Ana menüyü aç

Alman bayrakları listesi

Vikimedya liste maddesi

Millî bayraklarDüzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1949– Millî bayrak Birbirine paralel üç renkten oluşan, en üstte siyah, ortada kırmızı, en altta altın sarısı renginin bulunduğu, 3x5 oranına sahip bayrak.
  1949– Bundesdienstflagge (resmî bayrak). Sadece federal hükümet yetkilileri tarafında kullanılmakta. Millî bayrağın ortasına Bundesschild (Alman armasının bir çeşidi) işlemesi.
  1949– Millî bayrak Dikey asılı hâli
  1949– Resmî bayrak Dikey asılı hâli

Cumhurbaşkanlığı forsuDüzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  Federal Cumhurbaşkanlığı forsu Almanya'nın millî renklerinden oluşan, sola bakan kartal figürü

Askerî sancaklarDüzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  Alman donanması savaş bandırası Millî bayrağın ortasına Bundesschild (Alman armasının bir çeşidi) işlemesi. Sağdaki eksik üçgen, bayrağın denizlerde kullanıldığını göstermekte
  Alman orduları genel müfettişi forsu
  Alman ordu birlikleri sancağı

Eyalet bayrakları[1]Düzenle

Sivil bayraklarDüzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Kullanan Tarif
  Baden-Württemberg eyaleti
  Bavyera eyaleti Paralel çizgiler halinde
  Bavyera eyaleti Baklava dilimi şeklinde
  Berlin eyaleti
  Brandenburg eyaleti
  Bremen eyaleti
  Bremen eyaleti Bremen eyaleti bayrağı üzerine küçük arma
  Bremen eyaleti Bremen eyaleti bayrağı üzerine arma
  Hamburg eyaleti
  Hessen eyaleti
  Aşağı Saksonya eyaleti
  Mecklenburg-Vorpommern eyaleti
  Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti
  Renanya-Palatina eyaleti
  Saarland eyaleti
  Saksonya eyaleti
  Saksonya-Anhalt eyaleti
  Schleswig-Holstein eyaleti
  Türingiya eyaleti

Resmî bayraklarDüzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  Küçük devlet kuruluşlarca kullanılan Baden-Württemberg resmî eyalet bayrağı
  Büyük devlet kuruluşlarca kullanılan Baden-Württemberg resmî eyalet bayrağı
  Bavyera resmî eyalet bayrağı Paralel çizgiler halinde
  Bavyera resmî eyalet bayrağı Baklava dilimi şeklinde
  1954–2007 Berlin resmî eyalet bayrağı
  Brandenburg resmî eyalet bayrağı
  Armalı Bremen resmî eyalet bayrağı
  Küçük armalı Bremen resmî eyalet bayrağı
  Hamburg resmî eyalet bayrağı
  Devlete bağlı gemilerde kullanılan Hamburg amirallik dairesi bayrağı
  Hessen resmî eyalet bayrağı
  Karada kullanılan Aşağı Saksonya resmî eyalet bayrağı
  Denizlerde kullanılan Aşağı Saksonya resmî eyalet bayrağı
  Mecklenburg-Vorpommern resmî eyalet bayrağı
  Kuzey Ren-Vestfalya resmî eyalet bayrağı
  Renanya-Palatina resmî eyalet bayrağı
  Saarland resmî eyalet bayrağı
  Saksonya resmî eyalet bayrağı
  Saksonya-Anhalt resmî eyalet bayrağı
  Schleswig-Holstein resmî eyalet bayrağı
  Türingiya resmî eyalet bayrağı

Tarihi bayraklarDüzenle

Alman Konfederasyonu (1815-1866)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1848–1866 Millî ve resmî bayrak
  1848–1852 İmparatorluk filosu (Reichsflotte) savaş sancağı
  1848–1852 İmparatorluk filosu donanma sancağı

Kuzey Almanya Konfederasyonu (1867-1871)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1867–1871 Millî ve resmî bayrak Birbirine paralel, üstte siyah, ortada beyaz, en altta kırmızı rengin bulunduğu bayrak
  1867–1871 Savaş sancağı
  1867–1871 Bahriye sancağı

Alman İmparatorluğu (1871-1918)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1871–1918 Millî ve ticarî bayrak
  1896–1918 Demir haçlı ticarî bayrak
  1871–1892 Savaş sancağı
  1892–1903 Savaş sancağı
  1903–1918 (1919) Savaş sancağı
  1903–1918 (1921) Donanma bandırası

İmparatorluk aile forslarıDüzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1871 İmparator I. Wilhelm'ın arması
  1871–1888 Alman İmparatorluğu arması
  1888–1918 Alman İmparatorluğu arması
  1871–1901 Kraliçe Weimar'ın ve Kraliçe Victoria Louisa'nın forsu
  1888–1918 İmparatoriçe Augusta Viktoria'nın forsu
  1871–1888 Veliahtlık forsu
  1888–1918 Veliahtlık forsu

Weimar Cumhuriyeti (1918-1933)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1919–1933 Millî bayrak
  1921–1933 Resmî bayrak
  1919–1933 Tecim bayrağı
  1921–1933 Tecim bayrağı Klasik tecim bayrağının üstüne demir haç damgası işlenmiş çeşidi
  1919–1921 (de jure) Savaş sancağı
  1921–1933 Savaş sancağı
  1921–1933 Bahriye sancağı
  1919–1921 Cumhurbaşkanlığı bayrağı
  1921–1926 Cumhurbaşkanlığı forsu
  1926–1933 Cumhurbaşkanlığı forsu
  1919–1921 Savunma Bakanlığı bayrağı
  1921–1933 Savunma Bakanlığı bayrağı
  1924–1933 Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold bayrağı Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold, sosyal demokratlardan, liberallerden ve Merkez Partisi mensuplarından oluşan; nasyonal sosyalistlerle, komünistlerle ve monarşistlerle savaşmayı şiar edinmiş cumhuriyetçi bir yarı askerî örgüttü. 1953'te siyasal eğitim vermek amacıyla bir dernek olarak yeniden kuruldu.

Nazi Almanyası (1933-1945)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1933–1935
1920–1945
Millî ve ticarî bayrak
NSDAP bayrağı
Kırmızı ton üzerinde beyaz çember desen içinde 45 derecelik açıyla eğik duran gamalı haç
  1933–1935 Millî ve ticarî bayrak Oranı haricinde siyah-beyaz-kırmızı şeritli Alman İmparatorluğu bayrağının aynısıdır
  1935–1945 Millî ve resmî bayrak Beyaz çemberin içindeki gamalı haç NSDAP bayrağından farklı olarak sol taraftadır
  1935–1945 Millî ve resmî bayrak Dikey asılı hâli
  1933–1935 Tecim bayrağı Bayrağın sol üst köşesinde demir haç da bulunmaktadır.
  1935–1945 Tecim bayrağı Bayrağın sol üst köşesinde demir haç da bulunmaktadır.
  1933–1935 Donanma bandırası ve savaş sancağı
  1935–1938 Donanma bandırası ve savaş sancağı
  1938–1945 Donanma bandırası ve savaş sancağı
  14.3.1933–22.4.1933 Reich hizmet bayrağı
  1933–1935 Reich hizmet bayrağı
  1935–1945 Reich hizmet bayrağı
  1933–1935 Cumhurbaşkanlığı forsu
  1934–1945 Adolf Hitler'in kişisel forsu
  1933–1935 Savunma Bakanlığı forsu
  1935–1938 Wehrmacht Komutanlığı forsu (Savunma Bakanlığı yerine)
  1935–1945 SS bayrağı
  1936–1945 Ordnungspolizei (Polis Teşkilâtı) bayrağı
  1933–1945 Hitler Gençliği bayrağı

İşgal Almanyası (1945-1949)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1946–1950 Geçici yönetim bayrağı

Doğu Almanya (1949-1990)Düzenle

Bayrak Geçerli Olduğu Tarih Tür Tarif
  1949–1959 Millî ve resmî bayrak
  1959–1990 Millî ve resmî bayrak
  1959–1973 Tecim bayrağı
  1959–1973 Posta Servisi bayrağı
  1975–1990 Posta Servisi bayrağı
  1955–1990 Cumhurbaşkanlığı forsu
  1960–1990 Meclis Başkanlığı forsu
  1960–1990 Alman Halk Ordusu bayrağı
  1960–1990 Donanma bandırası
  1962–1990 Sınır Güvenlik Komutanlığı bayrağı

NotlarDüzenle

  1. ^ Bazı ülkelerin ve eyaletlerin bayraklarında farklı bir ayrım söz konusudur: Sivil bayraklar, mesela ticaret gemilerine veya özel yatlara asılan bayraklarken; resmi bayraklar, kamuya hizmet veren devlet kurumlarınca ve resmi binalarda kullanılan bayraklardır. Türkiye'de böyle bir ayrım yoktur.