Ülke armaları listesi

Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin resmi devlet arması ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülkenin arması yer almaktadır.[1] Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır.

İçindekiler: Baş - 0–9 A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z

ADüzenle

Abhazya[2]
 
(açıklama)
Afganistan
 
(açıklama)
Almanya
 
(açıklama)
Amerika Birleşik Devletleri
 
(açıklama)
Andorra
 
(açıklama)
Angola
 
(açıklama)
Antigua ve Barbuda
 
(açıklama)
Arjantin
 
(açıklama)
Arnavutluk
 
(açıklama)
Avustralya
 
(açıklama)
Avusturya
 
(açıklama)
Azerbaycan
 
(açıklama)

BDüzenle

Bahamalar
 
(açıklama)
Bahreyn
 
(açıklama)
Bangladeş
 
(açıklama)
Barbados
 
(açıklama)
Belçika
 
(açıklama)
Belize
 
(açıklama)
Benin
 
(açıklama)
Beyaz Rusya
 
(açıklama)
Bhutan
 
(açıklama)
Birleşik Arap Emirlikleri
 
(açıklama)
Birleşik Krallık
 
(açıklama)
Bolivya
 
(açıklama)
Bosna-Hersek
 
(açıklama)
Botsvana
 
(açıklama)
Brezilya
 
(açıklama)
Brunei
 
(açıklama)
Bulgaristan
 
(açıklama)
Burkina Faso
 
(açıklama)
Burundi
 
(açıklama)

CDüzenle

Cezayir
 
(açıklama)
Cibuti
 
(açıklama)
Cook Adaları[3]
 
(açıklama)

ÇDüzenle

Çad
 
(açıklama)
Çek Cumhuriyeti
 
(açıklama)
Çin
 
(açıklama)

DDüzenle

Danimarka
 
(açıklama)
Doğu Timor
 
(açıklama)
Dominika
 
(açıklama)
Dominik Cumhuriyeti
 
(açıklama)

EDüzenle

Ekvador
 
(açıklama)
Ekvator Ginesi
 
(açıklama)
El Salvador
 
(açıklama)
Endonezya
 
(açıklama)
Eritre
 
(açıklama)
Ermenistan
 
(açıklama)
Estonya
 
(açıklama)
Esvatini
 
(açıklama)
Etiyopya
 
(açıklama)

FDüzenle

Fas
 
(açıklama)
Fiji
 
(açıklama)
Fildişi Sahili
 
(açıklama)
Filipinler
 
(açıklama)
Filistin[4]
 
(açıklama)
Finlandiya
 
(açıklama)
Fransa
 
(açıklama)

GDüzenle

Gabon
 
(açıklama)
Gambiya
 
(açıklama)
Gana
 
(açıklama)
Gine
 
(açıklama)
Gine Bissau
 
(açıklama)
Grenada
 
(açıklama)
Guatemala
 
(açıklama)
Guyana
 
(açıklama)
Güney Afrika Cumhuriyeti
 
(açıklama)
Güney Kore
 
(açıklama)
Güney Osetya[5]
 
(açıklama)
Güney Sudan
 
(açıklama)
Gürcistan
 
(açıklama)

HDüzenle

Haiti
 
(açıklama)
Hırvatistan
 
(açıklama)
Hindistan
 
(açıklama)
Hollanda
 
(açıklama)
Honduras
 
(açıklama)

IDüzenle

Irak
 
(açıklama)

İDüzenle

İran
 
(açıklama)
İrlanda
 
(açıklama)
İspanya
 
(açıklama)
İsrail
 
(açıklama)
İsveç
 
(açıklama)
İsviçre
 
(açıklama)
İtalya
 
(açıklama)
İzlanda
 
(açıklama)

JDüzenle

Jamaika
 
(açıklama)
Japonya
 
(açıklama)

