Çin'deki siyasi partiler listesi

Vikimedya liste maddesi

Çin (CHÇ) resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

Tek ülke, iki sistem prensibi altında Çin'in eski Avrupa kolonileri olan özel idarî bölgeleri (yani Hong Kong ile Makao) Çin anakarasından farklı bir siyasi sistem altında faaliyet gösterirler. Halihazırda hem Hong Kong hem de Makao çok partili sistemlere sahipler.

PartilerDüzenle

Halihazırda var olan partilerDüzenle

Türkçe isim
(kısaltma)
Çince isim
(kısaltma)
Kuruluş tarihi Varlığı Kuruluş yeri Üye sayısı Şu anki lider Resmi web sitesi
Çin Komünist Partisi
(ÇKP)
(iktidar partisi)
中国共产党
(中共)
1 Temmuz 1921 7009317355840000000100 yıl, 206 gün Şanghay, Çin 89,450,000 Genel Sekreter Şi Cinping [1]
Çin Kuomintang Devrimci Komitesi
(ÇKDK)
中国国民党革命委员会
(民革)
1 Ocak 1948 700923371632000000074 yıl, 22 gün Britanya Hong Kongu 127,930 Başkan Wan Exiang [2]
Çin Demokratik Birliği
(ÇDB)
中国民主同盟
(民盟)
19 Mart 1941 700925513920000000080 yıl, 310 gün Çongçing, Çin 282,000 Başkan Ding Zhongli [3]
Çin Demokratik Ulusal İnşaat Birliği
(ÇDUİB)
中国民主建国会
(民建)
16 Aralık 1945 700924016608000000076 yıl, 38 gün Çongçing, Çin 170,000 Başkan Hao Mingjin [4]
Çin Demokrasiyi Teşvik Derneği
(ÇDTD)
中国民主促进会
(民进)
30 Aralık 1945 700924004512000000076 yıl, 24 gün Şanghay, Çin 156,808 Başkan Cai Dafeng [5]
Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi
(ÇKİDP)
中国农工民主党
(农工党)
9 Ağustos 1930 700928861704000000091 yıl, 167 gün Şanghay, Çin 145.000 Başkan Chen Zhu [6]
Çin Zhi Gong Partisi
(ÇZGP)
中国致公党
(致公党)
10 Ekim 1925 700930386016000000096 yıl, 105 gün Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri 48,000 Başkan Wan Gang [7]
Jiusan Toplumu
(JT)
九三学社 3 Eylül 1945 700924106464000000076 yıl, 142 gün Çongçing, Çin 167,218 Başkan Wu Weihua [8]
Tayvan Demokratik Özyönetim Birliği
(TDÖB)
台湾民主自治同盟
(台盟)
12 Kasım 1947 700923414832000000074 yıl, 72 gün Britanya Hong Kongu 3.000 Başkan Su Hui [9]

Yasak PartilerDüzenle

Aşağıdaki partiler Çin'de yasaklanmıştır. Sansür ve yasak nedeniyle, büyük olasılıkla Çin anakarasının dışında karargahları var.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Çin Komünist Partisi". [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Çin Kuomintang Devrimci Komitesi". 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Çin Demokratik Birliği". 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Çin Demokratik Ulusal İnşaat Birliği". [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Çin Demokrasiyi Teşvik Derneği". 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi". 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Çin Zhi Gong Partisi". 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Jiusan Toplumu". 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Tayvan Demokratik Özerklik İttifakı". 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.