Ana menüyü aç

İzmir metrosu istasyonları listesi

Wikimedia liste maddesi
İzmir Metro Durakları

Türkiye'nin İzmir şehrinde hizmet veren İzmir metrosunun on yedi istasyonu vardır. İstasyonların tamamı engelli erişimine sahiptir.[1] Bölge, Halkapınar ve Sanayi istasyonları hemzemin, Hilal ve Stadyum istasyonları viyadük üzerinde, Bornova istasyonu yarma, diğer istasyonlar ise yer altındadır.[2] Halkapınar ve Hilal istasyonlarından İZBAN'a; Bornova, Evka 3, Fahrettin Altay, Halkapınar, Konak ve Üçyol istasyonlarından ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine; Konak istasyonundan İZDENİZ vapurlarına; Basmane istasyonundan TCDD trenlerine; Fahrettin Altay, Halkapınar ve Konak istasyonlarından ise Konak tramvayına aktarma yapılabilmektedir.[3] Yedi istasyonun yapımı sürerken kırk dört yeni istasyon yapılması planlanmaktadır.[4]

İstasyonlarDüzenle

 
Metronun Stadyum istasyonu.
¤ Aktarma istasyonu
Başlangıç istasyonu
# Aktarma/başlangıç istasyonu
İstasyon Hat(lar) Konum Seviye Açılış Aktarma
Basmane M1 Konak Yer altı 22 Mayıs 2000 Tren
Bornova M1 Bornova Yarma 22 Mayıs 2000 Otobüs
Bölge M1 Bornova Hemzemin 22 Mayıs 2000
Çankaya M1 Konak Yer altı 22 Mayıs 2000
Ege Üniversitesi M1 Bornova Yer altı 30 Mart 2012
Evka 3 M1 Bornova Yer altı 30 Mart 2012 Otobüs
Fahrettin Altay# M1 Karabağlar-Konak Yer altı 27 Temmuz 2014 Otobüs, Tramvay
Göztepe M1 Karabağlar-Konak Yer altı 25 Mart 2014
Halkapınar¤ M1 Konak Hemzemin 22 Mayıs 2000 Banliyö, Otobüs, Tramvay
Hatay M1 Karabağlar-Konak Yer altı 29 Aralık 2012
Hilal¤ M1 Konak Viyadük 22 Mayıs 2000 Banliyö
İzmirspor M1 Karabağlar-Konak Yer altı 29 Aralık 2012
Konak¤ M1 Konak Yer altı 22 Mayıs 2000 Otobüs, Tramvay, Vapur
Poligon M1 Karabağlar-Konak Yer altı 27 Temmuz 2014
Sanayi M1 Bornova Hemzemin 22 Mayıs 2000
Stadyum M1 Bornova Viyadük 22 Mayıs 2000
Üçyol M1 Karabağlar-Konak Yer altı 22 Mayıs 2000 Otobüs

Yapımı devam eden istasyonlarDüzenle

İstasyon Hat(lar) Konum Seviye Aktarma
Balçova M1 Balçova Yer altı
Çağdaş M1 Balçova Yer altı
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastane M1 Balçova Yer altı
Güzel Sanatlar Fakültesi M1 Narlıdere Yer altı
Kaymakamlık M1 Narlıdere Yer altı
Narlıdere M1 Narlıdere Yer altı
Siteler M1 Narlıdere Yer altı

Planlanan istasyonlarDüzenle

İstasyon Hat(lar) Konum Seviye Aktarma
Abdullah Arda Tolpan Meydanı M3 Gaziemir Yer altı
Adliye Sarayı M2 Bayraklı Yer altı
Adnan Menderes Havalimanı# M3 Gaziemir Yer altı Banliyö, Tren
Alsancak Gar¤ M2 Konak Yer altı Banliyö, Tramvay
Altan Aydın Cad. M3 Gaziemir Yer altı
Altındağ M5 Bornova Yer altı
Atatürk Anadolu TML M3 Karabağlar Yer altı
Bayraklı M2 Bayraklı Yer altı
Bayramyeri M3 Konak Yer altı
Bornova Merkez M1 Bornova Yer altı
Bozyaka M2, M3 Karabağlar Yer altı
Buca Belediyesi M2 Buca Yer altı
Buca Koop. M2 Buca Yer altı
Çamdibi M5 Bornova Yer altı
Çamlıkule M2 Buca Yer altı
Çamlıpınar M2 Buca Yer altı
Dostluk Bulvarı M3 Karabağlar Yer altı
Esbaş¤ M3 Gaziemir Yer altı Banliyö
Eski İzmir M3 Karabağlar Yer altı
Fatih Caddesi M3 Bornova-Konak Yer altı
Fuar M3 Gaziemir Yer altı
Gaziemir Devlet Hast. M3 Gaziemir Yer altı
Gaziemir Kaymakamlık M3 Gaziemir Yer altı
General Asım Gündüz M2 Karabağlar Yer altı
Gıda Çarşısı M3 Konak Yer altı
Gündoğdu M2 Konak Yer altı
Hasanağa Bahçesi M2 Buca Yer altı
İnkılap# M2 Buca Yer altı Banliyö
Kasaplar Meydanı M2 Buca Yer altı
Kemer¤ M3 Konak Yer altı Banliyö
Kredi Yurtlar Kurumu M2 Buca Yer altı
Nevvar Salih İşgören EML M2 Konak Yer altı
Otogar M5 Bornova Yer altı
Sarnıç¤ M3 Gaziemir Yer altı Banliyö
Sarnıç Sanayi M3 Gaziemir Yer altı
Sarnıç-Menderes M3 Gaziemir Yer altı
Seniha Mayda İÖO M3 Karabağlar Yer altı
Sevgi Yolu M2 Konak Yer altı
Şirinyer¤ M2 Buca Yer altı Banliyö
Tepecik Hastanesi M3 Konak Yer altı
Vakıflar M5 Konak Yer altı
Yağhaneler M3 Karabağlar Yer altı
Yeşilbağlar M2 Buca Yer altı
Zafertepe M2 Konak Yer altı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Londra, Hong Kong, Paris, Sydney.. Ve İzmir". izmir.bel.tr. 29 Kasım 2013. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  2. ^ "2003 Yılı Faaliyet Raporu" (PDF). izmir.bel.tr. 2003. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2018. 
  3. ^ "İstasyonlar ve Aktarma Merkezleri". izmirmetro.com.tr. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  4. ^ "İzmir Ulaşım Ana Planı: Sonuçlar" (PDF). izmir.bel.tr. 28 Aralık 2017. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018.