Andrew Lincoln

İngiliz oyuncu

Andrew James Clutterbuck (d. 14 Eylül 1973), daha çok bilinen sahne adıyla Andrew Lincoln, İngiliz aktör. İlk önemli rolü BBC dizisi This Life'taki (1996-1997) Egg karakteriydi. Lincoln daha sonra Channel 4 durum komedisi Teachers'ta (2001-2003) Simon Casey'i, Noel temalı romantik komedi filmi Aşk Her Yerde'de (2003) Mark'ı ve ITV televizyon dizisi After Life'ta (2005-2006) Dr. Robert Bridge'i canlandırdı.

Andrew Lincoln
Lincoln 2018 San Diego Comic-Con'da.
DoğumAndrew James Clutterbuck
14 Eylül 1973 (50 yaşında)
Londra, İngiltere
Mezun olduğu okul(lar)Royal Academy of Dramatic Art
MeslekAktör
Etkin yıllar1994-günümüz
Tanınma nedeniLove Actually (2003)
The Walking Dead (2010-2018, 2022)
Evlilik
Gael Anderson (e. 2006)
Çocuk(lar)2

2010 yılından itibaren Lincoln, AMC'nin kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in başkarakteri Rick Grimes'ı canlandırmasıyla tanındı. Lincoln, canlandırdığı Rick Grimes karakteriyle 2015 ve 2017 yıllarında Televizyonda En İyi Erkek Oyuncu dalında Saturn Ödülü'nü kazandı. The Walking Dead'in kadrosundan 2018'de ayrıldı, ancak 2022'de dizinin finalinde cameo görünüm olarak Rick rolünü yeniden canlandırdı. The Walking Dead televizyon dizisinin 2024'te gösterime girecek olan yan dizisinde Rick Grimes olarak yer alacak.[1]

İlk yılları

değiştir

Andrew Lincoln, Güney Afrikalı hemşire bir anne ve İngiliz inşaat mühendisi bir babanın oğlu olarak Londra'da doğdu ve Hull yerleşkesinde büyüdü.

Filmografi

değiştir
Yıl Film Rol Notlar
1995 Yıkılan Hayaller Ted
1998 Understanding Jane Party Stonehead 1
1999 A Man's Best Friend Man Kısa film
1999 İnsan Trafiği Felix
2000 Gangster No. 1 Maxie King
2000 Offending Angels Sam
2003 Love Actually Mark
2004 Dayanılmaz Aşk TV Yapımcısı
2006 These Foolish Things Christopher Lovell
2006 Hey Good Looking! Paul
2006 Aşk Manzaraları Jamie
2010 Heartbreaker Jonathan
2010 Kadının Fendi Mr Clarke

Televizyon

değiştir
Yıl Başlık Rol Notlar
1994 Drop the Dead Donkey Terry Bölüm: "Births and Deaths"
1995 N7 Andy Unsold television pilot
1996 Over Here Cappy 2 bölüm
1996 Bramwell Martin Fredericks Bölüm: "The Return of the Betrayer"
1996–1997 This Life Edgar "Egg" Cook 32 bölüm
1997 The Woman in White Walter Hartright 2 bölüm
2000 Bomber Captain Willy Byrne Televizyon filmi
2000–2001 Shipwrecked Anlatıcı (Seslendirme) 27 bölüm
2000 A Likeness in Stone Richard Kirschman Televizyon filmi
2001–2003 Teachers Simon Casey 20 bölüm

Ayrıca 2 bölüm yönetmenlik yaptı

2003 Trevor's World of Sport Mark Boden Bölüm #1.1
2003 State of Mind Julian Latimer 3 bölüm
2003 The Canterbury Tales Alan King Bölüm: "The Man of Law's Tale"
2004 Lie With Me DI Will Tomlinson 2 bölüm
2004 Whose Baby? Barry Flint Televizyon filmi
2005–2006 Afterlife Robert Bridge 14 bölüm
2007 This Life + 10 Edgar "Egg" Cook Televizyona özel
2009 Wuthering Heights Edgar Linton 2 bölüm
2009 The Things I Haven't Told You DC Rae Televizyon filmi
2009 Moonshot Michael Collins
2010 Strike Back Hugh Collinson 6 bölüm
2010–2018 The Walking Dead Rick Grimes 103 bölüm
2017 Red Nose Day Actually Mark Televizyon için kısa yapım
2017 Robot Chicken Rick Grimes (seslendirme) Bölüm: "The Robot Chicken Walking Dead Special: Look Who's Walking"
2018 Fear the Walking Dead Rick Grimes Bölüm: "What's Your Story?"[2][3]
2019 Ride with Norman Reedus Kendisi Bölüm: "England: A Walking Dead Reunion"
Yıl Başlık Rol Yer Oyun yazarı
1998 Sugar Sugar Joe Bush Theatre Simon Bent
1999 Hushabye Mountain Danny Hampstead Theatre Jonathan Harvey
2000–2001 Blue/Orange Bruce Cottesloe Theatre (2000)

Duchess Theatre (2001)

Joe Penhall
2002 Free Alex Loft (Lyttelton Theatre) Simon Bowen
2006 The Late Henry Moss Ray Almeida Theatre Sam Shepard
2009 Parlour Song Dale Almeida Theatre Jez Butterworth

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Maas, Jennifer (10 Ocak 2023). "'The Walking Dead: Dead City' Shifts to June Premiere, AMC Sets Timeline for 'Daryl Dixon' and Andrew Lincoln-Danai Gurira Spinoffs". Variety (İngilizce). 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  2. ^ "Andrew Lincoln - Rotten Tomatoes". www.rottentomatoes.com. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2020. 
  3. ^ "Andrew Lincoln | TV Guide". TVGuide.com. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

değiştir