Almanya'daki siyasi partiler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Almanya Federal Cumhuriyeti'nde bulunan partilerin bir listesidir.

Federal Parlamentoda veya Avrupa Parlamentosunda temsil edilen partilerDüzenle

İsim K Lider İdeoloji Pozisyon MV AP MV AP Grubu
Federal Parlamentoda ve Avrupa Parlamentosunda temsil edilen partiler
Sosyal Demokrat Parti
Sozialdemokratische Partei Deutschlands
SPD Lars Klingbeil
Saskia Esken
Sosyal demokrasi Merkez sol
206 / 735
16 / 96
S&D
Hristiyan Demokrat Birliği
Christlich Demokratische Union Deutschlands
CDU Friedrich Merz Liberal muhafazakârlık
Hristiyan demokrasi
Merkez sağ
151 / 735
23 / 96
AHP
Hristiyan Sosyal Birliği
Christlich-Soziale Union in Bayern
CSU Markus Söder Hristiyan demokrasi
Muhafazakârlık
Merkez sağ
45 / 735
6 / 96
AHP
Birlik 90/Yeşiller
Bündnis 90/Die Grünen
GRÜNE Annalena Baerbock
Robert Habeck
Yeşil siyaset Merkez sol
118 / 735
21 / 96
Yeşiller/AÖİ
Hür Demokratik Parti
Freie Demokratische Partei
FDP Christian Lindner Klasik liberalizm[1][2] Merkez
92 / 735
5 / 96
RE
Almanya için Alternatif
Alternative für Deutschland
AfD Jörg Meuthen
Tino Chrupalla
Alman milliyetçiliği[3][4]
Sağ popülizm[5]
Aşırı sağ
83 / 735
11 / 96
KD
Sol Parti
Die Linke
LINKE Janine Wissler
Susanne Hennig-Wellsow
Demokratik sosyalizm
Sol popülizm
Sol
39 / 735
7 / 96
GUE/NGL
Sadece Federal Parlamentoda temsil edilen partiler
Güney Schleswig Seçmen Birliği
Südschleswigscher Wählerverband
SSW Flemming Meyer Azınlık hakları
Sosyal liberalizm
Merkez
1 / 735
0 / 96
Yeşiller/AÖİ
Alman Merkez Partisi
Deutsche Zentrumspartei
ZENTRUM Klaus Brall Sosyal muhafazakârlık Aşırı sağ
1 / 735
0 / 96
Yok
Sadece Avrupa Parlamentosunda temsil edilen partiler
Die PARTEI
Die Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative
Die PARTEI Martin Sonneborn Mizah Sol
0 / 735
1 / 96
Yok
Hür Seçmenler
Freie Wähler
FW Hubert Aiwanger Liberal muhafazakârlık
Bölgeselcilik
Merkez sağ
0 / 735
1 / 96
RE
Ekolojik Demokratik Parti
Ökologisch-Demokratische Partei
ÖDP Christian Rechholz Yeşil muhafazakârlık Merkez sağ
0 / 735
1 / 96
Yeşiller/AÖİ
Almanya Korsan Partisi
Piratenpartei Deutschland
PIRATEN Sebastian Alscher Korsan siyaset
Sosyal liberalizm
Merkez sol
0 / 735
1 / 96
Yeşiller/AÖİ
Volt Almanya
Volt Deutschland
Volt Paul Loeper
Friederike Schier
Avrupa federalizmi Merkez
0 / 735
1 / 96
Yeşiller/AÖİ
Almanya Aile Partisi
Familienpartei Deutschlands
FAMILIE Maria Hartmann Hristiyan demokrasi
Sosyal muhafazakârlık
Sağ
0 / 735
1 / 96
AMR
Liberal Muhafazakâr Reformcular
Liberal-konservative Reformer
LKR Jürgen Joost Liberal muhafazakârlık Merkez sağ
0 / 735
1 / 96
AMR

Federal meclislerde koltuğu bulunan partilerDüzenle

İsim K Lider İdeoloji Pozisyon Eyalet
Sinirli Vatandaşlar
Bürgers in Wut
BIW Jan Timke Sağ popülizm Sağ   Bremen (1)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ George C. Lodge; Ezra F. Vogel (1987). Ideology and National Competitiveness: An Analysis of Nine Countries. Harvard Business Press. s. 85. ISBN 978-0-87584-147-2. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  2. ^ Russell A. Berman (2010). Freedom Or Terror: Europe Faces Jihad. Hoover Press. s. 110. ISBN 978-0-8179-1114-0. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  3. ^ "After migrants, German nationalist party takes aim at Islam". Yahoo! News. 23 Mayıs 2016. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  4. ^ "Germany's Nationalist Party Set for Gains as Three States Vote". Voice of America. 11 Mart 2016. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  5. ^ Frank Decker (2015). "Follow-up to the Grand Coalition: The Germany Party System before and after the 2013 Federal Election". Eric Langenbacher (Ed.). The Merkel Republic: An Appraisal. Berghahn Books. ss. 34-39. ISBN 978-1-78238-896-8.