Ali Uğur

Türk görüntü yönetmeni

Ali Uğur (15 Aralık 1929; Fethiye, Muğla - 27 Aralık 1998; Fethiye, Muğla), Türk görüntü yönetmeni.

Ali Uğur
Doğum 15 Aralık 1929(1929-12-15)
Fethiye, Muğla, Türkiye
Ölüm 27 Aralık 1998 (69 yaşında)
Fethiye, Muğla, Türkiye
Meslek Görüntü yönetmeni
Etkin yıllar 1956-1994
Ödüller 1. Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
4. Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
4. Altın Koza En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü

HayatıDüzenle

15 Aralık 1929'da Muğla'nın Fethiye ilçesinde dünyaya gelen Ali Uğur, fotoğrafçı olabilmek için ortaokul eğitimini yarıda bıraktı.[1] 1956 yılında Yangın isimli filmde görüntü yönetmenliğine başladı. Kariyerinde 1994 yılına kadar 170 filmin görüntü yönetmenliğini üstlendi. 1962'de Eren Film'i kurarak yapımcılığa da adım attı. 27 Aralık 1998'de hayatını kaybetti. Daha sonra anısına Fethiye'de bir caddeye Kameraman Ali Uğur ismi verildi.[2]

TÜRSAK tarafından Türk sinemasının 100. yılına özel "En İyi 10'lar" ödül töreninde "En iyi 10 görüntü yönetmeni" arasında gösterilmiş ve ödül kazanmıştır.[3]