KDüzenle

Kamboçya
 
(açıklama)
Kamerun
 
(açıklama)
Kanada
 
(açıklama)
Karadağ
 
(açıklama)
Katar
 
(açıklama)
Kazakistan
 
(açıklama)
Kenya
 
(açıklama)
Kıbrıs Cumhuriyeti
 
(açıklama)
Kırgızistan
 
(açıklama)
Kiribati
 
(açıklama)
Kolombiya
 
(açıklama)
Komorlar
 
(açıklama)
Kongo Cumhuriyeti
 
(açıklama)
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
 
(açıklama)
Kosova[6]
 
(açıklama)
Kosta Rika
 
(açıklama)
Kuveyt
 
(açıklama)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti[7]
 
(açıklama)
Kuzey Kore
 
(açıklama)
Küba
 
(açıklama)

LDüzenle

Laos
 
(açıklama)
Lesotho
 
(açıklama)
Letonya
 
(açıklama)
Liberya
 
(açıklama)
Libya
 
(açıklama)
Lihtenştayn
 
(açıklama)
Litvanya
 
(açıklama)
Lübnan
 
(açıklama)
Lüksemburg
 
(açıklama)

MDüzenle

Macaristan
 
(açıklama)
Madagaskar
 
(açıklama)
Kuzey Makedonya
 
(açıklama)
Malavi
 
(açıklama)
Maldivler
 
(açıklama)
Malezya
 
(açıklama)
Mali
 
(açıklama)
Malta
 
(açıklama)
Marshall Adaları
 
(açıklama)
Mauritius
 
(açıklama)
Meksika
 
(açıklama)
Mısır
 
(açıklama)
Mikronezya Federal Devletleri
 
(açıklama)
Moğolistan
 
(açıklama)
Moldova
 
(açıklama)
Monako
 
(açıklama)
Moritanya
 
(açıklama)
Mozambik
 
(açıklama)
Myanmar
 
(açıklama)

NDüzenle

Namibya
 
(açıklama)
Nauru
 
(açıklama)
Nepal
 

(açıklama)
Nijer
 
(açıklama)
Nijerya
 
(açıklama)
Nikaragua
 
(açıklama)
Niue[8]
 
(açıklama)
Norveç
 
(açıklama)

ODüzenle

Orta Afrika Cumhuriyeti
 
(açıklama)

ÖDüzenle

Özbekistan
 
(açıklama)

PDüzenle

Pakistan
 
(açıklama)
Palau
 
(açıklama)
Panama
 
(açıklama)
Papua Yeni Gine
 
(açıklama)
Paraguay
 
(açıklama)
Peru
 
(açıklama)
Polonya
 
(açıklama)
Portekiz
 
(açıklama)

RDüzenle

Romanya
 
(açıklama)
Ruanda
 
(açıklama)
Rusya
 
(açıklama)

SDüzenle

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti[9]
 
(açıklama)
Saint Kitts ve Nevis
 
(açıklama)
Saint Lucia
 
(açıklama)
Saint Vincent ve Grenadinler
 
(açıklama)
Samoa
 
(açıklama)
San Marino
 
(açıklama)
São Tomé ve Príncipe
 
(açıklama)
Senegal
 
(açıklama)
Seyşel
 
(açıklama)
Sırbistan
 
(açıklama)
Sierra Leone
 
(açıklama)
Singapur
 
(açıklama)
Slovakya
 
(açıklama)
Slovenya
 
(açıklama)
Solomon Adaları
 
(açıklama)
Somali
 
(açıklama)
Sri Lanka
 
(açıklama)
Sudan
 
(açıklama)
Surinam
 
(açıklama)
Suriye
 
(açıklama)
Suudi Arabistan
 
(açıklama)

ŞDüzenle

Şili
 
(açıklama)

TDüzenle

Tacikistan
 
(açıklama)
Tanzanya
 
(açıklama)
Tayland
 
(açıklama)
Tayvan[10]
 
(açıklama)
Togo
 
(açıklama)
Tonga
 
(açıklama)
Trinidad ve Tobago
 
(açıklama)
Tunus
 
(açıklama)
Tuvalu
 
(açıklama)
Türkiye[11]
 
