Ana menüyü aç

Afrika ülkeleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Afrika'nın dünyadaki konumunu ve ülkelerinin sınırlarını gösteren bir harita.

Afrika, hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından Asya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Yaklaşık 30.065.000 km²'lik alanı ile dünya topraklarının %20,4'ünü kapsamaktadır.[1][2] 1.000.050.000 kişi yani Dünya nüfusunun %14,72'sini barındırmaktadır.[1]

Afrika kıtası; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz, doğu ve güneydoğuda Hint Okyanusu ve batıda Atlas Okyanusu tarafından sınırlandırılır.[1]

Bu sayfa Afrika'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri; bayrakları, başkentleri, para birimleri, resmî dilleri, yüzölçümleri, nüfusları ve coğrafî konumunu gösteren haritalar ile listelemektedir. Bu liste Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletleri ve diğer topraklara (BM tarafından tanınmayan devletler ve bağımlı topraklar) bölünmektedir.

Siyasî haritaDüzenle

Birleşmiş Milletler üyeleriDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Angola[3]
(Angola Cumhuriyeti)
Portekizce: República de Angola Luanda Kwanza 1.246.700 12.799.293  
Benin[4]
(Benin Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Bénin Porto-Novo CFA frangı 112.622 8.791.832  
Botsvana[5]
(Botsvana Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Botswana
Tsvana dili: Lefatshe la Botswana
Gaborone Botsvana pulası 581.730 1.990.876  
Burkina Faso[6] Fransızca: Burkina Faso Ouagadougou CFA frangı 274.200 15.746.232  
Burundi[7]
(Burundi Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Burundi
Rundice: Republika y'u Burundi
Bujumbura Burundi frangı 27.830 8.988.091  
Cezayir[8]
(Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti)
Arapça: الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية (El-Cumhuriyye el-Cezairiyye ed-Dimukratiyye eş-Şabiyye) Cezayir Cezayir dinarı 2.381.741 34.178.188  
Cibuti[9]
(Cibuti Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية جيبوتي (Cumhuriya Cibutiye)
Fransızca: République de Djibouti
Cibuti Cibuti frangı 23.200 516.055  
Çad[10]
(Çad Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية تشاد (Cumhūriyyat Çād)
Fransızca: République du Tchad
N'Djamena CFA frangı 1.284.000 10.329.208  
Ekvator Ginesi[11]
(Ekvator Ginesi Cumhuriyeti)
İspanyolca: República de Guinea Ecuatorial
Fransızca: République de la Guinée Équatoriale
Portekizce: República da Guiné Equatorial
Malabo CFA frangı 28.051 633.441  
Eritre[12]
(Eritre Devleti)
Arapça: دولة إرتري (Dawlat İritrīya)
İngilizce: State of Eritrea
İtalyanca: Stato dell'Eritrea
Tigrinya: ሃገረ ኤርትራ (Hagere Ertra)[DN 1]
Asmara Eritre nakfası 117.600 5.647.168  
Esvatini[13]
(Esvatini Krallığı)
İngilizce: Kingdom of Eswatini
Swati dili: Umbuso weSwatini
Mbabane
(İdarî)
Lobamba
(Krallık ve yasama)
Lilangeni 17.364 1.123.913  
Etiyopya[14]
(Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti)
Amharca: የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ (ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk) Addis Ababa Birr 1.104.300 85.237.338  
Fas[15]
(Fas Krallığı)
