Agah Hün

Türk seslendirme sanatçısı, yönetmen ve oyuncu

Agâh Hün (d. 12 Ocak 1918[1], İstanbul - ö. 24 Temmuz 1990, İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist.

Agâh Hün
Agahhun.jpg
Doğum M. Agâh Hün
12 Ocak 1918
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 24 Temmuz 1990 (72 yaşında)
İstanbul
Defin yeri Zincirlikuyu
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1947-1990

YaşamıDüzenle

İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul'da yaptı. 1937'de girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 1942'de mezun oldu. Sahneye Kral Kreon rolünde Sofokles'in Antigone piyesiyle çıktı. 1947'de Devlet Tiyatrolarında Julius Caesar oyunuyla sahne aldı. 1951'de Küçük Sahne'ye geçmiş, Oda Tiyatrosu, Küçük Opera ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nda çalışmıştı.[2] Bir çoğu başrol olmak üzere 100'ü aşkın piyeste rol aldı, 30 piyesi sahneye koydu.

Tiyatroyu nasıl seçtiğini şöyle anlatmıştır: "Ağabeyim Hadi Hün yüzünden, 18 yaşımın aklı ile bunun şahane bir meslek olduğunu sanıyordum. İçine girince hem işin yüceliğini anladım, hem de dertlerini, zorluklarını ve maddi manevi sıkıntılarını yaşadım. Ama gene de her şey güzeldi ve değerliydi doğrusu."[1]

1953'de ilk renkli Türk filmi olarak gösterime çıkan Muhsin Ertuğrul'un'un yönettiği Halıcı Kız'da rol almıştı. 1955'de ilk filmini yönetti. 1974 yılında William Friedkin’in "The Exorcist" filminden, Hulki Saner'in yapımcılığında, Metin Erksan’ın yönetmenliğini yaptığı Şeytan filminde Canan Perver, Cihan Ünal, Meral Taygun ile birlikte rol alır.

Yönettiği Sevdiğim Sendin filmiyle 1955'de Türk Film Dostları Derneği Yılın En Başarılı Filmi ve En Başarılı Yönetmeni ödüllerini kazanmıştır.

Ayrıca seslendirme sanatçısı olarak bir çok oyuncuyu seslendirdi. Çağrı filmindeki Anthony Quinn seslendirmesi unutulmayan çalışmalarından olmuştur.

65 yaşını doldurduğu 1983 yılında, 22 yıl çalıştığı İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu. 1990'da kalp krizinden yaşamını yitirmiştir.[3][4]

Rol aldığı piyeslerden bazılarıDüzenle

FilmografisiDüzenle

OyuncuDüzenle

  • Düğün - 1990
  • Yabancı - 1990
  • Şükür Allahım - 1990
  • Ziyaretçi - 1990
  • İnsanlar Yaşadıkça - 1989
  • Gönüller Sultanı Mevlana - 1989 (TV dizisi)
  • Sahibini Arayan Madalya - 1989
  • Stres - 1988
  • Yuvasızlar - 1987
  • Sen Ağlama - 1987
  • Hafız Yusuf - 1987
  • Gönülden Gönüle - 1987
  • Zeynepler Ölmesin - 1987
  • Ölümünün Ellinci Yılında Mehmet Akif Ersoy - 1986
  • Uzak Kentin İnsanları (Köprü) - 1986 (TV dizisi)
  • Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - 1985
  • Küçük Ağa - 1983 (TV dizisi)
  • Çirkef - 1975
  • Şeytan - 1974
  • Hazreti Yusuf'un Hayatı - 1965
  • Akasyalar Açarken - 1962
  • Hazreti Ömer'ın Adaleti - 1961
  • Şahane Kadın - 1961
  • Bir Yavrunun Gözyaşları - 1960
  • Yak Bir Sigara - 1960
  • Kanlı Değirmen - 1959
  • O Günden Sonra - 1958
  • Kadın Severse - 1955
  • Sevdiğim Sendin - 1955
  • Halıcı Kız - 1953
  • Yavuz Sultan Selim Ağlıyor - 1952

YönetmenDüzenle

  • Öldür Beni - 1963
  • Yak Bir Sigara - 1960
  • Ben Kahpe Değilim - 1959
  • Kanlı Değirmen - 1959
  • Meçhul Kahramanlar - 1958
  • Sevdiğim Sendin - 1955

SenaristDüzenle

  • Öldür Beni - 1963
  • Sonbahar Yaprakları - 1961
  • Yak Bir Sigara - 1960
  • Ben Kahpe Değilim - 1959
  • Üç Kurşun - 1959
  • Sevdiğim Sendin - 1955

SeslendirmeDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Yaş haddinden emekli olan Agâh Hün" (PDF). Şehir Tiyatrosu dergisi. 1983. 
  2. ^ "Agah Hün (M.Agah Hün)". SinemaTürk. 8 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Agah Hün". ekşi sözlük. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Agah Hun". Kamera Arkası. 24 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.