İstemi Betil

İstemi Betil (d. 21 Aralık 1943, İstanbul – ö. 11 Kasım 2011, Yalova), Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

İstemi Betil
İstemi Betil.jpg
Doğum 21 Aralık 1943
İstanbul, Türkiye
Ölüm 11 Kasım 2011 (67 yaşında)
Yalova, Türkiye
Ölüm sebebi Kalp krizi
Defin yeri Karşıyaka Mezarlığı, Ankara
Etkin yıllar 1969–2011
Evlilik Asuman Betil
Çocuk(lar) Senem Betil, İrem Betil
Ebeveyn(ler) Fatma Betil (annesi)
Nazif Betil (babası)

Kurtlar Vadisi adlı TV dizisinde "Laz Ziya" karakteriyle geniş kitlelerce tanınmıştır. Pek çok projede seslendirme sanatçısı olarak görev yapan sanatçının ses verdiği karakterler arasında Yüzüklerin Efendisi serisinde Gandalf gibi önemli karakterler vardır ve Kirk Douglas, Anthony Quinn gibi sanatçıları seslendirmiştir.

Tiyatro sanatçısı İstemi Betil 67 yaşında kalp krizinden vefat etmiştir. İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde sanatçı için düzenlenen tören ardından uçakla Ankara'ya götürülen cenazesi Karşıyaka mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.[1].

Özel hayatıDüzenle

Deliorman'dan İstanbul'a göçen bir ailenin çocuğuydu. Tiyatro sanatçısı Asuman Betil ile evli olan sanatçının kendi gibi oyuncu olan İrem ve Senem adında iki kızı var.[2]

FilmografiDüzenle

Görev Aldığı Yapımlar
Yıl Yapım Rol Notlar
1971 Fedailer Mangası
1972 Tanrı Misafiri Kemal
1972 Şeytan Tırnağı Tom Braks
1972 Ölümle Sevişenler İvangani
1972 Alın Yazısı Şehmuz
1988 Dönemeç Celal
1998 Cumhuriyet Douglas MacArthur
2002 Üvey Baba
2002 Martılar Açken Cinci Hoca
2003–2005 Kurtlar Vadisi Laz Ziya (Ziya Yılmaz)
2006 Son Osmanlı Yandım Ali Şakir
2007 Mahşer
2007 Korkusuzlar
2007 Koçero Şerif Ağa
2007 Dönüş
2007 Töre
2008 İpucu Kriminal
2009 Doludizgin Yıllar Mustafa

Yönettiği tiyatro oyunlarıDüzenle

Rol aldığı tiyatro oyunlarıDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Ajansı, Anadolu (12 Kasım 2011). "İstemi Betil gözyaşlarıyla uğurlandı". haberturk.com sitesi. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  2. ^ DAĞ, Erçin (19 Haziran 2005). "Sadece mafyanın değil iki kızın da babası". aksam.com.tr sitesi. 28 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011.