Arapça: المملكة المغربية (El Memleket'ül Mağribiye) Rabat Fas dirhemi 446.550 34.859.364  
Fildişi Sahili[16]
(Fildişi Sahili Cumhuriyeti)
Fransızca: République de Côte d’Ivoire Yamoussoukro CFA frangı 322.463 20.617.068  
Gabon[17]
(Gabon Cumhuriyeti)
Fransızca: République gabonaise Libreville CFA frangı 267.667 1.514.993  
Gambiya[18]
(Gambiya Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of The Gambia Banjul Dalasi 11.295 1.782.893  
Gana[19]
(Gana Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Ghana Akra Cedi 238.533 23.832.495  
Gine[20]
(Gine Cumhuriyeti)
Fransızca: République de Guinée Konakri Gine frangı 245.857 10.057.975  
Gine-Bissau[21]
(Gine-Bissau Cumhuriyeti)
Portekizce: República da Guiné-Bissau Bissau CFA frangı 36.125 1.533.964  
Güney Afrika Cumhuriyeti[22] Afrikaans: Republiek van Suid-Afrika
Güney Ndebele dili: iRiphabliki yeSewula Afrika
Güney Sotho dili: Rephaboliki ya Afrika Borwa
İngilizce: Republic of South Africa
Kuzey Sotho dili: Repabliki ya Afrika-Borwa
Swati dili: iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
Tsongaca: Riphabliki ra Afrika Dzonga
Tsvana dili: Rephaboliki ya Aforika Borwa
Xhosa dili: iRiphabliki yomZantsi Afrika
Venda dili: Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
Zuluca: iRiphabhuliki yaseNingizimu Afrika
Pretoria
(Yürütme)
Bloemfontein
(Yargı)
Cape Town
(Yasama)
Güney Afrika randı 1.219.090 49.052.489  
Güney Sudan[23] İngilizce: Republic of South Sudan Cuba Sudan sterlini 644.329 8.260.490[DN 2]  
Kamerun[24]
(Kamerun Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Cameroun
İngilizce: Republic of Cameroon
Yaoundé CFA frangı 475.440 18.879.301  
Kenya[25]
(Kenya Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Kenya
Svahili: Jamhuri ya Kenya
Nairobi Kenya şilini 580.367 39.002.772  
Komorlar[26]
(Komorlar Birliği)
Arapça: الاتّحاد القمريّ (el-İttiḥād el-Kamariyy)
Fransızca: Union des Comores
Komorca: Udzima wa Komori
Moroni Komor frangı 2.235 752.438  
Kongo Cumhuriyeti[DN 3][27] Fransızca: République du Congo Brazzaville CFA frangı 342.000 4.012.809  
Kongo Demokratik Cumhuriyeti[28] Fransızca: République Démocratique du Congo Kinşasa Kongo frangı 2.344.858 68.692.542  
Lesotho[29]
(Lesoto Krallığı)
İngilizce: Kingdom of Lesotho
Sotho dili: Muso oa Lesotho
Maseru Loti 30.355 2.130.819  
Liberya[30]
(Liberya Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Liberia Monrovia Liberya doları 111.369 3.441.790  
Libya[31]
(Büyük Libya Sosyalist Arap Halk Cumhuriyeti)
Arapça: الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى (El-Cemāhīriyyetü'l-ʿArabiyyetü'l-Lībiyye eş-şaʿbiyyetü'l-İştirākiyyetü'l-ʿUẓmā) Trablus Libya dinarı 1.759.540 6.310.434  
Madagaskar[32]
(Madagaskar Cumhuriyeti)
Fransızca: République de Madagascar
İngilizce: Republic of Madagascar
Malgaşça: Repoblikan'i Madagasikara
Antananarivo Ariary 587.041 20.653.556  
Malavi[33]
(Malavi Cumhuriyeti)
Chewa dili: Dziko la Malaŵi
İngilizce: Republic of Malawi
Lilongwe Malavi kwachası 118.484 14.268.711  
Mali[34]
(Mali Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Mali Bamako CFA frangı 1.240.192 12.666.987  
Mauritius[35]
(Mauritius Cumhuriyeti)
İngilizce[36][37]: Republic of Mauritius Port Louis Mauritius rupisi 2.040 1.284.264  