(açıklama)
Türkmenistan
 
(açıklama)

UDüzenle

Uganda
 
(açıklama)
Ukrayna
 
(açıklama)
Umman
 
(açıklama)
Uruguay
 
(açıklama)

ÜDüzenle

Ürdün
 
(açıklama)

VDüzenle

Vanuatu
 
(açıklama)
Vatikan
 
(açıklama)
Venezuela
 
(açıklama)
Vietnam
 
(açıklama)

YDüzenle

Yemen
 
(açıklama)
Yeni Zelanda
 
(açıklama)
Yeşil Burun Adaları
 
(açıklama)
Yunanistan
 
(açıklama)

ZDüzenle

Zambiya
 
(açıklama)
Zimbabve
 
(açıklama)

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Bu ülkeler güncel tarih itibarıyla Abhazya, Cook Adaları, Filistin, Güney Osetya, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Niue, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ve Tayvan'dır.
  2. ^ Abhazya güncel olarak BM üyesi ülkeler olan Nauru, Nikaragua, Rusya, Tuvalu, Vanuatu ve Venezuela ile de-facto devletler olan ve bağımsızlıkları kabul görmeyen Dağlık Karabağ, Güney Osetya ve Transdinyester tarafından egemen devlet olarak kabul edilmektedir. Gürcistan bölgeyi hala kendi toprakları olarak görmektedir.Kaynak haber 19 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Cook Adaları güncel olarak 32 BM üyesi ülke tarafından tam egemen bir devlet olarak görülmektedir ve diplomatik ilişkileri mevcuttur. Cook Adaları,Yeni Zelanda ile serbest iş birliği içerisinde olduğu için birçok ülke tarafından bu ülkeye ait bir bölge olarak görülmektedir.Kaynak haber 18 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Filistin Devleti güncel olarak BM'de gerçekleştirilen oylama ile üye olmayan gözlemci statüsüne kavuşmuş ve böylece egemen bir devlet olarak kabul görmüştür.Kaynak haber
  5. ^ Güney Osetya güncel olarak beş ülke tarafından egemen devlet olarak görülmektedir. Bunlar Nauru, Nikaragua, Rusya, Tuvalu ve Venezuela 'dır. Ayrıca de-facto devletler olan ve bağımsızlıkları kabul görmeyen Abhazya, Dağlık Karabağ, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ve Transdinyester tarafından da egemen devlet olarak kabul edilmektedir. Gürcistan bölgeyi hala kendi toprakları olarak görmektedir.Kaynak haber 19 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Kosova güncel olarak 91 ülke tarafından egemen bir devlet olarak kabul edilmektedir. Sırbistan bölgeyi hala kendi toprağı olarak kabul etmektedir. Kaynak haber 3 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güncel olarak sadece Türkiye Cumhuriyeti tarafından egemenliği kabul edilmiştir.Kaynak haber 25 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Niue ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında 12 Aralık 2007 tarihinde diplomatik ilişkiler başlatılmış ve Niue egemen bir devlet olarak kabul edilmiştir. Niue, Yeni Zelanda ile serbest iş birliği içerisinde olduğu için birçok ülke tarafından o ülkeye ait bölge olarak görülmektedir.Xinhua: China, Niue establish diplomatic ties, Kaynak haber 12 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti güncel olarak 50 ülke tarafından egemen devlet olarak kabul görmektedir. Fas bölgeyi kendi toprağı olarak görmektedir. BM bu konu ile ilgili referanduma gidilmesini talep etmektedir.Güncel ülkeler listesi kaynak haberde yer almaktadır Kaynak haber 15 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Tayvan güncel olarak 23 ülke tarafından egemen devlet olarak kabul edilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti Tek Çin Politikası nedeniyle bölgeyi kendi ülkesine ait bölge olarak görmektedir. Kaynak haber (Almanca)
  11. ^ Ülkenin resmî arması bulunmamaktadır. Gerekli yerlerde kırmızı ay yıldız kullanılmaktadır.