FilmografiDüzenle

Görüntü yönetmeni filmografisiDüzenle

  • İkimiz De Sevmiştik - 1994 (Sinema filmi)
  • İhanet Çığlıkları - 1994 (Sinema filmi)
  • Şaban Askerde - 1993 (TV dizisi)
  • İstanbul'un Orta Yeri Sinema - 1993 (Sinema filmi)
  • Sarı Sevda - 1993 (Video)
  • Oyun İçinde Oyun - 1993 (Sinema filmi)
  • Hayri Beyin Son Aşkı - 1993 (Sinema filmi)
  • Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. - 1993 (Sinema filmi)
  • Savrulan Emekler - 1990 (TV filmi)
  • Kocakarılar - 1990 (TV filmi)
  • Doyumsuz - 1990 (Sinema filmi)
  • Bir Aşk Masalı - 1990 (Sinema filmi)
  • Garip Bir Cinayet - 1989 (TV filmi)
  • Bir Kadın Bir Yaşam - 1989 (TV dizisi)
  • Sevsene - 1988 (Video)
  • Psikopat - 1988 (Video)
  • Hisseli Harikalar Kumpanyası - 1988 (TV dizisi)
  • Denizden Gelen Kadın - 1988 (Sinema filmi)
  • Sefil - 1987 (Video)
  • Randevu - 1987 (Video)
  • Alın Teri - 1987 (Video)
  • Keko Garsonlar Kralı - 1986 (Sinema filmi)
  • Karım Beni Aldatırsa - 1986 (Video)
  • Fatmagül'ün Suçu Ne - 1986 (Sinema filmi)
  • Bir Bayram Sabahı - 1986 (Video)
  • Yalnızlar - 1984 (TV dizisi)
  • Geçim Otobüsü - 1984 (Sinema filmi)
  • Asrın Kadını - 1984 (Video)
  • Acı Ekmek - 1984 (Sinema filmi)
  • Son Akın - 1982 (Sinema filmi)
  • Kanije Kalesi - 1982 (Sinema filmi)
  • Derya Gülü - 1979 (Sinema filmi)
  • Denizin Kanı - 1978 (TV dizisi)
  • Örgüt - 1976 (Sinema filmi)
  • İnce Memed Vuruldu - 1975 (Sinema filmi)
  • Kara Çarşaflı Gelin - 1975 (Sinema filmi)
  • Haşhaş - 1975 (Sinema filmi)
  • Harakiri - 1975 (Sinema filmi)
  • Şirvan - 1974 (Sinema filmi)
  • Çılgın Arzular - 1974 (Sinema filmi)
  • Evet Mi Hayır Mı - 1974 (Sinema filmi)
  • Bedrana – 1974 (Sinema filmi)
  • Açlık - 1974 (Sinema filmi)
  • Aç Gözünü Mehmet - 1974 (Sinema filmi)
  • Çulsuz Ali - 1973 (Sinema filmi)
  • Vahşet - 1973 (Sinema filmi)
  • Nefret - 1973 (Sinema filmi)
  • Malkoçoğlu Kurt Bey - 1972 (Sinema filmi)
  • Korkusuz Aşıklar - 1972 (Sinema filmi)
  • Kopuk - 1972 (Sinema filmi)
  • Kara Doğan - 1972 (Sinema filmi)
  • Irmak - 1972 (Sinema filmi)
  • Akma Tuna / Estergon Kalesi - 1972 (Sinema filmi)
  • İbiş Gangsterlere Karşı - 1971 (Sinema filmi)
  • Çıplaklar - 1971 (Sinema filmi)
  • Kadırgalı Ali - 1971 (Sinema filmi)
  • Kadifeden Kesesi - 1971 (Sinema filmi)
  • Elvan - 1971 (Sinema filmi)
  • Cımbız Ali / Yırtık Niyazi - 1971 (Sinema filmi)
  • Bir Teselli Ver - 1971 (Sinema filmi)
  • Bir Kadın Tuzağı - 1971 (Sinema filmi)
  • Asya'nın Tek Atlısı Baybars - 1971 (Sinema filmi)
  • Yemen'de Bir Avuç Türk - 1970 (Sinema filmi)
  • Kralların Kaderi - 1970 (Sinema filmi)
  • Kader Bağlayınca - 1970 (Sinema filmi)
  • Duyduk Duymadık Demeyin - 1970 (Sinema filmi)
  • Birleşen Yollar - 1970 (Sinema filmi)
  • Beyaz Tabakta Siyah Üzüm - 1970 (Sinema filmi)
  • Şirvan - 1969 (Sinema filmi)
  • Çifte Tabancalı Kabadayı - 1969 (Sinema filmi)
  • Yaşamak Ne Güzel Şey - 1969 (Sinema filmi)
  • Yalnız Adam - 1969 (Sinema filmi)
  • Tel Örgü - 1969 (Sinema filmi)
  • Sarı Kurdelem Sarı - 1969 (Sinema filmi)
  • Malkoçoğlu Cem Sultan - 1969 (Sinema filmi)
  • Kendi Düşen Ağlamaz - 1969 (Sinema filmi)
  • Kanlı Aşk - 1969 (Sinema filmi)
  • Bin Defa Ölürüm - 1969 (Sinema filmi)
  • Beyaz Mendilim - 1969 (Sinema filmi)
  • Aç Kurtlar - 1969 (Sinema filmi)
  • Vesikalı Yarim - 1968 (Sinema filmi)
  • Mekansız Kurtlar - 1968 (Sinema filmi)
  • Kuyu - 1968 (Sinema filmi)
  • Cesur Yabancı - 1968 (Sinema filmi)
  • Acı İntikam - 1968 (Sinema filmi)
  • Acı İnanç - 1968 (Sinema filmi)
  • Üç Sevdalı Kız - 1967 (Sinema filmi)
  • Yüzbaşı Kemal - 1967 (Sinema filmi)
  • Soy Ve Öldür - 1967 (Sinema filmi)
  • Kızılırmak-KaraKoyun - 1967 (Sinema filmi)
  • Kurbanlık Katil - 1967 (Sinema filmi)
  • Killing Canilere Karşı - 1967 (Sinema filmi)
  • Caniler Kralı Killing - 1967 (Sinema filmi)
  • Benim Adım Kerim - 1967 (Sinema filmi)
  • Azap Yolları - 1967 (Sinema filmi)
  • Allaha Adanan Toprak - 1967 (Sinema filmi)