Mısır[38]
(Mısır Arap Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية مصر العربية (Cumhûriyyetü Mısr el-Arabiyye) Kahire Mısır lirası 1.001.450 83.082.869  
Moritanya[39]
(Moritanya İslam Cumhuriyeti)
Arapça: الجمهورية الإسلامية الموريتانية (el-Cumhūriyye el-İslāmiyye el-Mūrītāniyye)
Fransızca: République Islamique de Mauritanie
Nuakşot Ugiya 1.030.700 3.129.486  
Mozambik[40]
(Mozambik Cumhuriyeti)
Portekizce: República de Moçambique Maputo Metical 799.380 21.669.278  
Namibya[41]
(Namibya Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Namibia Windhoek Namibya doları 824.292 2.108.665  
Nijer[42]
(Nijer Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Niger Niamey CFA frangı 1.267.000 15.306.252  
Nijerya[43]
(Nijerya Federal Cumhuriyeti)
İngilizce: Federal Republic of Nigeria Abuja Nijerya nairası 923.768 149.229.090  
Orta Afrika Cumhuriyeti[44] Fransızca: République centrafricaine
Sango: Ködörösêse tî Bêafrîka
Bangui CFA frangı 622.984 4.511.488  
Ruanda[45]
(Ruanda Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Rwanda
İngilizce: Republic of Rwanda
Ruandaca: Repubulika y'u Rwanda
Kigali Ruanda frangı 26.338 10.473.282  
São Tomé ve Príncipe[46]
(São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti)
Portekizce: República Democrática de São Tomé e Príncipe São Tomé São Tomé ve Príncipe dobrası 964 212.679  
Senegal[47]
(Senegal Cumhuriyeti)
Fransızca: République du Sénégal Dakar CFA frangı 196.722 13.711.597  
Seyşeller[48]
(Seyşeller Cumhuriyeti)
Fransızca: République des Seychelles
İngilizce: Republic of Seychelles
Seyşeller Kreyolu: Repiblik Sesel
Victoria Seyşeller rupisi 455 87.476  
Sierra Leone[49]
(Sierra Leone Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Sierra Leone Freetown Sierra Leone leonesi 71.740 6.440.053  
Somali[50]
(Somali Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية الصومال (Cumhūriyyet es-Sūmāl‎)
Somalice: Jamhuuriyadda Soomaaliya
Mogadişu Somali şilini 637.657 9.832.017  
Sudan[51]
(Sudan Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية السودان (Cumhûriyyetü’s-Sûdân)
İngilizce: Republic of the Sudan
Hartum Sudan sterlini 1.861.484 45.047.502[DN 4]  
Tanzanya[52]
(Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti)
İngilizce: United Republic of Tanzania
Svahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
Dodoma Tanzanya şilini 947.300 41.048.532  
Togo[53]
(Togo Cumhuriyeti)
Fransızca: République Togolaise Lomé CFA frangı 56.785 6.019.877  
Tunus[54]
(Tunus Cumhuriyeti)
Arapça: الجمهورية التونسية (El-Cumhūriyyetü't-Tūnisiyye) Tunus Tunus dinarı 163.610 10.486.339  
Uganda[55]
(Uganda Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Uganda
Svahili: Jamhuri ya Uganda
Kampala Uganda şilini 241.038 32.369.558  
Yeşil Burun Adaları[56]
(Yeşil Burun Adaları Cumhuriyeti)
Portekizce: República de Cabo Verde Praia Yeşil Burun Adaları eskudosu 4.033 429.474  
Zambiya[57]
(Zambiya Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Zambia Lusaka Zambiya kwachası 752.618 11.862.740  
Zimbabve[58]
(Zimbabve Cumhuriyeti)
İngilizce: Republic of Zimbabwe Harare Amerikan doları[DN 5][59] 390.757 11.392.629  

