"Logaritma" sayfasının sürümleri arasındaki fark

değişiklik özeti yok
(→‎Tarihi: yöntemi ilk kullanan kişilerin ismi eklenmiştir. bu isimlerin olmaması bilginin yanlış anlaşılmasına yol açar.)
<math>a^x=-b </math> denkleminin çözümü <math>x=log_a(-b) \Rightarrow x=log_ab+log_a(-1)</math> olur.
 
Burada <math>log_a(-1)=\frac{ln(-1)}{lna}</math> şeklindedeşeklinde de yazılabilir. Bu logaritmanın ln ile genişletmesinin sebebi <math>e^{i \pi} + 1 = 0 </math> denklemi uygun bir logaritma olan ln logaritma fonksiyonudur.
 
<math>e^{i \pi} + 1 = 0 \Rightarrow e^{i \pi} = -1 \Rightarrow i \pi=ln(-1) </math> olur. <math>log_a(-1)=\frac{ln(-1)}{lna}</math> denkleminde yerine yazılırsa <math>log_a(-1)=\frac{i \pi}{lna}</math> olur. Bu sonucuda <math>x=log_ab+log_a(-1)</math> denkleminde yerine yazılırsa
32.476

değişiklik