İzmir valileri listesi

Vikimedya liste maddesi

İzmir valisi, İzmir ilinde hem ulusal hükûmetten hem de devlet işlerinden sorumlu bürokratik devlet görevlisidir. Türkiye'nin diğer 81 ilinin valilerinde olduğu gibi, İzmir valisi de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanır ve İzmir'de hükûmet mevzuatının uygulanmasından sorumludur. Vali, aynı zamanda hem İzmir İl Emniyet Müdürlüğü hem de İzmir Jandarma Komutanlığı'nın en kıdemli komutanıdır.[1]

İzmir valisi
Görevdeki
Süleyman Elban

16 Ağustos 2023 tarihinden beri
TürVali
AtayanRecep Tayyip Erdoğan
Oluşum11 Eylül 1922 (101 yıl önce) (1922-09-11)
Açılışı yapanAbdülhalik Renda
Websitesii̇zmir.gov.tr

Valiler listesi

değiştir
 
İzmir Hükûmet Konağı

İzmir ili, Aydın Vilayeti'nden ayrıldıktan sonra ilde otuz yedi vali görev yapmıştır.[2]

Vali Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Abdülhalik Renda 11 Eylül 1922 8 Ağustos 1923
2 Hüseyin Aziz Akyürek 28 Ağustos 1923 21 Temmuz 1924
3 İhsan Sökmen 22 Temmuz 1924 2 Ocak 1926
4 Kâzım Dirik 27 Mart 1926 7 Ağustos 1935
5 Fazlı Güleç 9 Ağustos 1935 17 Mart 1939
6 İbrahim Etem Aykut 29 Mayıs 1939 3 Haziran 1940
7 Fuat Tuksal 5 Ağustos 1940 23 Mayıs 1942
8 Mustafa Sabri Öney 3 Temmuz 1942 28 Aralık 1943
9 Şefik Refik Soyer 26 Ocak 1944 31 Ocak 1948
10 Osman Sabri Adal 19 Şubat 1948 30 Kasım 1951
11 Muzaffer Tuğsavul 28 Ocak 1952 15 Mayıs 1952
(10) Osman Sabri Adal 16 Haziran 1952 6 Eylül 1952
12 Muzaffer Göksenin 7 Eylül 1953 2 Ekim 1954
13 Kemal Hadımlı 16 Aralık 1954 27 Mayıs 1960
14 Burhanettin Uluç 11 Haziran 1960 7 Kasım 1961
15 Enver Saatçigil 17 Mart 1962 20 Haziran 1964
16 Niyazi Dalokay 20 Haziran 1964 8 Eylül 1964
17 Namık Kemal Şentürk 4 Aralık 1964 22 Haziran 1973
18 Mehmet Raşit Bilgegörün 23 Haziran 1973 15 Aralık 1974
19 Orhan Erbuğ 16 Aralık 1974 2 Temmuz 1975
20 Mustafa Uygur 15 Temmuz1975 8 Aralık 1975
21 Turgut Eğilmez 6 Ocak 1976 19 Eylül 1977
22 Necdet Calp 11 Şubat 1978 11 Aralık 1979
23 Nazmi Çengelci 11 Aralık 1979 8 Ocak 1981
24 Hüseyin Öğütçen 8 Ocak 1981 10 Şubat 1984
25 Vecdi Gönül 13 Şubat 1984 11 Ocak 1988
26 Nevzat Ayaz 23 Ocak 1988 17 Ekim 1989
27 Kutlu Aktaş 21 Nisan 1990 23 Temmuz 1997
28 Erol Çakır 24 Temmuz 1997 13 Ağustos 1998
29 Kemal Nehrozoğlu 14 Ağustos 1998 30 Mayıs 2000
30 Alaaddin Yüksel 9 Ağustos 2000 17 Şubat 2003
31 Yusuf Ziya Göksu 19 Şubat 2003 16 Temmuz 2005
32 Oğuz Kağan Köksal 29 Temmuz 2005 9 Mart 2007
33 Mustafa Cahit Kıraç 20 Mart 2007 21 Mayıs 2013
34 Mustafa Toprak 31 Mayıs 2013 10 Haziran 2016
35 Erol Ayyıldız 10 Haziran 2016 18 Haziran 2020
36 Yavuz Selim Köşger 9 Haziran 2020 15 Ağustos 2023
37 Süleyman Elban 16 Ağustos 2023 Görevde

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Valinin Görevleri Nelerdir 7 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Jet Fikir 6.02.2019 Ulaşım: 6.02.2019
  2. ^ "Görev Yapmış Valilerimiz". İzmir Valiliği. 11 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

değiştir