Alev Koral

Türk seslendirme sanatçısı, sinema ve tiyatro oyuncusu
(Alev Emre sayfasından yönlendirildi)

Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev Emre (18 Haziran 1931, İstanbul - 17 Temmuz 2005, İstanbul), Türk sinema ve tiyatro oyuncusu[1] ve seslendirme sanatçısı.

Alev Koral
Alev Koral
Doğum1931
İstanbul, Türkiye
Ölüm17 Temmuz 2005 (74 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiAlzheimer hastalığı
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
MeslekOyuncu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar1954-2005

Hayatı değiştir

Sinema dünyasında tanınan Alev Koral, 1954 yılında başladığı sanat hayatında, sinema filmlerinde oynamanın tiyatroda ciddi bir kariyer yapmanın dışında özellikle Türkân Şoray başta olmak üzere, birçok sanatçıyı seslendirmiş olmasıyla da bilinmektedir. Sanatçı alzheimer hastalığı nedeniyle ölmüştür.

Filmografisi değiştir

  • 1953: Hıçkırık
  • 1954: Nasreddin Hoca Ve Timurlenk
  • 1954: Yolculuk Var
  • 1954: Üçüncü Kat Cinayeti
  • 1955: Kadın Severse
  • 1963: Cinayet Gecesi
  • 1964: Avare Yavru Filinta Kovboy
  • 1964: Zımba Gibi Delikanlı
  • 1965: Hak Yolunda Hazreti Yahya
  • 1968: Sabahsız Geceler
  • 1990: Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu
  • 1992: Kızlar Yurdu
  • 1997: Mektup

Seslendirme çalışmaları değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ "TSA' da Alev Koral". www.tsa.org.tr. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar değiştir