Agah Hün

Türk seslendirme sanatçısı, yönetmen ve oyuncu

Agâh Hün (12 Ocak 1918[1], İstanbul - 24 Temmuz 1990, İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senaristtir.

Agâh Hün
Agahhun.jpg
Doğum M. Agâh Hün
12 Ocak 1918
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 24 Temmuz 1990 (72 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1947-1990

HayatıDüzenle

Agah Hün 12 Ocak 1918 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul'da yaptı. 1937'de girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 1942'de mezun oldu. Sahneye Kral Kreon rolünde Sofokles'in Antigone piyesiyle çıktı. 1947'de Devlet Tiyatrolarında Julius Caesar oyunuyla sahne aldı. 1951'de Küçük Sahne'ye geçmiş, Oda Tiyatrosu, Küçük Opera ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nda çalışmıştı.[2] Birçoğu başrol olmak üzere 100'ü aşkın piyeste rol aldı, 30 piyesi sahneye koydu.

Tiyatroyu nasıl seçtiğini şöyle anlatmıştır: "Ağabeyim Hadi Hün yüzünden, 18 yaşımın aklı ile bunun şahane bir meslek olduğunu sanıyordum. İçine girince hem işin yüceliğini anladım, hem de dertlerini, zorluklarını ve maddi manevi sıkıntılarını yaşadım. Ama gene de her şey güzeldi ve değerliydi doğrusu."[1]

1953'te ilk renkli Türk filmi olarak gösterime çıkan Muhsin Ertuğrul'un'un yönettiği Halıcı Kız'da rol almıştı. 1955'te ilk filmini yönetti. 1974 yılında William Friedkin’in "The Exorcist" filminden, Hulki Saner'in yapımcılığında, Metin Erksan’ın yönetmenliğini yaptığı Şeytan filminde Canan Perver, Cihan Ünal, Meral Taygun ile birlikte rol alır.

Yönettiği Sevdiğim Sendin filmiyle 1955'te Türk Film Dostları Derneği Yılın En Başarılı Filmi ve En Başarılı Yönetmeni ödüllerini kazanmıştır.

Ayrıca seslendirme sanatçısı olarak birçok oyuncuyu seslendirdi. Çağrı filmindeki Anthony Quinn seslendirmesi unutulmayan çalışmalarından olmuştur.

65 yaşını doldurduğu 1983 yılında, 22 yıl çalıştığı İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu. 1990'da kalp krizinden yaşamını yitirmiştir.[3][4]

Rol aldığı piyeslerden bazılarıDüzenle

 
Agah Hün'ün Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

FilmografisiDüzenle

Oyuncu olarakDüzenle

  • 1952: Yavuz Sultan Selim Ağlıyor
  • 1953: Halıcı Kız
  • 1955: Sevdiğim Sendin
  • 1955: Kadın Severse
  • 1958: O Günden Sonra
  • 1959: Kanlı Değirmen
  • 1960: Bir Yavrunun Gözyaşları
  • 1960: Yak Bir Sigara
  • 1961: Hazreti Ömer'ın Adaleti
  • 1961: Şahane Kadın
  • 1962: Akasyalar Açarken
  • 1965: Hazreti Yusuf'un Hayatı
  • 1974: Şeytan
  • 1975: Çirkef
  • 1983: Küçük Ağa
  • 1985: Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
  • 1986: Ölümünün Ellinci Yılında Mehmet Akif Ersoy
  • 1986: Uzak Kentin İnsanları (Köprü)
  • 1987: Gönülden Gönüle
  • 1987: Hafız Yusuf
  • 1987: Sen Ağlama
  • 1987: Yuvasızlar
  • 1987: Zeynepler Ölmesin
  • 1988: Stres
  • 1989: Gönüller Sultanı Mevlana
  • 1989: İnsanlar Yaşadıkça
  • 1989: Sahibini Arayan Madalya
  • 1990: Düğün
  • 1990: Şükür Allahım
  • 1990: Yabancı
  • 1990: Ziyaretçi

YönetmenDüzenle

  • 1955: Sevdiğim Sendin
  • 1958: Meçhul Kahramanlar
  • 1959: Ben Kahpe Değilim
  • 1959: Kanlı Değirmen
  • 1960: Yak Bir Sigara
  • 1963: Öldür Beni

SenaristDüzenle

  • 1955: Sevdiğim Sendin
  • 1959: Ben Kahpe Değilim
  • 1959: Üç Kurşun
  • 1960: Yak Bir Sigara
  • 1961: Sonbahar Yaprakları
  • 1963: Öldür Beni

SeslendirmeDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Yaş haddinden emekli olan Agâh Hün" (PDF). Şehir Tiyatrosu dergisi. 1983. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "Agah Hün (M.Agah Hün)". SinemaTürk. 8 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Agah Hün". ekşi sözlük. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Agah Hun". Kamera Arkası. 24 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.