Ana menüyü aç

Çekoslovakya başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Çekoslovakya başbakanları listesi, Avrupa'da 1992 yılına kadar var olan Çekoslovakya'da 1918 yılında Çekoslovakya Cumhuriyeti ile başlayıp 1992 yılında Çekya ve Slovakya Federatif Cumhuriyeti ile son bulan süreçte başbakanlık makamında bulunan kişileri içermektedir. Aynı dönemde 1938-1939 ile 1969-1992 yılları arasında federasyon içerisinde kısmi devletleri oluşturan Çekya ve Slovakya başbakanları ile 1939-1945 yılları arasında var olan Bohemya ve Moravya Protektorası ile Slovak Cumhuriyeti başbakanları da bu listede yer almaktadır.

Çekoslovakya Cumhuriyeti başbakanları 1918–1938

(Birinci cumhuriyet)

Nr. Resim İsim Görev süresi Parti Kabinette
1. Karel Kramář.jpg Karel Kramář 14 Kasım 1918

8 Temmuz 1919

ČsND 1[1]
2. Vlastimil Tusar.jpg Vlastimil Tusar 8 Temmuz 1919

15 Eylül 1920

ČSSD 2
3. Jan Černý.jpg Jan Černý 15 Eylül 1920

26 Eylül 1921

Memur hükumeti 1
4. Edvard Beneš.jpg Edvard Beneš 26 Eylül 1921

7 Ekim 1922

ČSNS 1
5. Antonín Švehla.jpg Antonín Švehla 7 Ekim 1922

18 Mart 1926

RSZML 2
6. Jan Černý.jpg Jan Černý 18 Mart 1926

12 Ekim 1926

Memur hükumeti 1
7. Antonín Švehla.jpg Antonín Švehla 12 Ekim 1926

1 Şubat 1929

RSZML 1
8. František Udržal.jpg František Udržal 1 Şubat 1929

29 Ekim 1932

RSZML 2
9. Jan Malypetr.jpg Jan Malypetr 29 Ekim 1932

5 Kasım 1935

RSZML 3[1]
10. Milan Hodža 5 Kasım 1935

22 Eylül 1938

RSZML 2[1]
11. Jan Syrový.jpg Jan Syrový 22 Eylül 1938

30 Eylül 1938

Memur hükumeti 1
Çek ve Slovak Cumhuriyeti 1938–1939

(İkinci cumhuriyet)

1. Jan Syrový.jpg Jan Syrový 30 Eylül 1938

1 Aralık 1938

Memur hükumeti 1
2. Image of none.svg Rudolf Beran 1 Aralık 1938

15 Mart 1939

RSZML / SNJ 1
İkinci Cumhuriyet içerisinde yer alan özerk Slovak Cumhuriyeti
1. Jozef Tiso.jpg Jozef Tiso 7 Ekim 1938

9 Mart 1939

HSĽS(-SSNJ) 3[1]
2. Image of none.svg Jozef Sivák 9 Mart 1939–

11 Mart 1939

HSĽS-SSNJ 1
3. Karol Sidor 1938 (Warschau).jpg Karol Sidor 11 Mart 1939–

14 Mart 1939

HSĽS-SSNJ 1
İkinci Cumhuriyet içerisinde yer alan Özerk Karpat-Ukrayna başbakanları
1. Image of none.svg Andrej Brodij 11 Ekim 1938

26 Ekim 1938

RKP 1
2. Avgustyn Voloshyn.jpg Awgustyn Woloschyn 26 Ekim 1938

15 Mart 1939

RKP / UNO 3[1]
Londra'da bulunan Çekoslovakya sürgün hükumeti başbakanları

1940–1945

1. Jan Šrámek.jpg Jan Šrámek 21 Temmuz 1940–

4 Nisan 1945

ČSL 2[1]
Bohemya ve Moravya Protektorası başbakanları

1939–1945

1. Image of none.svg Rudolf Beran 16 Mart 1939–

27 Nisan 1939

NS 1[1]
2. Bundesarchiv Bild 183-1987-0210-504, Alois Elias.jpg Alois Eliáš 27 Nisan 1939–

27 Eylül 1941

NS 1[1]
3. Jaroslav Krejčí.jpg Jaroslav Krejčí 19 Ocak 1942–

19 Ocak 1945

NS 1[1]
4. Richard Bienert.jpg Richard Bienert 19 Ocak 1945–

5 Mayıs 1945

NS 1[1]
Slovak Devleti başbakanları

1939–1945

1. Jozef Tiso.jpg Jozef Tiso 14 Mart 1939–

27 Ekim 1939

HSĽS-SSNJ 1[1]
2. Vojtech Tuka in uniform.jpg Vojtech Tuka 27 Ekim 1939–

5 Eylül 1944

HSĽS-SSNJ 1[1]
3. Image of none.svg Štefan Tiso 5 Eylül 1944–

8 Mayıs 1945

HSĽS-SSNJ 1[1]
Çekoslovakya Cumhuriyeti başbakanları 1945–1948

(Üçüncü cumhuriyet)

