Alan Cumming

Alan Cumming (d. 27 Ocak 1965)[1] İskoç oyuncudur.

Alan Cumming

AlanCummingSept2013TIFF.jpg
2013 yılında Cumming
Vatandaşlık
  • Birleşik Krallık
  • Amerika Birleşik Devletleri (2008-günümüz)
Eğitim Royal Scottish Academy of Music and Drama
Meslek
  • Oyuncu
  • yazar
  • şarkıcı
Etkin yıllar 1980-günümüz
Tanınma nedeni The Good Wife; Cabaret (Tony Ödülü)
Önemli eser(ler) Not My Father's Son
Evlilik
  • Hilary Lyon
    (e. 1985; b. 1993)
  • Grant Shaffer (e. 2007)

Özel hayatıDüzenle

Mart 2005'te Cumming, homofobiyi ortadan kaldırmaya yönelik olağanüstü katkılarından dolayı 16. Yıllık GLAAD Medya Ödülleri'nde Vito Russo Ödülü'nü aldı.[2] Aynı yılın Temmuz ayında, LGBT kamuoyundaki duruşu nedeniyle San Francisco'da HRC'nin İnsani Yardım Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2006'da Cumming, Abertay Dundee Üniversitesi'nden Doktora fahri derecesi aldı. Aynı zamanda İskoçya'nın Ulusal Tiyatrosu olan İskoç Gençlik Tiyatrosu'nun da "gençler için" ve "gençler tarafından" hamisi ilan edildi.

Cumming biseksüeldir.[3] Kocası illüstratör Grant Shaffer ile Manhattan'da yaşıyor.[4] Çift, 7 Ocak 2007'de Greenwich, Londra'daki Old Royal Naval College'da sivil ortak olmadan önce iki yıl birlikte oldu.[5] Cumming ve Shaffer, Londra birlikteliklerinin beşinci yıldönümü olan 7 Ocak 2012'de New York'ta yasal olarak evlendiler.[6]

Önceki ilişkiler arasında aktris Hilary Lyon ile sekiz yıllık bir evlilik, aktris Saffron Burrows ile iki yıllık bir ilişki ve tiyatro yönetmeni Nick Philippou ile altı yıllık bir ilişki yer alıyor. 2006'da Cumming, "bir çocuğu evlat edinmeyi çok istediğini" ancak hayatının çocuk yetiştirmek için "çok telaşlı" olduğunu belirtti.[7]

7 Kasım 2008'de Cumming çifte vatandaş oldu ve New York'ta düzenlenen bir törenle Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olarak yemin etti.[8][9]

Cumming, 2012'den beri vegan bir yaşam tarzı sürdürdüğünü belirtti.[10] PETA, 2017'de ona İnsani Yardım Ödülü'nü verdi.[11]

İskoç Ulusal Partisi'nin ve İskoç bağımsızlığının destekçisidir.[12] Cumming, 2016 başkanlık seçimlerinde Senatör Bernie Sanders'ı destekledi.[13]

Cumming bir ateisttir.[14]

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rol Notlar
1992 Prague Alexander Novak
1993 The Airzone Solution MacNamara
1994 Second Best Bernard
1994 Black Beauty Black Beauty (seslendirme)
1995 Circle of Friends Sean Walsh
1995 GoldenEye Boris Grishenko
1996 Emma Philip Elton
1997 Romy and Michele's High School Reunion Sandy Frink
1997 Buddy Dick Croner
1997 Spice World Piers Cuthbertson-Smyth
1999 Titus Saturninus
1999 Plunkett & Macleane Lord Rochester
1999 Eyes Wide Shut Hotel Desk Clerk
2000 Urbania Brett
2000 The Flintstones in Viva Rock Vegas The Great Gazoo / Mick Jagged
2000 Get Carter Jeremy Kinnear
2001 The Anniversary Party Joe Therrian Feature directorial debut
Also co-writer, co-producer and co-director (with Jennifer Jason Leigh)
2001 Investigating Sex Sevy
2001 Josie and the Pussycats Wyatt Frame
2001 Spy Kids Fegan Floop
2001 Company Man General Batista
2002 Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams Fegan Floop küçük rol
2002 Nicholas Nickleby Bay Folair
2003 X2 Kurt Wagner / Nightcrawler
2003 Spy Kids 3-D: Game Over Fegan Floop Küçük rol
2004 Garfield: The Movie Sir Roland / Persnikitty (seslendirme)
2005 Son of the Mask Loki
2005 Eighteen Peder Chris
2005 Reefer Madness Lecturer / Goat-Man / Franklin Delano Roosevelt / Various Characters
2005 Ripley Under Ground Jeff Constant
2005 Neverwas Jake
2005 Sweet Land Frandsen Ayrıca yapımcı
2005 Bam Bam and Celeste Eugene
2006 Full Grown Men The Hitchhiker Ayrıca yapımcı
2007 Gray Matters Gordy
2007 Suffering Man's Charity (aka Ghost Writer) John Vandermark Ayrıca yönetmen ve yapımcı
2009 Boogie Woogie Dewey
2009 Dare Grant Matson
2009 Professor Layton and the Eternal Diva Ian İngiliz versiyonu
2009 PoliWood Kendisi Belgesel
2010 The Tempest Sebastian
2010 Jackboots on Whitehall Adolf Hitler / Braveheart (seslendirme)
2010 Burlesque Alexis
2011 The Smurfs Cesur Şirin (seslendirme)
2012 Sir Billi Gordon The Goat (seslendirme)
2012 The Outback Bog (seslendirme)
2012 Any Day Now Rudy
2013 The Smurfs 2 Cesur Şirin (seslendirme)
2014 Chu and Blossom Jackie Amca
2015 Strange Magic Bog King (seslendirme)
2016 Hurricane Bianca Lawrence Taylor
2017 After Louie Sam Cooper
2017 Battle of the Sexes Ted Tinling
2018 Show Dogs Dante (seslendirme)
2018 They'll Love Me When I'm Dead Anlatıcı
2022 My Old School
TBA Marlowe Lou Hendricks
TBA Run Steve
TBA Everything I Ever Wanted to Tell My Daughter About Men Terapist

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Alan Cumming". IMDb. 14 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  2. ^ Gans, Andrew (25 Mart 2005). "GLAAD Media Awards to Honor Billy Crystal and Alan Cumming". Playbill. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2013. 
  3. ^ Sandel, Adam (30 Mart 2015). "Alan Cumming Is Bisexual — And You Might Be Too". Advocate. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2022. 
  4. ^ McQuaid, Peter (28 Eylül 1999). "The artful swinger – bisexual actor Alan Cumming – Brief Article – Interview". The Advocate: 59-62. 
  5. ^ Finn, Natalie (8 Ocak 2007). "Alan Cumming Groomed for Marriage". E!. 18 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2013. 
  6. ^ Kinser, Jeremy (9 Ocak 2012). "Alan Cumming Remarries Husband in New York". The Advocate. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2013. 
  7. ^ Mattin, David (18 Temmuz 2006). "Odd man out: Alan Cumming". The Times. Londra. 
  8. ^ Cumming, Alan (7 Kasım 2008). "I bought a blue car today!". alancumming.com. 4 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2013. 
  9. ^ Ross, Peter (1 Kasım 2008). "Alan Cumming interview: seen the future, got the t-shirt". The Scotsman. 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2013. 
  10. ^ Pashman, Heidi (13 Ocak 2013). "25 Sexiest Vegan and Vegetarian Celebrities". Shape. 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2013. 
  11. ^ "Photo Flash: Alan Cumming Receives PETA's Humanitarian Award at Valentine's Day Bash", Broadway World News 2 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 13 February 2017.
  12. ^ "Nicola Sturgeon quips she could field SNP candidates in England". The Guardian. 13 Aralık 2016. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2017. 
  13. ^ Kurtz, Judy (25 Mart 2016). "Alan Cumming backs Sanders". The Hill. 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2022. 
  14. ^ Smith, Warren Allen (2011). Celebrities in Hell. s. 91. ISBN 9780557837526. 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2017. 

Dış bağlantılarDüzenle