  • Zalimler - 1966 (Sinema filmi)
  • Yedi Dağın Aslanı - 1966 (Sinema filmi)
  • Yalnız Adam - (Sinema filmi) (Kibar Haydut)
  • Türkün Aşkı Başkadır - 1966 (Sinema filmi)
  • Sırat Köprüsü - 1966 (Sinema filmi)
  • Meydan Köpeği - 1966 (Sinema filmi)
  • Kovboy Ali - 1966 (Sinema filmi)
  • Kibar Haydut - 1966 (Sinema filmi)
  • Kenar Mahalle - 1966 (Sinema filmi)
  • Hızır Efe - 1966 (Sinema filmi)
  • Hudutların Kanunu - 1966 (Sinema filmi)
  • Aslanların Dönüşü - 1966 (Sinema filmi)
  • Son Kuşlar - 1965 (Sinema filmi)
  • Oğlum Oğlum - 1965 (Sinema filmi)
  • Kanlı Meydan - 1965 (Sinema filmi)
  • Helal Adanalı Celal - 1965 (Sinema filmi)
  • Bitmeyen Korku - 1965 (Sinema filmi)
  • Şoför Nebahat Ve Kızı - 1964 (Sinema filmi)
  • Şahane Züğürtler - 1964 (Sinema filmi)
  • İstanbul Kaldırımları - 1964 (Sinema filmi)
  • Ölüm Allahın Emri - 1964 (Sinema filmi)
  • Zımba Gibi Delikanlı - 1964 (Sinema filmi)
  • Sıkı Dur Geliyorum - 1964 (Sinema filmi)
  • Sahte Sevgili - 1964 (Sinema filmi)
  • Prangasız Mahkumlar - 1964 (Sinema filmi)
  • Kaynana Zırıltısı - 1964 (Sinema filmi)
  • Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi - 1964 (Sinema filmi)
  • Döner Ayna - 1964 (Sinema filmi)
  • Aşkların En Güzeli - 1964 (Sinema filmi)
  • Aşka Susayanlar - 1964 (Sinema filmi)
  • Ayşecik Cimcime Hanım - 1964 (Sinema filmi)
  • Avare Yavru Filinta Kovboy - 1964 (Sinema filmi)
  • Susuz Yaz - 1963 (Sinema filmi)
  • Sabah Olmasın - 1963 (Sinema filmi)
  • Rahmetler Yağarken - 1963 (Sinema filmi)
  • Gizli Sevda - 1963 (Sinema filmi)
  • Dişi Örümcek - 1963 (Sinema filmi)
  • Avare Şoför - 1963 (Sinema filmi)
  • Kayıp Kız Ayla - 1962 (Sinema filmi)
  • Gençlik Hülyaları - 1962 (Sinema filmi)
  • Derdimden Anlayan Yok - 1962 (Sinema filmi)
  • Cehennem Yolcuları - 1962 (Sinema filmi)
  • Billur Köşk - 1962 (Sinema filmi)
  • Barbut Süleyman - 1962 (Sinema filmi)
  • Akasyalar Açarken - 1962 (Sinema filmi)
  • Acı Hayat - 1962 (Sinema filmi)
  • İki Yetime - 1961 (Sinema filmi)
  • Yaman Gazeteci - 1961 (Sinema filmi)
  • Toros Canavarı - 1961 (Sinema filmi)
  • Sahte Prens - 1961 (Sinema filmi)
  • Oğlum - 1961 (Sinema filmi)
  • Duvaksız Gelin - 1961 (Sinema filmi)
  • Bir Yaz Yağmuru - 1961 (Sinema filmi)
  • Bir Bahar Akşamı - 1961 (Sinema filmi)
  • Acı Zeytin - 1961 (Sinema filmi)
  • Ölümlü Dünya - 1960 (Sinema filmi)
  • Vatan Ve Namus - 1960 (Sinema filmi)
  • Sığıntı - 1960 (Sinema filmi)
  • Osman Çavuş - 1960 (Sinema filmi)
  • Izdırap Çocuğu - 1960 (Sinema filmi)
  • Zavallı Kız - 1959 (Sinema filmi)
  • Son Yolcu - 1959 (Sinema filmi)
  • Poyraz Osman - 1959 (Sinema filmi)
  • Kıbrıs Şehitleri - 1959 (Sinema filmi)
  • Allah Büyüktür - 1959 (Sinema filmi)
  • Son Nefes - 1958 (Sinema filmi)
  • Kelepçe - 1958 (Sinema filmi)
  • Elveda - 1958 (Sinema filmi)
  • Dikenli Çit - 1958 (Sinema filmi)
  • Dar Sokaklar - 1958 (Sinema filmi)
  • Kör Kuyu - 1957 (Sinema filmi)
  • Kara Yazı - 1957 (Sinema filmi)
  • Yedi Köyün Zeynebi - 1956 (Sinema filmi)
  • Yangın - 1956 (Sinema filmi)

Yapımcı filmografisiDüzenle

  • Yalnız Adam - 1969 (Sinema filmi)
  • Allaha Adanan Toprak - 1967 (Sinema filmi)
  • Aşkların En Güzeli - 1964 (Sinema filmi)
  • Sabah Olmasın - 1963 (Sinema filmi)

Yönetmen filmografisiDüzenle

  • Sabah olmasın - 1963 (Sinema filmi)

Senarist filmografisiDüzenle

Diğer filmografisiDüzenle

  • Güzel Bir Gün İçin - 1989 (Oyuncu) (TV Filmi)

ÖdülleriDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Ali Uğur". Kameraarkasi.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  2. ^ "KAMERAMAN ALİ UĞUR'A BÜYÜK VEFA". Gerçek Fethiye Gazetesi. 16 Mayıs 2015. 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b "Türk Sineması'nın 100'üncü yılında 'en iyi on'lar sahiplerini buldu". Milliyet. 24 Mart 2015. 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  4. ^ a b "Antalya'da 40 yılın en iyileri". Hürriyet. 30 Eylül 2003. 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle