Ana menüyü aç

Almanya şansölyeleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Kuzey Alman Konfederasyonu (Bundeskanzler) (1867–1871)Düzenle

      Yok

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş Süre
  Kont Otto von Bismarck
(1815–1898)
1 Temmuz 1867 21 Mart 1871 1359 Partisiz

Alman İmparatorluğu (Reichskanzler) (1871–1918)Düzenle

      Zentrum       Yok

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş Süre
  Prens Otto von Bismarck
(1815–1898)
21 Mart 1871 20 Mart 1890 6939 Partisiz
  Kont Leo von Caprivi
(1831–1899)
20 Mart 1890 26 Ekim 1894 1681 Partisiz
  Prens Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst
(1819–1901)
29 Ekim 1894 17 Ekim 1900 2179 Partisiz
  Prens Bernhard von Bülow
(1849–1929)
17 Ekim 1900 14 Temmuz 1909 3192 Partisiz
  Theobald von Bethmann-Hollweg
(1856–1921)
14 Temmuz 1909 13 Temmuz 1917 2921 Partisiz
  Georg Michaelis
(1857–1936)
14 Temmuz 1917 1 Kasım 1917 110 Partisiz
  Kont Georg von Hertling
(1843–1919)
1 Kasım 1917 30 Eylül 1918 333 Merkez Parti
  Prens Max von Baden
(1867–1929)
3 Ekim 1918 9 Kasım 1918 37 Partisiz

Devrim Dönemi (1918–1919)Düzenle

      SPD

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Reichstag
Başlangıç Bitiş Süre
  Friedrich Ebert
(1871–1925)
(Reichskanzler ve
Vorsitz des Rates der Volksbeauftragten olarak)
9 Kasım 1918 13 Şubat 1919 96 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Halk Temsilcileri Konseyi SPDUSPD 13
(1912)

Weimar Cumhuriyeti (1919–1933)Düzenle

Siyasi Parti:       SPD       Zentrum       DVP       Yok

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Reichstag
Başlangıç Bitiş Süre
  Philipp Scheidemann
(1865–1939)
(Reichsministerpräsident olarak)
13 Şubat 1919 20 Haziran 1919 127 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Scheidemann SPDDDPZ
(Weimar Koalisyonu)
Ulu.Mec.
(1919)
  Gustav Bauer
(1870–1944)
(Reichsministerpräsident olarak;
14 Ağustos 1919'dan itibaren
Reichskanzler olarak)
21 Haziran 1919 26 Mart 1920 279 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Bauer SPDDDPZ
(Weimar Koalisyonu)
  Hermann Müller
(1876–1931)
27 Mart 1920 21 Haziran 1920 73 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Müller I SPDDDPZ
(Weimar Koalisyonu)
  Konstantin Fehrenbach
(1852–1926)
25 Haziran 1920 4 Mayıs 1921 313 Merkez Parti Fehrenbach ZDDPDVP 1
(1920)
  Joseph Wirth
(1879–1956)
10 Mayıs 1921 14 Kasım 1922 553 Merkez Parti Wirth I ZSPDDDP
(Weimar Koalisyonu)
Wirth II
  Wilhelm Cuno
(1876–1933)
22 Kasım 1922 12 Ağustos 1923 263 Partisiz Cuno Bağ.DVPDDPZBVP
  Gustav Stresemann
(1878–1929)
13 Ağustos 1923 30 Kasım 1923 109 Alman Halk Partisi Stresemann I DVPSPDZDDP
Stresemann II
  Wilhelm Marx
(1863–1946)
30 Kasım 1923 15 Ocak 1925 412 Merkez Parti Marx I ZDVPBVPDDP
Marx II ZDVPDDP 2
(Mayıs 1924)
  Hans Luther
(1879–1962)
15 Ocak 1925 12 Mayıs 1926 482 Partisiz Luther I DVPDNVPZDDPBVP 3
(Ara.1924)
Luther II DVPZDDPBVP
  Wilhelm Marx
(1863–1946)
17 Mayıs 1926 12 Haziran 1928 757 Merkez Parti Marx III ZDVPDDPBVP
Marx IV ZDNVPDVPBVP
  Hermann Müller
(1876–1931)
28 Haziran 1928 27 Mart 1930 637 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Müller II SPDDVPDDPZBVP 4
(1928)
  Heinrich Brüning
(1885–1970)
30 Mart 1930 30 Mayıs 1932 792 Merkez Parti Brüning I ZDDPDVPWFBVPKVP
5
(1930)
Brüning II ZDSPBVPKVP–CLV
  Franz von Papen
(1879–1969)
1 Haziran 1932 17 Kasım 1932 169 Merkez Parti
3 Haziran 1932'ye kadar
Partisiz
Papen Bağ.DNVP 6
(Tem.1932)
  Kurt von Schleicher
(1882–1934)
3 Aralık 1932 28 Ocak 1933 57 Partisiz Schleicher Bağ.DNVP 7
(Kas.1932)

Nazi Almanyası (Reichskanzler) (1933–1945)Düzenle

Siyasi Parti:       NSDAP       Yok

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Reichstag
Başlangıç Bitiş Süre
  Adolf Hitler
(1889–1945)
30 Ocak 1933 30 Nisan 1945 4473 NSDAP Hitler NSDAPDNVP 8 (Mar.1933)
9 (Kas.1933)
10 (1936)
11 (1938)
  Joseph Goebbels
(1897–1945)
30 Nisan 1945 1 Mayıs 1945 1 NSDAP
  Lutz Graf Schwerin von Krosigk
(1887–1977)
(Flensburg Hükûmeti Başkanı)
1 Mayıs 1945 23 Mayıs 1945 21 Yok
(Partisiz muhafazakâr)
Schwerin von Krosigk Bağ.NSDAP

Almanya Federal Cumhuriyeti (Bundeskanzler) (1949–günümüz)Düzenle

Siyasi Parti:       CDU       SPD       FDP

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Bundestag
Başlangıç Bitiş Süre
1   Konrad Adenauer
(1876–1967)
20 Eylül 1949 20 Ekim 1953 5144 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Adenauer I CDU/CSUFDPDP 1 (1949)
20 Ekim 1953 29 Ekim 1957 Adenauer II CDU/CSUFDP/FVP[3]
DPGB/BHE[3]
2 (1953)
29 Ekim 1957 14 Kasım 1961 Adenauer III CDU/CSUDP[4] 3 (1957)
14 Kasım 1961 13 Aralık 1962 Adenauer IV CDU/CSUFDP 4 (1961)
14 Aralık 1962 11 Ekim 1963 Adenauer V
2   Ludwig Erhard
(1897–1977)
17 Ekim 1963 26 Ekim 1965 1142 Partisiz;[1]
Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
ile bağlantılı
Erhard I CDU/CSUFDP[5] 4 ( ···· )
26 Ekim 1965 30 Kasım 1966 Erhard II 5 (1965)
3   Kurt Georg Kiesinger
(1904–1988)
1 Aralık 1966 21 Ekim 1969 1055 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Kiesinger CDU/CSUSPD
(Büyük koalisyon)
5 ( ···· )
4   Willy Brandt
(1913–1992)
22 Ekim 1969 15 Aralık 1972 1659 Almanya Sosyal Demokrat Partisi
(SPD)
Brandt I SPDFDP 6 (1969)
15 Aralık 1972 7 Mayıs 1974 Brandt II 7 (1972)
  Walter Scheel
(1919–2016)
Geçici Başbakan
7 Mayıs 1974 16 Mayıs 1974 9 Hür Demokratik Parti
(FDP)
(Geçici) SPDFDP 7 ( ···· )
5   Helmut Schmidt
(1918–2015)
16 Mayıs 1974 14 Aralık 1976 3060 Almanya Sosyal Demokrat Partisi
(SPD)
Schmidt I SPDFDP[6] 7 ( ···· )
16 Aralık 1976 4 Kasım 1980 Schmidt II 8 (1976)
6 Kasım 1980 1 Ekim 1982 Schmidt III 9 (1980)
6   Helmut Kohl
(1930–2017)
1 Ekim 1982 29 Mart 1983 5870 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Kohl I CDU/CSUFDP 9 ( ···· )
30 Mart 1983 11 Mart 1987 Kohl II 10 (1983)
12 Mart 1987 18 Ocak 1991 Kohl III CDU/CSUFDPDSU[7] 11 (1987)
18 Ocak 1991 17 Kasım 1994 Kohl IV CDU/CSUFDP 12 (1990)
17 Kasım 1994 27 Ekim 1998 Kohl V 13 (1994)
7   Gerhard Schröder
(1944–)
27 Ekim 1998 22 Ekim 2002 2583 Almanya Sosyal Demokrat Partisi
(SPD)
Schröder I SPDYeşiller 14 (1998)
22 Ekim 2002 22 Kasım 2005 Schröder II 15 (2002)
8   Angela Merkel
(1954–)
22 Kasım 2005 28 Ekim 2009 5048 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Merkel I CDU/CSUSPD
(Büyük koalisyon)
16 (2005)
28 Ekim 2009 17 Aralık 2013 Merkel II CDU/CSUFDP 17 (2009)
17 Aralık 2013 Görevde Merkel III CDU/CSUSPD
(Büyük koalisyon)
18 (2013)

KaynakçaDüzenle