Abidos Kral Listesi

Abidos Tablosu olarak da bilinen Abidos Kral Listesi, Mısır Abidos'taki I.Seti Tapınağının duvarında bulunan, eski Mısır'ın yetmiş altı firavununun adlarının bir listesidir. Her sırasında 38 kartuş bulunan üç satırdan oluşur. Üstteki iki satır firavunların adlarını içerirken, üçüncü sıra sadece I.Seti'nin taht adını ve isimlerini tekrarlar. Eski Krallık krallarının sırasını sağlamanın yanı sıra, Yedinci ve Sekizinci Hanedanların birçok kralının adlarının bugüne kadarki yegane kaynağıdır, bu nedenle liste büyük ölçüde değerlidir.

Bu liste, Hiksos Kralları, Hatşepsut, Akhenaton, Smenkhkare, Tutankamun ve Ay gibi Mısır'da gayri meşru olarak görülen birçok firavunun ismini atlıyor.

Listenin içeriğiDüzenle

 
Abidos Kral Listesinde yer alan kartuşların çizimi

Birinci HanedanDüzenle

1-8 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsim
 
1-8 arası kartuşlar
1 Meni Menes
2 Teti Hor-Aha
3 İti Djer
4 İta Djet
5 Septi Den
6 Meribiap Anedjib
7 Semsu Semerkhet
8 Qebeh Qa'a

İkinci HanedanDüzenle

9-14 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsim
 
9-14 arası kartuşlar
9 Bedjau Hotepsekhemwy
10 Kakau Raneb
11 Banetjer Ninetjer
12 Wadjnas Wneg
13 Sendi Senedj
14 Djadjay Khasekhemwy

Üçüncü HanedanDüzenle

15-19 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsim
 
15-19 arası kartuşlar
15 Nebka Nebka
16 Djeser-za Zoser
17 Teti Sekhemkhet
18 Sedje Khaba
19 Neferkara Huni

Dördüncü HanedanDüzenle

20-25 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
20-25 arası kartuşlar
20 Sneferu Sneferu
21 Khufu Khufu
22 Djedefre Djedefre
23 Khafra Khafra
24 Menkaura Menkaura
25 Shepseskaf Shepseskaf

Beşinci HanedanDüzenle

26-33 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
26-33 arası kartuşlar
26 Userkaf Userkaf
27 Sahure Sahure
28 Kakai Neferirkare Kakai
29 Neferefre Neferefre
30 Nyuserre Nyuserre İni
31 Menkauhor Menkauhor Kaiu
32 Djedkare Cedkare İsesi
33 Unis Unas

Altıncı HanedanDüzenle

34-39 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
34-39 arası kartuşlar
34 Teti Teti
35 Userkare Userkare
36 Meryre I.Pepi Meryre
37 Merenre I.Merenre Nemtyemsaf
38 Neferkare II.Pepi Neferkare
39 Merenre Saemsaf II.Merenre Nemtyemsaf

Sekizinci HanedanDüzenle

40-47 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
40-47 arası kartuşlar
40 Netjerikare Netjerkare
41 Menkare Menkare
42 Neferkare II.Neferkare
43 Neferkare Neby Neferkare Neby
44 Djedkare Shemai Djedkare Shemai
45 Neferkare Khendu Neferkare Khendu
46 Merenhor Merenhor
47 Sneferka Neferkamin
48-56 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
48-56 arası kartuşlar
48 Nikare Nikare
49 Neferkare Tereru Neferkare Tereru
50 Neferkahor Neferkahor
51 Neferkare Pepiseneb Neferkare Pepiseneb
52 Sneferka Anu Neferkamin Anu
53 Kaukara Qakare Ibi
54 Neferkaure II.Neferkaure
55 Neferkauhor Neferkauhor
56 Neferirkare Neferirkare

Onbirinci/Onikinci HanedanDüzenle

57-61 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
57-61 arası kartuşlar
57 Nebhepetre II.Mentuhotep
58 Sankhkare III.Mentuhotep
59 Sehetepibre I.Amenemhat
60 Kheperkare I.Senusret
61 Nubkaure II.Amenemhat
62-65 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
62-65 arası kartuşlar
62 Khakheperre II.Senusret
63 Khakaure III.Senusret
64 Nimaatre III.Amenemhat
65 Maakherure IV.Amenemhat

Onsekizinci HanedanDüzenle

66-74 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
66-74 arası kartuşlar
66 Nebpehtira I.Ahmose
67 Djeserkara I.Amenhotep
68 Aakheperkara I.Thutmose
69 Aakheperenra II.Thutmose
70 Menkheperra III.Thutmose
71 Aakheperura II.Amenhotep
72 Menkheperura IV.Thutmose
73 Nebmaatra III.Amenhotep
74 Djeserkheperura Setepenra Horemheb

Ondokuzuncu HanedanDüzenle

75-76 arası kartuşlar sıra Yazan Firavun ismi Yaygın İsmi
 
75-76 arası kartuşlar
75 Menpehtira I.Ramses
76 Menmaatra I.Seti