Diğer topraklarDüzenle

BM tarafından tanınmayan devletlerDüzenle

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti[60] Arapça: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية‎ (Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya aṣ-Ṣaḥrāwīyya ad-Dīmuqrāṭīyya)
İspanyolca: República Árabe Saharaui Democrática
Layun/Bir Lehlu[DN 6] Fas dirhemi 266.000 405.210  
Somaliland[61]
(Somaliland Cumhuriyeti)
Arapça: جمهورية أرض الصومال (Cumhūrīyet Arḍ eṣ-Ṣūmāl)
İngilizce: Republic of Somaliland
Somalice: Jamhuuriyadda Soomaaliland
Hargeisa Somaliland şilini 137.600 3.500.000  

Bağımlı topraklarDüzenle

Birleşik KrallıkDüzenle

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Saint Helena[62]
(Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha)
İngilizce: Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha Jamestown Saint Helena sterlini 308 7.637  

FransaDüzenle

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Hint Okyanusu'ndaki Dağınık Adaları
(Fransız Güney ve Antarktika Toprakları'nın bir parçası olarak)
Fransızca: Îles Éparses (Terres australes et antarctiques françaises) yoktur Euro 38,6[DN 7] Yerli nüfusu yoktur.[63]  
Mayotte[64]
(Mayotte Bölgesel Topluluğu)
Fransızca: Collectivité départementale de Mayotte Mamoudzou 374 223.765  
Réunion[65] Fransızca: La Réunion Saint-Denis 2.512 817.000[66]  

İspanyaDüzenle

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Ceuta[67]
(Ceuta Özerk Şehri)
İspanyolca: Ciudad Autónoma de Ceuta yoktur Euro 18,5 75.241  
Kanarya Adaları İspanyolca: Islas Canarias Santa Cruz de Tenerife ve Las Palmas de Gran Canaria Euro 7.447[68] 2.098.593[69]  
Melilla
(Melilla Özerk Şehri)
İspanyolca: Ciudad Autónoma de Melilla yoktur Euro 13,41[70] 73.460[71]  

PortekizDüzenle

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Madeira
(Madeira Özerk Bölgesi)
Portekizce: Região Autónoma da Madeira Funchal Euro 797[72][DN 8] 247.161[73]  

DipnotDüzenle

  1. ^ Aslında Eritre'nin herhangi bir resmî dili yoktur, ama bunların hepsi hükûmet seviyesinde kullanılır.
  2. ^ Bunlar tartışmalı 2008 nüfus sayımı verileridir; Güney Sudan nüfusunun 9,28 milyon kadar yüksek olabildiği tahmin edilmektedir.
  3. ^ "Kongo-Brazzaville" olarak da bilinir.
  4. ^ CIA nüfus verileri Güney Sudan nüfusunu (8.260.490) dahil eder.
  5. ^ Hiper enflasyondan dolayı Nisan 2009'da Zimbabve doları belirsiz bir süre için kullanımdan kaldırılmıştır. Bunun yerine Amerikan doları, Güney Afrika randı, Botsvana pulası, İngiliz sterlini ve Euro gibi para birimler kullanılmaktadır. ABD doları, bütün hükûmet muameleleri için resmî para birimi olarak seçilmiştir.
  6. ^ Batı Sahra, Layun onun başkenti olduğunu iddia etmektedir, fakat Layun Fas kontrolü altında olması nedeniyle Bir Lehlu geçerli olarak Batı Sahra'nın başkentidir.
  7. ^ 38,6 km2 Îles Éparses'ın kapsamına giren bütün adaların asıl yüzölçümlerin toplamıdır. Buna ek olarak Fransa, her adanın etrafındaki 200 deniz mililik alanına sahip olma hakkını iddia etmektedir. Bunu Réunion ve Mayotte ile varsayınca Fransa'nın Hint Okyanusu'nda sahip olduğu alan bir milyon kilometre kareden daha büyüktür.
  8. ^ Madeira Özerk Bölgesi'ne ait olan bütün adaların yüzölçümlerinin toplamıdır. (Madeira Adası - 737 km2; Porto Santo - 42 km2; Desertas Adaları - 14 km2; Selvagens Adaları - 4 km2).

