy
2014 Kurtlar Vadisi Pusu Amon 5 bölüm
2016 Ballers Andre Allen 6 bölüm
2018 My Dinner with Hervé Ricardo Montalbán Televizyon filmi
2018–2019 3Below: Tales of Arcadia King Fialkov (seslendirme) 7 bölüm
2019 Modern Love Michael 2 bölüm
2020 Rebel Julian Cruz

Dış BağlantılarDüzenle