1. Zdeněk Fierlinger 1932.jpg Zdeněk Fierlinger 4 Nisan 1945–

2 Temmuz 1946

ČSSD 2[1]
2. K Gottwald.jpg Klement Gottwald 2 Temmuz 1946–

25 Şubat 1948

KSČ 2[1]
Çekoslovakya Cumhuriyeti başbakanları 1948–1960

(Halk Cumhuriyeti)

1. K Gottwald.jpg Klement Gottwald 25 Şubat 1948–

15 Haziran 1948

KSČ 2[1]
2. Antonín Zápotocký.JPG Antonín Zápotocký 15 Haziran 1948–

21 Mart 1953

KSČ 1[1]
3. Image of none.svg Viliam Široký 21 Mart 1953–

11 Temmuz 1960

KSČ 2[1]
Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanları

1960–1990[2]

1. Image of none.svg Viliam Široký 11 Temmuz 1960–

19 Eylül 1963

KSČ 2[1]
2. Image of none.svg Jozef Lenárt 20 Eylül 1963–

8 Nisan 1968

KSČ 1[1]
3. Image of none.svg Jozef Lenárt 20 Eylül 1963–

8 Nisan 1968

KSČ 1[1]
4. Image of none.svg Oldřich Černík 8 Nisan 1968–

28 Ocak 1970

KSČ 3[1]
5. Lubomír Štrougal - P1059081.jpg Lubomír Štrougal 28 Ocak 1970–

12 Ekim 1988

KSČ 6[1]
6. Image of none.svg Ladislav Adamec 12 Ekim 1988–

7 Aralık 1989

KSČ 1[1]
7. Image of none.svg Marián Čalfa 7 Aralık 1989–

27 Haziran 1990

KSČ 1[1]
ČSSR federatif yapı içerisinde Çekya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanları[2]
1. Image of none.svg Stanislav Rázl 8 Ocak 1969–

29 Eylül 1969

KSČ 1[1]
2. Image of none.svg Josef Kempný 29 Eylül 1969–

28 Ocak 1970

KSČ 1[1]
3. Image of none.svg Josef Korčák 28 Ocak 1970–

20 Mart 1987

KSČ 4[1]
4. Image of none.svg Ladislav Adamec 20 Mart 1987–

12 Ekim 1988

KSČ 1[1]
5. Image of none.svg František Pitra 12 Ekim 1988–

6 Şubat 1990

KSČ 1[1]
ČSSR federatif yapı içerisinde Slovakya Sosyalist Cumhuriyet başbakanları[2]
1. Image of none.svg Štefan Sádovský 2 Ocak 1969–

5 Mayıs 1969

KSČ 1[1]
2. Image of none.svg Peter Colotka 5 Mayıs 1969–

12 Ekim 1988

KSČ 5[1]
3. Image of none.svg Ivan Knotek 12 Ekim 1988–

22 Haziran 1989

KSČ 1[1]
4. Image of none.svg Pavel Hrivnák 22 Haziran 1989–

8 Aralık 1989

KSČ 1[1]
5. Milan Čič (jan. 2012).jpg Milan Čič 12 Aralık 1989–

27 Haziran 1990

KSČ 1[1]
Çek ve Slovak Federal Cumhuriyeti başbakanları

1990–1992

1. Image of none.svg Marián Čalfa 27 Haziran 1990–

2 Temmuz 1992

VPN 1[1]
2. Strasky.jpg Jan Stráský 2 Temmuz 1992–

31 Aralık 1992

ODS 1[1]
ČSFR içerisinde Çek Cumhuriyeti başbakanları
1. Pithart Petr 6165.JPG Petr Pithart 26 Şubat 1990–

2 Temmuz 1992

OF 1[1]
2. Vaclav Klaus headshot.jpg Václav Klaus 2 Temmuz 1992–

31 Aralık 1992

ODS 1[1]
ČSFR içerisinde Slovakya Cumhuriyeti başbakanları
1. Vladimir Meciar.jpg Vladimír Mečiar 27 Haziran 1990–

23 Nisan 1991

VPN 1[1]
2. Ján Čarnogurský (2012).jpg Ján Čarnogurský 23 Nisan 1991–

2 Temmuz 1992

KDH 1[1]
3. Vladimir Meciar.jpg Vladimír Mečiar 2 Temmuz 1992–

31 Aralık 1992

HZDS 1[1]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap Bu süreçte göreve geldiği dönem sayısı
  2. ^ a b c Ekim 1968'de Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti (ČSSR) federatif bir yapıya büründürülmüştür. Yeni yapının iki devletini Çekya Sosyalist Cumhuriyeti ile Slovakya Sosyalist Cumhuriyeti oluşturmaktaydı.

Dış bağlantılarDüzenle