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c "Map of Africa, Maps of African countries, landforms and rivers, and geography facts" (İngilizce). WorldAtlas.com. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2010. 
  2. ^ Sayre, April Pulley (1999). Africa (İngilizce). Twenty-First Century Books. ISBN 0-7613-1367-2. 
  3. ^ "The World Factbook - Angola" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  4. ^ "The World Factbook - Benin" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  5. ^ "The World Factbook - Botswana" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  6. ^ "The World Factbook - Burkina Faso" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  7. ^ "The World Factbook - Burundi" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  8. ^ "The World Factbook - Algeria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  9. ^ "The World Factbook - Djibouti" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  10. ^ "The World Factbook - Chad" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  11. ^ "The World Factbook - Equatorial Guinea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  12. ^ "The World Factbook - Eritrea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  13. ^ "The World Factbook - Swaziland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  14. ^ "The World Factbook - Ethiopia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  15. ^ "The World Factbook - Morocco" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  16. ^ "The World Factbook - Cote d'Ivoire" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  17. ^ "The World Factbook - Gabon" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  18. ^ "The World Factbook - The Gambia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  19. ^ "The World Factbook - Ghana" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  20. ^ "The World Factbook - Guinea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  21. ^ "The World Factbook - Guinea-Bissau" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  22. ^ "The World Factbook - South Africa" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  23. ^ "The World Factbook - South Sudan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2011. 
  24. ^ "The World Factbook - Cameroon" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  25. ^ "The World Factbook - Kenya" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  26. ^ "The World Factbook - Comoros" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  27. ^ "The World Factbook - Congo, Republic of the" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  28. ^ "The World Factbook - Congo, Democratic Republic of the" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  29. ^ "The World Factbook - Lesotho" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  30. ^ "The World Factbook - Liberia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  31. ^ "The World Factbook - Libya" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  32. ^ "The World Factbook - Madagascar" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  33. ^ "The World Factbook - Malawi" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  34. ^ "The World Factbook - Mali" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 10 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  35. ^ "The World Factbook - Mauritius" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  36. ^ "Mauritius Anayasası (madde 49)" (İngilizce). Mauritius Cumhuriyeti. 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  37. ^ "Language" (İngilizce). Mauritius Cumhuriyeti. 21 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  38. ^ "The World Factbook - Egypt" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  39. ^ "The World Factbook - Mauritania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  40. ^ "The World Factbook - Mozambique" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  41. ^ "The World Factbook - Namibia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  42. ^ "The World Factbook - Niger" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  43. ^ "The World Factbook - Nigeria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  44. ^ "The World Factbook - Central African Republic" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 12 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  45. ^ "The World Factbook - Rwanda" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  46. ^ "The World Factbook - Sao Tome and Principe" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  47. ^ "The World Factbook - Senegal" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  48. ^ "The World Factbook - Seychelles" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  49. ^ "The World Factbook - Sierra Leone" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  50. ^ "The World Factbook - Somali" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 11 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  51. ^ "The World Factbook - Sudan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  52. ^ "The World Factbook - Tanzania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  53. ^ "The World Factbook - Togo" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  54. ^ "The World Factbook - Tunisia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  55. ^ "The World Factbook - Uganda" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  56. ^ "The World Factbook - Cape Verde" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  57. ^ "The World Factbook - Zambia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  58. ^ "The World Factbook - Zimbabwe" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  59. ^ "Zimbabwe Suspends Use of Own Currency" (İngilizce). Voice of America. 12 Nisan 2009. 12 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2010. 
  60. ^ "The World Factbook - Western Sahara" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  61. ^ "Somaliland Republic : Country Profile" (İngilizce). Somaliland Hükûmeti. Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  62. ^ "The World Factbook - Saint Helena" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  63. ^ "Les TAAF" (Fransızca). Ministre Chargé de l'Outre-Mer. 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. . "Les TAAF n'ont pas d'« habitants »..."
  64. ^ "The World Factbook - Mayotte" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 9 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  65. ^ "Atlas économique - Réunion" (Fransızca). Challenges.fr. 1 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  66. ^ "817 000 habitants à la Réunion selon l'Insee" (Fransızca). Le Quotidien de la Réunion et de l'Océan Indien. 21 Ocak 2010. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  67. ^ "Datos básicos" (PDF) (İspanyolca). Ceuta Özerk Şehri Hükûmeti. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  68. ^ "Estadísticas de la Comunidad Autónoma de Canarias" (İspanyolca). Kanarya Adaları Hükûmeti. 13 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  69. ^ "İspanya'nın resmî nüfus sayıları. 1 Ocak 2009'daki nüfusu" (PDF) (İspanyolca). Instituto Nacional de Estadística de España. 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  70. ^ "Melilla" (İspanyolca (diğer diller de mevcuttur)). DB-City.com. 2 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  71. ^ "Poblaciones referidas al 1 de enero de 2009 pro provincias y sexo - Melilla" (İspanyolca). Instituto Nacional de Estadística. 1 Ocak 2009. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  72. ^ "Portrait of the Regions - Portugal - Madeira - Geography and History" (İngilizce). Eurostat. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  73. ^ "Resident population (No.) by Place of residence, Sex and Age group (By life cycles); Annual" (İngilizce/Portekizce). Instituto Nacional de Estatística. 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılarDüzenle