İrani devletler ve hanedanlar listesi

Vikimedya liste maddesi

İran Devletleri, günümüzde İrani Halklar tarafından kurulmuş olan devletler dir. Günümüzde İranlı'lar tarafından kurulmuş 4 bağımsız 4 özerk 1 eyalet 1 özerk ilçe olarak 10 devlet vardır

Günümüzde ki İrani Devletler.
İrani Dillerin Dağılışı
Koyu Mavi; İran Devletleri

CoğrafyaDüzenle

Günümüz İrani Devletleri Büyük İranın içinde yer alıyorlar. Günümüzde Varolan İran devletleri; İran, Tacikistan ve Afganistandır, de facto olarak Güney Osetya[1] da bağımsız olsa da de jure olarak Gürcistan Devleti toprağı olarak görülür. Bunun dışında özerk bölge olarak, Kuzey Osetya[2] , Güney Kürdistan[3] ve Batı Kürdistan (De facto Otonom) [4][5][6] vardır.

İrani Halklar(Aryan Halkları)Düzenle

Tarihi DevletlerDüzenle

Milattan ÖnceDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih Harita
Soğdya MÖ. 6. yüzyıl-MS. 11. yüzyıl  
Ahameniş Krallığı MÖ 730–MÖ 549  
Mada İmparatorluğu M.Ö. 678–M.Ö. 549  
Ermenistan Satraplığı (Orontid Hanedanlığı) MÖ 570-MÖ 200  
  Ahameniş İmparatorluğu M.Ö. 550-M.Ö. 330  
Hellespontin Frigya (Farnasit Hanedanlığı) MÖ 525 – MÖ 321  
Atropatena Krallığı MÖ 323-MS 227  
Kapadokya Krallığı MÖ 320'ler – MS 17  
Pontus Krallığı(Mithridatik Hanedanı) MÖ 281-MS 62  
  Part İmparatorluğu M.Ö. 247-M.S. 224  
Kommagene Krallığı (Orontid Hanedanı) MÖ 163-MS 72  

Milattan SonraDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih Harita
Hint-Part Krallığı 19–226  
Kuşan İmparatorluğu 30-375  
  Sasani İmparatorluğu 224-651  
Afrighidler 305–995  
Qarinvand Hanedanı 550–11.Yüzyıllar
Dayubi Hanedanlığı 642–760  
Damavand Masmuganları 651–760
Bavand Hanedanlığı 651–1349  
Baduspanidler 665–1598  
Bukhar Khudahlar 681–890  
Alanya Krallığı 8./9. yüzyıl-1238/1239  
  Rüstemîler 761-909
Sadakiler 770-827
Farighunidler 9. yüzyıl-1010
Cüstânîler 805-919
Samani İmparatorluğu 819–999
Tâhirîler 821–873
Banijuriler 848-908
  Seferî İmparatorluğu 861-1003
Gurlular 879'den önce–1215
Aiseniler 912-961
Ziyârîler 927-1090
Müsâfirîler 930-1200
Banu İlyas 932–968
Büveyhiler 934-1062
Şeddadiler 951-1174
Revvadiler 955-1116
Hasanveyhiler 959-1095
Mervânîler 990-1100
Annaziler 991-1117
Memunidler 995–1017

1000Li YıllarDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih
Eğil Beyliği 11. yüzyıl-1845
Nasrid Hanedanlığı 1029–1225
Hezo Emirliği 1058-1598
  Nizârî-İsmaili Devleti 1090-1256/1258
  Hakkâri Emirliği 1133-1849
Yezd Atabeyliği 1141–1319
Hezâresbîler 1155–1424
Şabankara 1155–1425
Küçük Luristan Atabeyliği 1155-1597
Zakaryanlar 1161-1360
Erdelan Prensliği 1169-1867
  Eyyûbî Sultanlığı 1171–1260
Bitlis Prensliği 1182 - 1847
Çemişgezek Emirliği 13. yüzyıl-1663
Gırdıkan Beyliği 13.Yy-1845
Derzini Beyliği 13.Yy-1845
Tercil Beyliği 13.Yy-1845
Palu Beyliği 13.Yy-1845
  Şirvanşahlar 1207-1607
Dunbuli Prensliği 1210-1799
Suveydi Emirliği 1231-1864
Kart Hanedanlığı 1244–1381
Hasankeyf Emirliği 1249-1524
Kilis Emirliği 1264-1611
Şirvan Emirliği 1264–1840
Makran Krallığı 14.yy-17.yy
Botan Emirliği 1330 - 1855
Zirkan Prensliği 1335-1835
Maraşiyan Hanedanlığı 1359–1596
Badinan Beyliği 1376-1843
Malwa Sultanlığı 1392–1561/2
  Soran Emirliği 1399-1835
Mukri Emirliği 1400-1802
Mahmudi Beyliği 1409-1839
  Delhi Sultanlığı(Ludi Hanedanı) 1451-1526
Pazuki Emirliği 1499-1587
Erzen Beyliği 16-17. yüzyıl
Atak Beyliği 16.Yy-19Yy
  Kalat Hanlığı 1512–1990
Süleyman Prensliği 1515–1838
Hizan Beyliği 1520-1845
Surîler 1540-1556
Siyah Mansur Beyliği 1543-1596
Pinyaşi Prensliği 1548-1823
Müks Beyliği 1600-1847
Bradost Beyliği 1609-19.yy
Baban Prensliği 1649-1851
  Hotakîler 1709-1738
  Awadh Nawab 1722–1858
Serab Hanlığı 1747-1797
  Talış Hanlığı 1747–1826
Tebriz Hanlığı 1747-1802
Hoy Hanlığı 1747-1813
  Dürrani İmparatorluğu 1747–1826
  Zend Hanedanlığı 1750–1794
Talpur Hanedanı 1783–1843
  Afganistan Emirliği 1823-1926

Sonraki YüzyıllarDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih
  Kürt Devleti 1918–1919
  İran Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1920-1921

 

Horasan Özerk Hükümeti 1921
  Kürdistan Krallığı 1921-1924
  Güney Osetya Özerk Oblastı 1922–1990
Kürdistan Uyezdi 1923-1929
Kürdistan Okrugu 1930-1930
  Tacikistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1924-1929
  Pehlevî Hanedanı 1925 - 1979
  Afganistan Krallığı 1926-1973
  Ağrı Cumhuriyeti 1927-1930
  Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1929-1991
  Kuzey Osetya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1936-1993
  Mahabad Cumhuriyeti 1946-1947
  Belucistan Devletler Birliği 1952–1955
  Afganistan Cumhuriyeti 1973-1978
  Afganistan Demokratik Cumhuriyeti 1978-1992
  Laçın Kürt Cumhuriyeti 20 Mayıs 1992-22 Mayıs 1992
  Afganistan İslam Devleti 1992-2001
  Talış-Mugan Özerk Cumhuriyeti 1993-1993
  Afganistan İslam Emirliği(Birinci) 1996-2001
  Afganistan Geçiş Yönetimi 2002-2004
  Afganistan İslam Cumhuriyeti 2013-2021

Günümüz İrani DevletleriDüzenle

Çoğu İrani Halkların kullandığı bayraklarda üç Renk kullanılmaktadır, bunlar;

  • Yeşil
  • Beyaz
  • Kırmızı'dır
Bayrak Devlet
  İran
  Tacikistan
  Afganistan İslam Emirliği
  Güney Osetya Cumhuriyeti
Bayrak Bölge/Özerklik
  Kürdistan Bölgesel Yönetimi
  Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi
  Kuzey Osetya-Alanya
  Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi
  Suriye Kürdistanı(Örgüt)
  Belucistan
  Dağlık Badahşan

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Kasım 2014. 
  2. ^ Shnirelman, Victor (2006). The Politics of a Name: Between Consolidation and Separation in the Northern Caucasus 30 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Acta Slavica Iaponica 23, pp. 37–49.
  3. ^ Irak Anayasası, 113. madde.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2014.